Арабистика

Архив на теми от раздел "Студенти"
Заключено
INTERFEN
Да живей словото

Мнение от INTERFEN »

coup, какво да ти кажа, според мен най-оферта е да учиш езици без значение какви са, ако са "нестандартни" като арабския още по-добре(под нестандартни разбирам различни от баналните ваче английски, немски и руски). Учейки чужд език научаваш и за културата и нравите на съоветнив народ И вярвяам, че ще се реализираш :-)
Изображение
Аватар
Tesa
В началото бе словото
Обратна връзка:

относно арабистиката.........

Мнение от Tesa »

Аз съм с теб и те подкрепям! После като завърщищ може дори да ти спретна някакво социологическо проучване :) цунки от меннннн
Изображение
Не ме питай защо те обикнах още първия ден, питай ме ако те изгубя какво ще остане от мен!
arabic
В началото бе словото

Арабистика е много добра специалност!

Мнение от arabic »

Арабистиката е много добра специалност по простата причина, че след много кратко време близкият изток ще навлезе в нашия живот и се ще трябва да има някой, който да може да се разбира с тях. Аз съм само на 15 години, но мечтата ми е да уча арабистика. Много ми харесва!!!
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:shock: Ле-ле, този език има много висок първи праг на усвояване. :lol: Поне два пъти по-висок отколкото повечето европейски езици - примерно като унгарския или финландския. :roll: Затова съм чувал, че през първата година при диктовките червеното на проверителите е доста повече от синьото на пишещите! :lol:
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Да, арабският определено доста трудно се учи , но е страшно интересен и ако го учиш с мерак се научава.Единственото,което не мога да проумея е как се свиква да се пише на арабски :roll:
Като птичка в небесата :)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:lol: Еми не се свиква много. 8) Затова има много неграмотни в арабските страни! :roll:
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Ей, Joker, кой изпуска информация за диктовките в първи курс, тцтц :lol:

Писането на арабски е най-малкият проблем - хората мислят, че това е най-сложното, но в действителност това е един лек намек за граматиката. :? А за прага на усвояване - много точно хубаво го е казал Joker!
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
waterfire
В началото бе словото

Мнение от waterfire »

айде, колежке coup, и аз да се включа :)
учим в една група и си прекарваме доста време долу при шефа в задушевни разговори...да видим дали ще се сетиш :P

за арабистиката и реализацията... ами и аз бях убедена, че търсенето за специалисти е голямо и то не само в посолствата като чиновник, че полът не е от значение, ако си наистина добър, че вярно е трудно, ама не и невъзможно...

е, сгреших. много сгреших. толкова, че сега искам да се прехвърля английска филология. :roll:

за всички които искат да изучават арабски. каквото и да ви казвам за трудността...пак няма да разберете какво е арабският в действителност. писането се учи за 1 седмица. падежите са най-лесното нещо (правете си сметка ако сте изучавали немски, руски, т.н). цялата граматика (без някои особености) се взима в 1ви курс, а езикът бъка от такава...нали не се е развивал от 7ми век. представете си да вземете 4 времена в 2 странички и за максимум 2 часа с упражненията.

думите...ами ако имате усет и наистина изядете учебника, може и да успеете да научите нужния обем. питайте coup, аз се отказах :wink: уловката тук е, че тъй като е свещен език, се смята, че никоя дума не е архаична. сметнете колко века са се измисляли нови думи. част е трябвало да изчезнат, но не, още се ползват. за тези които знаят нещо за старобългарския или староанглийския - представете си, че трябва да сте запознати с всички онези отмрели думи, защото те се ползват и сега, а не само за да четете шекспир или чосър. прибавете диалектите (всяка от държавите си има такъв), където използват доста различни думи, произношения и граматика... прост пример: за 1ви курс научихме 2 думи, означаващи 'чанта'. оказва се обаче, че арабите не използват нито една от двете, а трета...и то не навсякъде. вярно има официален език, който би трябвало да е общ за всички араби, но това е само...хм...официално, заради тяхната политика на единност. в действителност малко са арабите които говорят правилна фусха или поне тези в бг. ако отидете в някоя арабска държава, без солидна подготовка по диалекта им, няма да им разбирате и още по-страхотното е, че вероятно и те няма да ви разбират, освен ако нямат добро образование. ако се интересувате, влезте и проверете колко % са грамотни и ще схванете тънкия ми намек :wink:

и това са само основни неща...още колко мога да споделя...аз май съм най-отрицателно настоената първокурсничка евър

както и да е, пиша това, защото това е реалността и вие трябва да я знаете преди да решите дали да запишете арабистика, а не за да ви отчайвам. за последното ще имате 4 години... дори и страшно много да искате да следвате арабистика, да се интересувате от проблемите в 'най-близкия изток' (така му се вика на арабски) и да искате да сте част от разрешаването на този проблем, трябва да се подготвите за тежки 4 години (всъщност може и да са по-малко, все пак оцеляват твърде малко). забравете за купоните, студентския живот. може да сте изключение и да ви е по-леко, но шансът е малък. и когато отидете на подготвителния курс и виктор тодоров и шакер салим ви заяват, че трябва да забравите изцяло за личния и любовния си живот (да, сериозно), не се изненадвайте, а се прежалете.

успех и дано да не съм ви разстроила :)

п.п. няма такова нещо като най-трудна 1ва година. може да е така в езикова гимназия, но не и тук. 2ри курс "ще ви залеят с порой от думи" - цитат на преподавател. изпита по арабски си го взех с 4 (което по-принцип е добре, имайки в предвид броя скъсани). втори курс едва ли ще успея :? за по-горните курсове ме е страх да питам...
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

надушвам перманетно скапване на настроението, ако и половината от горното словоизлияние е вярно :?

и за да спазя обичайния си стил на лаконичност, бих попитал само - струва ли си изобщо? лични мнения, ъф корс.
Изображение

Fcuk you, I won't do what you tell me
Аватар
Pu
Пишете, о, братя
Местоположение: Heaven on Earth Back again Into Under Far in between Through it In it And above...

Мнение от Pu »

OMFG. :)
Това беше най-перфектното четиво за вечерта преди първия ми учебен ден! Утре обезателно ще се явя с особен блясък в очите на курса. О, оптимизъм мой, стой, почакай!!

Дотук със сарказма. Всъщност см много благодарна за горното мнение, сега вече имам стимул да се сцепя от учене и да мина японистика. Проблемът ми е, че досега см учила само английски и немски. И не см си мръднала пръста сериозно, по нито един от двата езика. Докато др се счупваха от зуб, аз си живеех живота. И просто си нямах и идея, че един език може да бъде труден за усвояване. Знам, че см наивно самоуверено парче. И хептен ми се изясни :) Все пак има останала някоя др доза скептицизъм относно великата трудност, но вече е дошло, ще ми се изясни утре... Дам...
Той. Стъпва тихо. Много тихо. Танцува тежко върху горещите парченца кожа. Облизва острието на ножа. Опиянява се и се усмихва. Подръпва завивките на леглото. Сяда на стола, отпуска ръце и гледа как кръвта засъхва по чаршафите. Пее.
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

пу, има езици, дето задникосъдирането просто не е достатъчно...

малко е офтопик, ама в японския има 2 азбуки + всички китайски йероглифи. което донякъде обяснява факта, че при целодневно учене, техните деца се научават ЩО-ГОДЕ да пишат около 6ти клас :roll:

интересно като не си на добро ниво с твоите два езика как си се набутала? всъщност арабистика ли си, че нещо не разбрах? мислех, че единствен съм влязъл с мързел само, не друго :wink:

обаче е лошо, ако езикът не се поддава на логика, а иска просто зазубряне, защото тогава предричам посредственост от моя страна. ма много посредственост :roll:
Изображение

Grimoire
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Grimoire »

добре, сега като прочетох (отново, този път внимателно) меннието на waterfire,май ми остава само да се гръмна... защо ли не си научих мизерните АЕ и НЕ и не си влязох китаистика като пич... то така излиза, че по-лесно да научиш 15 000 йероглифа, гх.

еми, ще видим. те за всички от т нар "екзотични филологии" разправят, че не е живот, но като гледам хората в тия специалности, съвсем живи и нормални ми се струват.

е, ще видим. ще видим точно колко солено излиза мързелът на кандидатстудентите. засега хич не съжалявам, че влязох това.

пък! :)

а, между другото, няма език без логика, макар че мн хора смятат, че езици се учат само със зубрене. това са глупости и няма какво да се притесняваш баш в това отношение. п-скоро логиката му да не е мн съвременна. абе, ще видим.
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

Grimoire написа:няма език без логика, макар че мн хора смятат, че езици се учат само със зубрене.
такива хора не знаят добре нито един език, освен матерния си, в това съм убеден. иначе йероглифите в китайския бяха 20 000, ако не ме лъже паметта ;)
Изображение

Аватар
Pu
Пишете, о, братя
Местоположение: Heaven on Earth Back again Into Under Far in between Through it In it And above...

Мнение от Pu »

Хехехе, знам знам, но нали това казвам дивият ми оптимизъм в комбинация със зловещата ми наивност ме карат да очаквам нещо трудно, да, но... не чак толкова. И да, арабистика см. И мързелът ми е достатъчно голям, за да получи ЕГН, да ме препсува и да се изнесе да живее самостоятелно. А ти арабистика ли си, че явно объркването е споделено.

Абе, нивото ми не е хич зле. Въобще не вярвам, че ги владея тез езици "перфекциозно", ама за СУ явно е било достатъчно. Куца ми граматиката, което си съвсем в реда на нещата, като не см я учила особено. Където не знам, компенсирам с фантазии, където и те не помагат се смъква оценката... Абе, колкто повече пиша, толкова повече влизането ми тука губи всякаква логика... :lol:

А за японския, знам за целия този ужас, но там вече ще го има наличен и мазохистичния мерак да си съдера, която част от анатомията ми е необходимо. Докато не ме домързи.

И дам, не мога да зубря. Защото ме мързи, защото см разсеяна и защото забравям мн. Трябва ми логика за да си намеря ключовете, да оставим др по-сложни дейности.

Само 20 000? :lol:
Той. Стъпва тихо. Много тихо. Танцува тежко върху горещите парченца кожа. Облизва острието на ножа. Опиянява се и се усмихва. Подръпва завивките на леглото. Сяда на стола, отпуска ръце и гледа как кръвта засъхва по чаршафите. Пее.
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

традиционният китайски мисля, че е най-сложният език в света, да...

иначе и аз съм се набил в това чудо, при това с относително желание...

ще поживеем, ще видим, дет' се вика :)
Изображение

Заключено

Обратно към “Студенти - АРХИВ”