Писмен изпит по журналистика (юли 2005)

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
elfer
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от elfer »

Нали ти казах СКУКА!
Огледай се наоколо, нима природата не е истинска богиня ?!
Аватар
united_colors
От дъжд на вятър
Курс: четвърти

Мнение от united_colors »

elfer написа:Нали ти казах СКУКА!
Абе то и аз не сядам като пенсионер пред телевизара, за да гледам новините, ама наще като ги пуснат и все пак гледам. Не вожеш да ви кажеш, че съвсем нищо не следиш актуално, независимо по ТВ , радио, интернет... все пак трябва да знаеш някои работи. На мене лично нищо не може да ми повлияе на мнението, още по-малко вестник,така че нямам нищопротив да ги чета като няма какво да правя :lol:
Аватар
elfer
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от elfer »

Аз пък гледам ТВ веднъж на седмица и то много рядко ще улуча новини или някакво такова предавене, радио не слушам, а още по-рядко си купувам вестници, в смисъл ежедневници или каквито и да са там, които разгласяват клюките по света и у нас! Както вече споменах купувам си списания и вестници от сорта на "Телескоп", "Андромеда", "Вселена, наука и техника", "Одисей", "Зона Одисей", а от скоро и списанието "Историята"!
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Търговецът на кристал написа:
Vintersorg написа:Мале...нема спане тогава! До 12, че и по-късно, аз лично ще будувам и ще цъкам на всеки 15 минути...ама не вярвам! Евентуално утре вечер,така мисля аз...ще ни държат до пълно изпъване на всички възможни нерви и нервчета! Хайде, който пръв види резултати, ДА РАЗВЕЕ БАЙРЯКА!

До Търговеца на кристал: Егати пауъра!! Учиш журналистика ?! К'фи са тия космически оценки на изпитите ?! Лелеееей!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: *хвърля си шапката на земята и после пак си я слага*.
А я формулирай по точно въпросите от миналата година на устния и как отговори лично ти ? Ще е някакъв бонус все пак, да знам как да се държа.

А и примерно....ако ти зададат въпрос за политиката...примерно "Явлението Атака". Да бъда ли честен и да си кажа какво мисля аз или да замажа нещо средно, така че да съм неутрален, но да показвам и двете страни ?!
Абе, да ти кажа честно, въпросът ти не е много за тука, ама ако модераторите искат, да го местят.
Как бяха въпросите:
1. Тероризъм и медии
2. Нещо за България и ЕС (не мога да ти кажа точно как беше)
3. Личната ми мотивация да уча във ФЖМК

Аз по първия въпрос приказвах доста и, понеже съм Везнички, разгледах и двете страни - хем трябва да се вижда какво става по света, хем пък от друга страна не трябва да се показва самият акт на насилието, понеже хората се травмират (не си помня точните думи, ама беше в тоя дух). И жената, която ми беше в комисията, каза, че то било като на кино, а аз й отвърнах, че ако видя да режат главата на баща ми по ТВ едва ли не live хич няма да ми се стори като на кино, понеже на един от онези двама шофьори, дето ги обезглавиха в Ирак, жена му беше развалила нарочно телевизора, за да не оже детето да гледа. Питаха ме как бих постъпила, ако бях на мястото на филипинския президент Глория Аройо, дето бяха хванали един филипинец и заплашваха, че ще го обезглавят, а тя изтегли войските си и похитителите го пуснаха. Аз съвсем честно си казах, че ако аз имах власт и знаех, че някой, чийто живот зависи от мен, в момента е гладен, вероятно му е студено и го е страх, а аз мога да го спася, никога не бих могла да си затворя очите спокойно, ако не го сторя. Чак се изненадах, че им го рекнах това. :wink: ама наистина така мисля. И после пак същата ме пита дали в такъв случай смятам, че Първанов е допуснал грешка, а аз отговорих, че не е, и че му се възхищавам от волята му, понеже в момента последното, което й трябва на Бг е да я обявят за непостоянна в решенията и действията си. И тука ме прекъснаха.
За втория въпрос казах, че ние на ЕС му трябваме само за да му пазим границите, понеже заплахата от Изток е все по - реална и че отвсякъде ни лъжат, че като влезем в ЕС ще цъфнем и ще вържем, ама няма да стане (това ми бяха точните думи). Питаха ме за няколко страни дали са членки на ЕС (обърках само за турция, казах че са получили покана за начало на преговорите).
За третия въпрос казах, че понеже кандидатствам и оперна режисура (не се смейте, сега ги уча и двете), ако не излезе от мене режисьор, поне ще имам образованието за музикален критик (а също и безмерната любов, повярвайте ми), понеже в България муз. критика няма. Жената в комисията се опита да ми се обяснява, че има, ама аз я светнах малко по въпроса, (щото действително знам по - добре от нея как стоят нещата) и тя млъкна, а аз си помислих, че съм си изкарала чистак двойче :) И ме изпратиха по живо, по здраво. Общо изпита беше към 10, максимум 15 минути.

За Атака по-добре бъдете честни, ама не прекалявайте с емоциите, защото щом са влезли в Парламента, и то с толкова представители, значи е имало причина това да се случи. Не подценявайте хората, които са гласували за тях, понеже са един доста голям процент и то добре образовани хора. Опитайте се да анализирате причините за появата на това явление - хората са разочаровани от сини, червени, жълти, а всички останали партии на изборите гравитират някъде около тях. Замислете се. Атака бе алтернативата на всичко познато, изпитано, и, според хората, неработещо. Те гласуваха масово за промяната, без да знаят какво да очакват. Просто се хвърлят с главата надолу в неизвестното. За мен това е акт на отчаяние, но не го казвайте с тия думи, не бъдете толкова крайни.

За самия изпит - каквото и да ви питат, бъдете искрени, намахани и си вярвайте безумно много. Разбирате ли, това е адски важно, да си ВЯРВАТЕ! Няма комисия, която да не ви повярва. И се опитайте винаги да разглеждате един проблем от двете му страни, това би трябвало да прави добрия журналист. И най - важното, не се шашкайте. Ей, да ви кажа, аз си бях меко казано стресната преди изпита, ама като чаках 5 часа и ми падна пердето, хич не ми пукаше какво говоря. Паднах се при готина комисия, макар че мадамата се заяждаше малко, или по - скоро ме провокираше, в което няма нищо лошо и излязох от изпита наистина с гордо вдигната глава. Заявих си позицията максимално честно, ясно и убедително, а в крайна сметка, бях отишла там точно за това. И хората, изглежда, са го оценили.

Това е. Повече не знам какво да ви кажа. Последно ви повтарям: Вярвайте си и изглеждайте максимално уверени, ако ще вътрешно да се посирате от ужас (макар че не е препоръчително) :wink: И разглеждайте проблемите винаги от двете им страни.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Много ти благодаря за изчерпателния отговор!!! Дано стигнем до устния изпит, там вече ще им покажем кон боб яде ли... :P :P :P :P :P
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

А, по въпроса за писмения по журналистика мога само да ви кажа, че номерът не е в количеството, аз написах малко под 2,5 стр., а около мене народа пишеше като луд, чак се притесних, ама като не ми дойде музата за повече... Абе имаше една, дето до момента, в който аз си излязох (1,5 часа след началото) беше написала някъде сигурно към 3 листа. И продължаваше геройски. Сега, да ви кажа честно, не я виждам сред колежките.
Така че, време за писмения има достатъчно и той май е най - елементарния от трите, макар че в последствие най - приятен се оказа устния (имам обаче колеги, които доста са ги поизпържили в другите комисии - чух, че при Марко Семов ги държали над половин час, а какво са си говорили в това време само мога да гадая :wink: ).
Айде, успех на всички и да се хвалите после, а наесен ще се запознаем и ще ви разправям за преподавателите :) Да знаете кой кого кога къде и как :)

А, Алхимикът, друже, ти наистина ли си фен на това произведение на Коелю или просто ти е такъв ника? Извинете за офтопика, ама ми стана интересно, щото аз съм оттам :)
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

И аз съм от там Търговецо - колеги ;)

а относно преподавателите със някой се познаваме от курса по журналистика проведен през юни

да не коментирам вече а да си чакам на спокойствие оценката по БЕЛ в СУ

а и отивам да си видя работата по журналистика в УНСС (5,40 - какво ли съм сгрешил- ще разбера и ще ви кажа ) ;)
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Браво, боецо! Дръж на своето докрай! Може да влизаш 100% и с тази оценка, ама как ще ти пишат 5.40 без обяснение ?!?!!? Хаааа...иди виж!
Ще чакаме после да чуем обясненията... Thumbs up! :)
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Аз бях в комисията на Марко Семов-мен пък ме поразкараха по други въпроси-не си спомням колко трая-ама някуде 15 мин. Доста подробно по този за ЕС, за медиите стигнахме да единодушие, че задължително трябва да се избягва натурализма от медиите при представянето на тероризма и резултатите от него (пример- скандалния репортаж по Канал 1 преди няколко години -с отрязването на главата-брр..).
Тъй като съм от Пловдив се поинтересуваха за Филип Македонски и Альоша и...нещо вече ми се губи. :roll:
Общо взето освен основните теми могат да питат каквото им хрумне!
И в крайна сметка са доброжелателни, макар и да са малко рязки!
Наистина най-важно е да сте уверени в това, което говорите :wink:
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Хм, Малиция, какво учиш, ако не е тайна? Ако е журналистика, трябва да сме колеги. Ако е ПР или книгоиздаване, значи поне със сигурност имаме общи познати :)
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

аз кандидатствах с доста неща... :)
право
обаче мн исках ПР-стигаше ми балът, ама пусто право... :wink:
знам,че при вас е доста интересно и забавно (завиждам ти :wink: )
No one can live for me
It's my destiny
Аватар
elfer
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от elfer »

Аз да ви кажа доста си притеснявам за устния, понеже не чета вестници, не гледам ТВ и съм доста слабо информирана, но каквото сабя покаже, ако някой има препоръки да ги каже, току-виж съм ги послушала, ако ми се наложи де, все пак днес излизат резултатите!
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Ами то е въпрос на късмет до голяма степен. Общо взето питат неща, които се знаят и без четенето на вестници (виж миналата година)....
Както казваш-каквото сабя покаже! Успех!
No one can live for me
It's my destiny
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Елфер, неинформираните ставаме 2:) Ама аз днес ще чета нещо, пък да видим до къде ще стигна... А устният най си ме притеснява, защото ти се усмихват и ти се заяждат... Агрррр! Но и аз вече знам,как да отговарям - в стил Надежда Михайлова :twisted:
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
Аватар
elfer
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от elfer »

Аз да питам след изпита по журналистика писмен доволни ли сте от темата?
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”