Забрадки и кръстчета
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
Извинявам се за латиницата, не обърнах внимание!
Реалността в днешно време наистина показва, че управлението и религията, рядко са съчетани, но това в крайна сметка зависи от самите хора, крайно време е в политиката да навлезнат образовани, богобоязливи, честни хора. Мюсюлманин съм, български гражданин и не ми е особено приятно да гледам как шайка разбойници са застанали начело на тази страна, облагодетелстват се за сметка на народа, а той, отчаян, за да противодейства се чуди как да заобиколи закона или да забрави поддавайки се на алкохол и други подобни. Защо е табу в тази страна да се говори за религия, а за разврат и далавери и други от рода не?! Единственият изход според мен е хората да си спомнят за моралните ценности, за единобожието, което да им действа сплотяващо, независимо дали са политици, управници или по-обикновени хора, колкото и идеалистично да звучи това на фона на тази мрачна действителност. Всички ще застанем пред нашия Създател за равносметка като равни негови творения, това което ще ни отличава един от друг ще е само вярата и добрите дела, а не постовете и материалното положение. Не че ги отричам, но те са голяма отговорност
която днес хората не осъзнават.
В крайна сметка това си е просто едно мое мнение, което всеки може да подкрепи или да отхвърли.
Живи и здрави на всички колеги!
Реалността в днешно време наистина показва, че управлението и религията, рядко са съчетани, но това в крайна сметка зависи от самите хора, крайно време е в политиката да навлезнат образовани, богобоязливи, честни хора. Мюсюлманин съм, български гражданин и не ми е особено приятно да гледам как шайка разбойници са застанали начело на тази страна, облагодетелстват се за сметка на народа, а той, отчаян, за да противодейства се чуди как да заобиколи закона или да забрави поддавайки се на алкохол и други подобни. Защо е табу в тази страна да се говори за религия, а за разврат и далавери и други от рода не?! Единственият изход според мен е хората да си спомнят за моралните ценности, за единобожието, което да им действа сплотяващо, независимо дали са политици, управници или по-обикновени хора, колкото и идеалистично да звучи това на фона на тази мрачна действителност. Всички ще застанем пред нашия Създател за равносметка като равни негови творения, това което ще ни отличава един от друг ще е само вярата и добрите дела, а не постовете и материалното положение. Не че ги отричам, но те са голяма отговорност
която днес хората не осъзнават.
В крайна сметка това си е просто едно мое мнение, което всеки може да подкрепи или да отхвърли.
Живи и здрави на всички колеги!
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Много се радвам, че и другата страна взе участие в дискусията, представлявана от Халеф. Поздравления за точните думи и за широките познания в тази област. Да се надяваме, че думите ти, които са и наши пожелания, се сбъднат и в бъдеще видим адекватни решения на загрижени политици...но знаеш ли...едва ли!

-
Grimoire
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Re: krast4eta i zabradki
абсолютно си прав. атеист съм (почти), но не мога да не се съглася с теб. а това, което казваш за кръстовете в християнството е мн интересно, наистина не го знаех. Знам само, че много хора, особено възрастни, смятат за светотатство да носиш кръст примерно на обеца (както правя аз понякогаHalef написа: Вярата не се носи на шията, а в сърцето, така че човек като носи кръст на шията да не си мисли че е вярващ или голям християнин, защото Исус (Господ да е доволен от него) не е учил хората да ги носят тези неща, а е учил хората да вярват в един едийнсвен Бог и то истински с цялото си сърце.
свещениците правят изключение, разбира се.
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
И аз съм съгласен с позицията на Halef! Религията като учение, религиозните символи, парадирането и внушаването на религиозни постулати нямат толкова голямо значение, защото Вярата е нещо индивидуално - човек отговаря пред Бога в крайна сметка, а не пред политиците! Ето защо съм ЗА свободата на религиозно изповедание, както за съблюдаването на религиозните правила, които хората извършват от собственото си убеждение и вяра, а не защото им е наложено или защото така е модерно.
Всъщност въпросът става спорен когато се засягат институционалните правила и свободата на вероизповедание. Къде е нормата в различните и противоречащите се права на гражданите? Ето това е сложността на този проблем!
Всъщност въпросът става спорен когато се засягат институционалните правила и свободата на вероизповедание. Къде е нормата в различните и противоречащите се права на гражданите? Ето това е сложността на този проблем!
Религията е една от най-чувствителните теми навсякаде. В България това е така най-вече, заради историята. Но има и нещо друго, историята се пише от силните на деня, а когато са се писали нашите учебници по история силните на деня предимно са били комунисти, хора които не се интересуват от истината, а се интересуват единствено от измислените си идеологии и всячески манипулират обикновения човек. Те са едни от виновниците за това днес да я има тази "чувствителност" между двете религии. Тук въпросът за мен е ясен. От гледна точка на исляма нещата стоят най-общо казано така. Господ е създал хората, за да му служат (да вярват в Него,да Му се молят и т.н.). Но за да знаят хората как точно да сторят това, Той им праща пратеници измежду самите тях. Най-известните сред които са Ибрахим(Авраам), Давуд (Давид), Муса (Моисей), Иса (Иисус) и Мохаммед (Аллах да е доволен от всички тях). За да убедят хората, че те са пратеници на Всевишния, Той им дава свещенни книги и възможността с Негово позволение да правят чудеса. Във всички тези книги Всемилостивия иска от хората да вярват в Него - Един Единствен, без да му правят кумири, да се молят на идоли или да измислят за Него неща, за които нямат знание. Но да видим дали в днешно време е така, за Исляма със сигурност проповядва това и Коранът е един и същ от възникването му, това лесно може да се провери като се вземе най-старият запазил се Коран и един Коран от днешните времена - ще се види, че няма и една буква разлика. Но дали това е така и с другите свещнни книги, дали са автентични или и човека е решил да се включи със свои идеи, на места - това се надявам се вие да ми кажете, ако имате познания по въпроса разбира се. Аз отговора на въпроса го знам, но ми е интересно как и вие гледати на тези неща.
"О, хора, Ние ви сътворихме от един мъж и една жена, и ви сторихме народи и племена, за да се опознавате. Най-достоен измежду вас при Аллах е най-богобоязливият. Аллах е всезнаещ, сведущ." (Св. Коран, СУРА СТАИТЕ).
"О, хора, Ние ви сътворихме от един мъж и една жена, и ви сторихме народи и племена, за да се опознавате. Най-достоен измежду вас при Аллах е най-богобоязливият. Аллах е всезнаещ, сведущ." (Св. Коран, СУРА СТАИТЕ).
Ходенето със забрадки и прочие аксесоари от далечни епохи на училище и други обществени места трябва да се ограничи, защото е форма на отделяне от хомогенното общество и може да провокира отрицателни емоции у хората - аз съм жив пример:) Не е правилно - не и в православна християнска държава с хилядолетна култура, опазила се на косъм именно от същите тия забрадки, шалвари и други парчета плат, усукани къде ли не.
Ние (имам предвид редовите граждани от източноправославно изповедание) не ходим с раса, броеници и кадилници по улиците, нито с потури и цървули, а на мен пък не ми е приятно някой си да ми набутва в очите ислямската си религия, ходжи да ми вият на главата пред ЦУМ и из цялата нещастна Родопа планина, (която между другото през ХІV век Кантакузин нарича "Крепостта на българите" - тъжна ирония от днешна гледна точка), и някакви да ми обясняват по телевизия, вестници и прочие че ислямът бил хуманна религия и учел на добродетели и не знам си какво. Може и да е бил такава религия, защото все пак и комунизмът на теория води до рай на земята - само дето между замисъл и изпълнение има разлика... И вече ми е писнало до над козирката от тупурдията, дето вдигат мюсюлманите, че правата им били накърнявани и други тинтири-минтири. Що дзен-будистите в България не се съберат да вият до небесата, горкичките си нямат и един храм?! А джамиите никнат като гъби, но нашите братя пак са недоволни. Тук няма проблем дали да се слагат яшмаци на главата на момичетата, тук важи старата пословица "ти му дадеш пръст, то ти отхапе ръката"... И все българите са "нетолерантни"...
П.С. Трипио, ТИ властваш
Ние (имам предвид редовите граждани от източноправославно изповедание) не ходим с раса, броеници и кадилници по улиците, нито с потури и цървули, а на мен пък не ми е приятно някой си да ми набутва в очите ислямската си религия, ходжи да ми вият на главата пред ЦУМ и из цялата нещастна Родопа планина, (която между другото през ХІV век Кантакузин нарича "Крепостта на българите" - тъжна ирония от днешна гледна точка), и някакви да ми обясняват по телевизия, вестници и прочие че ислямът бил хуманна религия и учел на добродетели и не знам си какво. Може и да е бил такава религия, защото все пак и комунизмът на теория води до рай на земята - само дето между замисъл и изпълнение има разлика... И вече ми е писнало до над козирката от тупурдията, дето вдигат мюсюлманите, че правата им били накърнявани и други тинтири-минтири. Що дзен-будистите в България не се съберат да вият до небесата, горкичките си нямат и един храм?! А джамиите никнат като гъби, но нашите братя пак са недоволни. Тук няма проблем дали да се слагат яшмаци на главата на момичетата, тук важи старата пословица "ти му дадеш пръст, то ти отхапе ръката"... И все българите са "нетолерантни"...
П.С. Трипио, ТИ властваш

- Circle Line
- Постоянно присъствие
- Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Прав си за това, че наистина ние мюсюманите допускаме, доста грешки и не изповядваме доста често религията си правилно, но проблема е в нас,а не в религията. Интересното е, че тази част от източноправославните, коите са приели исляма тук в София (повечето са жени) го живеят и изпълняват доста по-стриктно от доста от нас, които сме родени мюсюлмани. Аз си го обяснявам с това, че те най-сетне са намерили спокойствие в душите си и се чувстват сигурни. Ние не натрапваме исляма, а казваме само истината, която вие в източнотоправославие не може да я намерите, защото нещата доста се размиха. Да не говорим, че поповете го обърнаха на търговия и бизнес по църквите, които уж трябва да са святи храмове, пък вътре са препилнени с кумири. Но вие си затваряте очите и така, докато ви сполети неизбежното. Дано си сигурен в думите, които казваш и те да ти дават спокойствие, защото след този преходен живот следва вечността и този живот е изпит, който няма септемврийска сесия. Затова човек е хубаво да се замисли дали страстите водят до справедливост и спокойствие в Деня, в който човек няма да има застъпник освен добрите си дела и намерения или истината. На кой не му е писнало от простотии, но причината за тях е лъжата във всички нейни аспекти, в която и сфера на живота да го вземеш. Може да погледнеш и статистика на това как се движи броя на новоприелите ислям западноевропейци, повярвай ми нито някой им плаща, нито ги заплашва. Просто хората търсят смисъла на живота и истината. Така, че не сме отхапали ничия ръка всичко си става естествено.
Мирът на Всевишния да е върху всички ни!
Мирът на Всевишния да е върху всички ни!
- Circle Line
- Постоянно присъствие
- Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Защо мислиш, че ислямът е религията, която може да доведе човек до т.нар. истина, а всички други религии са лъжливи и порочни (защото точно това се разбира от поста ти). Всъщност усещаш ли как непряко заяви, че хората от другите религии трябва да са толерантни към исляма, който от своя страна не допуска толерантност към останалите религии?!
Точно в този смисъл пословицата "ти му даваш пръст, то ти отхапе ръката" е много показателна, както вече стана дума в поста на Boromir.
Да бе да, туй пък въобще не е нито проислямска пропаганда, нито оскърблние срещу християнската религия, нито обидно празнословие спрямо всеки средноинтелигентен човек!!!Halef написа: Интересното е, че тази част от източноправославните, коите са приели исляма тук в София (повечето са жени) го живеят и изпълняват доста по-стриктно от доста от нас, които сме родени мюсюлмани. Аз си го обяснявам с това, че те най-сетне са намерили спокойствие в душите си и се чувстват сигурни. Ние не натрапваме исляма, а казваме само истината, която вие в източнотоправославие не може да я намерите, защото нещата доста се размиха. Може да погледнеш и статистика на това как се движи броя на новоприелите ислям западноевропейци, повярвай ми нито някой им плаща, нито ги заплашва. Просто хората търсят смисъла на живота и истината. Така, че не сме отхапали ничия ръка всичко си става естествено.
А това за "мира в душите" и "ние казваме само истината" е просто... (сам слагам цензура, како Модератор, няма да те товаря излишно). Пропагандата за набиране на нови "правоверни" и прочие вероотстъпници никога не ми е била приятна, въпреки учтивата й форма в случая.
Това, че във Франция и Германия негрите, турските гастарбайтери и алжирците се тълпят в джамиите с джапанките си или че тук, в културно и духовно умиращата ни родина се намират такива, които да изменят на вярата, запазила ни като народ от (съвпадение, нищо повече) ужаса на "мирния ислям", не влияе по никакъв начин на мнението ми. А то е, че в една дори прекалено толерантна и ХРИСТИЯНСКА страна като нашата така нареченото "общество на покорните" (щото ислям значи "покорство") трябва да оценява нашите отстъпки и да не насилва прекалено всяко нещо. Всеки има конституционно право да си изповядва свободно каквото иска, но вкъщи! На улицата и в обществото традицията е християнска и е най-малкото невъзпитано и грубо да се парадира демонстартивно с друга. И нека не се намесва темата за Светата БПЦ, защото не клирът и догмите правят вярата, и човек може да не знае една молитва като хората, но да е искрен, пък!

- inaccessibility
- Летящите Пръсти
това се отнася за всички т.н. западни религии (както ги определят антрополозите), в това число исляма, християнството и израелтянството... в същостта им е да противопоставят своята идеология на другите и да я извеждат като Истина! Ето защо между тези три основни религии, а и между многобройните деноминации и секти в тях, има най-много конфликти в света!Circle Line написа:Защо мислиш, че ислямът е религията, която може да доведе човек до т.нар. истина, а всички други религии са лъжливи и порочни (защото точно това се разбира от поста ти). Всъщност усещаш ли как непряко заяви, че хората от другите религии трябва да са толерантни към исляма, който от своя страна не допуска толерантност към останалите религии?!![]()
![]()
-
snoopy_doo is back
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Първо искам само да вметна,че заглавието на темата НЕ ми се струва уместно..може и да не съм права..не знам
Второ по темата...предполагам като доста от връстницине си не съм религиозна,но това естествено не означава че не съм вярваща(много лошо впечатление ми прави факта,че доста хора влагат в думата БОГ, християнското разбиране за Господ-Бог,което е много неправилно)
...по същество-религията ,за мен това трябва да е начин за разбиране на света и постигане на душевен мир,всяка религия носи своите символи,целта им е да напомнят постоянно на носителя им,че по виша сила съблюдава действията му,че не е сам и че не трябва да се отклонява от правилния за съответната религия път,ако иска да постигне уединение със своя БОГ и да отиде съответно в Небесното царство,Нирвана,Рай и т.н. За мен няма никакво значение дали състудентите ми ще се разхождат със забрадки или не,дали ще носят други символи на своята религия или не,въпреки това не бих казала,че го одобрявам.Факт е обаче,че сме демократична държава или поне искаме да живеем в такава,тогава не могат да бъдат поставяни норми от религиозен характер??? но за да върви едно общество напаред,за да няма хаос,то трябва да спазва някакви норми ??нали?? В този смисъл,според мен,проблема трябва да се разглежда като професионално ограничение,а не като религиозно защото в крайна сметка става дума точно за това..никой не забранява носенето на тези символи преди влизането в институцията и след излизането от нея ,следователно това е професионална норма и конституцията(отново ,казвам,според мен) не се нарушава..отделен е въпроса до колко символите те правят вярващ и какво "точно" символизират...
синтезирано АЗ СЪМ ПРОТИВ НОСЕНЕТО НА РЕЛИГИОЗНИ СИМВОЛИ
(едно е червена гривничка на ръката или малко кръстче на врата,съвсем друго е показност като забрадка на главата или кръст с размери 20 на 15 см ,защото както като символ на преданост към дадена религия,така те могат да бъдат възприемани и като символи на нетърпимост към другите религии)
Второ по темата...предполагам като доста от връстницине си не съм религиозна,но това естествено не означава че не съм вярваща(много лошо впечатление ми прави факта,че доста хора влагат в думата БОГ, християнското разбиране за Господ-Бог,което е много неправилно)
...по същество-религията ,за мен това трябва да е начин за разбиране на света и постигане на душевен мир,всяка религия носи своите символи,целта им е да напомнят постоянно на носителя им,че по виша сила съблюдава действията му,че не е сам и че не трябва да се отклонява от правилния за съответната религия път,ако иска да постигне уединение със своя БОГ и да отиде съответно в Небесното царство,Нирвана,Рай и т.н. За мен няма никакво значение дали състудентите ми ще се разхождат със забрадки или не,дали ще носят други символи на своята религия или не,въпреки това не бих казала,че го одобрявам.Факт е обаче,че сме демократична държава или поне искаме да живеем в такава,тогава не могат да бъдат поставяни норми от религиозен характер??? но за да върви едно общество напаред,за да няма хаос,то трябва да спазва някакви норми ??нали?? В този смисъл,според мен,проблема трябва да се разглежда като професионално ограничение,а не като религиозно защото в крайна сметка става дума точно за това..никой не забранява носенето на тези символи преди влизането в институцията и след излизането от нея ,следователно това е професионална норма и конституцията(отново ,казвам,според мен) не се нарушава..отделен е въпроса до колко символите те правят вярващ и какво "точно" символизират...
синтезирано АЗ СЪМ ПРОТИВ НОСЕНЕТО НА РЕЛИГИОЗНИ СИМВОЛИ
(едно е червена гривничка на ръката или малко кръстче на врата,съвсем друго е показност като забрадка на главата или кръст с размери 20 на 15 см ,защото както като символ на преданост към дадена религия,така те могат да бъдат възприемани и като символи на нетърпимост към другите религии)
Dead people aren't easy to kill