Забрадки и кръстчета

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
Lo_Ridah
В началото бе словото

Мнение от Lo_Ridah »

icaci написа:В България християнството е традиционна религия по конституция, а не официална. Има малка разлика (виж темата за дискриминацията).
Чл. 13.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
Чл. 23. Държавата създава условия за свободно развитие на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага. Тя се грижи за опазване на националното историческо и културно наследство.

От Чл 13 (2) => Държавата-в частност МОН-няма право да взима такъв тип решения.
От Чл 13 (3)&Чл 23 би следвало да се опазва традицията, съответно не би трябвало да забранява проявлението на традиционната за държавата религия.
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Аз пък чух по новините за някакви си 400 момичета от Турция, които щели да се запишат да учат в медицински училища в България, АКО ИМ ПОЗВОЛЯТ ДА НОСЯТ ЗАБРАДКИ!!!!

Изкефи ме обаче министърът на здравеопазването, който каза, че като министър не може да позволи да се поставят условия на българските висши училища и е абсурдно да се съгласи на такова нещо.

Поразпитайте или се замислете - в самата Турция дали ходят със забрадки във висшите учебни заведения? Или това не е отново поредният опит да се наруши етническият мир в България и да се провокира общественото мнение по идиотски въпроси, които дори не би трябвало да се обсъждат!

Аз ако съм вярващ християнин, ще си нося кръста на гърдите и пред Ректора ако искам, а забрадките да си ги наврат отзад всички нещастници, дето се опитват да сеят смут в и без това смутената ни държава!

В България преди 1944 г. е имало и часове по вероучение, от които след 45 години атеистичен социализъм не е останало и помен. Уж се водим православна държава бе! Баааааси....гърците позволяват ли да им щъкат из университетите подивели туркини с шибаните си фереджета?!

Я се осъзнайте! Имам немалко колеги, които учат в моята специалност и са турци. По нищо не можеш да разбереш, че са такива! Интелигентни, образовани, възпитани и най-вече свободомислещи хора! Никакви забрадки или фесове - хората се европейци!

В кой век ни връщат тия бе!!! Баси, ако бях Дънкан Маклауд... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Аватар
Lo_Ridah
В началото бе словото

Мнение от Lo_Ridah »

В България преди 1944 г. е имало и часове по вероучение, от които след 45 години атеистичен социализъм не е останало и помен. Уж се водим православна държава бе!
Vintersorg - R.E.S.P.E.C.T.
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

така или иначе Вълчев не може нищо да направи, това трябва да го реши НС... както казах - той само се прави, че нещо прави!
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
*ALINA*
В началото бе словото

Мнение от *ALINA* »

Не мога да приема идеята, че ако се откажем да носим предмети, символизиращи религиозната ни принадлежност, нещата ще се подобрят и няма да има конфликти между хората от различните вероизповедания. Дали ще нося кръст или не, нали вярата си е в мен. Същото е и за забрадките ... Конфликти между религиите винаги е имало и ще има каквото и да носим или не носим. Вместо да се заяждаме за глупости, по-добре да проявим малко повече търпимост и разбиране спрямо другите. На мен не ми пречи никоя религия и нямам нищо против колежки със забрадки, колеги, поклонници на Буда и т.н. Ако наистина въведат такава забрана ще е много глупаво и безсмислено... Дори ще предзвикат обратен ефект .. ще има още повече проблеми!
Die Faulheit ist der Fleiß der Träumer!
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Re: Забрадки и кръстчета

Мнение от inaccessibility »

Конституцията на Република България позволява да има религиозно многообразие във всичките му проявления, защо трябва да правим закони, които да го ограничават?

няма какво друго да добавя, изказъл съм мнението си вече...
Аватар
Cris
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Cris »

Блях...Поредното безумие в обичната ми родина :? .
Изображение
repi-s-lychec
Пишете, о, братя

Мнение от repi-s-lychec »

В Турция не носят фереджета, защото подчертават, че са светска държава, а не теократична монархия. Проблемът на фереджетата не е в религиозната им обвързаност, а в това, че са пречка пред идентификацията на лицето. В личната карта пише цвят на коса, очи, ръст, особени белези и т.н. Като някоя се забули и не ще да се показва как ще сме сигурни, че е Фатме Хюсеинова, а не Айше Асанова например? Когато почна да си нося кръста на челото, тогава нека го сравняват с фереджето. Останалото е абсурд. Тук не става въпрос за религия, а за обществен ред.
Grimoire
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Grimoire »

добре де, но едно е фередже, а друго- забрадка. забрадката на никого не пречи да те познае.

в Турция не носят фереджета, но докато свикнат са им били налагани директно забрани. Все пак там положението е било доста по-различно, тук и сега няма какво толкова да се постигне по този начин.
Какво се цели, насилствено равенство ли? интересно равенство ще е това.

Кръстът, от своя страна, не е само християнски религиозен символ. Означава много неща и с удоволствие нося негови разновидности от време на време. какво, ще ме накажат ли?

Все пак, ако някой път се изтърся с половинкилограмово разпятие на врата, оторизирам полицията, армията и всички свои съграждани в реп. България да ме застрелят на място..
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

добре бе, вие в училище и в университета колко често срещате хора с фереджета, забрадки и т.н. те са толкова малко, че в повечето случаи остават напълно незабелязани, на никого не пречат, нали уж сме толерантна нация, какво ги прихваща всички...
там където по-масово се носят забрадки са примерно разните кърджалийски села сигурно, но там кой ли пък ще седне да следи като преобладаващото население е турско.

после според мен не е работа на правителството да решава такъв проблем. първо защото такъв не съществува, в българия няма етнически конфликти или неща от тоя сорт, товя е едно изкуствено създаевано напрежение. после, не всички туркини например носят забрадки. преди време гледах едно предаване с млади туркини точно по въпроса за забрадките и прикриването с дълги ръкави и поли, и имаше много готини мацки, които си бяха облечени като съвсем нормални тийнейджърки. други казаха, че никой не ги задължава, нито държавата, нито религията, но те предпочитат да се "прикриват". добре тогава, с чие право държавата ще се меси в личния избор на човека, при положение че този избор засяга само него и не уврежда никого?!?
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Най-добре е никой да не носи открито религиозни символи в училищата и в университетите. Защо обаче не става въпрос за онези шутовски шапчици на ортодоксалните евреи, например? Или за характерните им прически?
Никой няма да забрани да си носите кръстчето, но нека да не е над дрехите, а близо до сърцето. Както и никой няма да изгони от учебната система момчетата мохамедани или евреи, само защото са обрязани.. :wink:
Аватар
ChiLL_PiLL
Драскач

Мнение от ChiLL_PiLL »

Vintersorg написа:Аз пък чух по новините за някакви си 400 момичета от Турция, които щели да се запишат да учат в медицински училища в България, АКО ИМ ПОЗВОЛЯТ ДА НОСЯТ ЗАБРАДКИ!!!!

Изкефи ме обаче министърът на здравеопазването, който каза, че като министър не може да позволи да се поставят условия на българските висши училища и е абсурдно да се съгласи на такова нещо.

и аз тва имах предвид като казах в мнението си по-горе,че не е никак правилно като чужди кандидат-студенти да налагат някакви свои си правила на България,за да се учат тук.Говорех именно за тоя случай..но не го назовах конкретно.И да поясня - хората,които са "за" малцинството да се съобразява с мнозинството имат право да го твърдят - погледнете отново горния пример-не е ли достатъчно показателен??
"On this continuing long road,there is surely something to believe in..Everyone has the right to a dream..." (Final Fantasy)
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

абе от една страна не ми дреме с кво ще си ходят хората в университета и на кви богове ще се кланят (стига религията да не включва жертвоприношение на колеги :)) - ама пък от друга, не забелязвате ли, че турците взеха да се налагат все повече? имаме сума ти джамии, новини на турски.. кво като са много тука, никой не ги е канил! ако ще ни превръщат във втора Турция - или по-скоро в провинция - да си... аай!

а, понеже Жокера засегна темата за евреите - айде стига, да не мислите че някой може да каже нещо на сума ти милиони от най-хитрата, сплотена и безкомпромисна паплач, пръсната навсякъде по света и контролираща бая голяма част от парите в него? трябва да си малко самоубиец ако ще издаваш някакви закони срещу тях :roll:
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

http://avatek.bg
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

Нека да поясня, че има разлика между фередже и кърпа, която се носи на главата. С фереджето се прикрива всичко, освен очите. Кърпата просто прикрива косата и малка част от лицето. Ако случайно не знаете, още конституцията на Ататюрк забранява в Турция да се носят фереджета. И ако отидете там, ще видите, че жените носят кърпи, а не фереджета.
Тези 400 момичета от Турция искат да се разреши да носят точно фереджета!!! Не намирате ли някакъв парадокс във всичко това? Все пак в Турция те са забранени... Защо тогава ние трябва да им разрешаваме?
sasoh
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от sasoh »

Е как защо? В Турция има ли новини на български?
Ако им разрешат, съвсем ще се отвори кранчето с компромисите и от allegedly етнически-нетолерантна (което си е пълна измислица) държава ще се превърнем в роби на някои малцинства

малко biased лично мнение:
Това ми прилича на някоя скрита акция на Доган да създаде напрежение в държавата, като знае, че Атака скоро ще реагира на провокацията и ще трябва да се намеси като буфер, като по този начин да покаже, че правителството не може да се справи с малцинствените проблеми и че Е НЕОБХОДИМ, за да няма едва ли не гражданска война.
:?
efegee
Заключено

Обратно към “Студенти - общ форум”