първа година право!!!help

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Аватар
Otkrovena
В началото бе словото

Мнение от Otkrovena »

От българска филология.
"Лесно" е относително понятие. Материала при нас беше в повечето случаи приятен и се учеше леко. Целта е да имаш годишен успех над 5.50 или 5.00, както и издържани кандидатстудентски изпити, за да се прехвърлиш.
При специалност История например е доста по-трудно, защото изпитите са тежки и обемисти. Така че трудно се изкарват отлични оценки. Имам двама колеги, за които знам, че са записали История, за да се прехвърлят, но втория семестър са им излязли няколко от тежките двусеместриални дисциплини за изпит и са преценили, че е по-добре да кандидатстват наново, защото ще имат да учат по-малко неща.
Въпрос на преценка.:)
Като птица в небесата
ти не спирай да летиш!
Ако вържат ти крилата
помни, че можеш да вървиш!
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Права си Откровена, въпрос на преценка- аз имам познати, които са се прехвърлили и от бълг.фиология, и от история, и от европеистика..на мен все пак ми се струва,че да се прехвърлиш е много по-лесно отколкото да кандидатстваш отново.. :roll:
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Аватар
tiha_chest
В началото бе словото

Мнение от tiha_chest »

Привет и от мен :P Бих искала да попитам, освен годишен успех над 5.00 или 5.50 (кой от двата е по-точен?), какво още се изисква? Приравнителни изпити има ли?Аз съм приета тази година социални дейности - задочно, но мечтата ми е правото, а относно прехвърлянето досега съм чула безброй мнения :D Ще ви бъда благодарна, ако и вие кажете по нещичко :) Все пак понякога има и сходства в мненията и все ще се стигне до някаква истина :roll: :wink: Благодаря предварително :D
Не следвай път! Върви, където няма път и остави следа!
Аватар
Juliana
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Juliana »

аз имам няколко колеги, които са се прехвърлили от балканистика. при тях добрата новина е, че им трябва само успех, защото са държали изпитите по литература и история, които са необходими за право ( за балканистика изпитите са същите).
Imagination. Realism. ENERGY. Freedom.
COCO_BONGO
В началото бе словото

Мнение от COCO_BONGO »

Охх не ми се мисли..

6те ни скъсат гъза ми се струва на мене тука..
Аватар
Otkrovena
В началото бе словото

Мнение от Otkrovena »

Tiha_chest, много съм говорила по тази тема, но вече не помня къде какво. Предполагам, че на първокурсниците ще дадат "Пътеводител на студента". Ограничен брой са, но ако си набавиш няма да е зле. Може да ти помогне с информация. По времето, когато аз исках да се прехвърлям се искаше успех над 4.50. В края на учебната година настъпи изменение - 5.00. Но от една прехвърлила се колежка разбрах, че за да си сигурен в прехвърлянето трябва да имаш над 5.50.
И тъй като си задочно, резултатите от прехвърлянето излизат към края на очните - 20-21 септември. Следи списъците, които ще разлепят около Учебен отдел, за да видиш колко горе-долу се прехвърлят. Когато аз се прехвърлих бяха много, но не знам как ще е тази година.
Приравнителни изпити няма, защото започваш пак от 1-ви курс.
Това е. И не вярвай на всички слухове, които чуваш.
Като птица в небесата
ти не спирай да летиш!
Ако вържат ти крилата
senexesse
В началото бе словото

Мнение от senexesse »

got написа:Абе ние в 3 курс имаме един предмет - "правна информатика"... :roll: Но доколкото съм чувала от горни курсове нямало нищо общо нито с информатиката,нито с правото... :lol:
Доста истина има в казаното от по-горните курсове :D
Аватар
tiha_chest
В началото бе словото

Мнение от tiha_chest »

Otkrovena, много ти благодаря за информацията, ще се възползвам от нея максимално :D Извинявам се, че досега не ти благодарих, но ти наистина много ми помогна. Благодаря! :D
Не следвай път! Върви, където няма път и остави следа!
Аватар
Otkrovena
В началото бе словото

Мнение от Otkrovena »

Tiha_chest, здравей!
:D Няма нужда да ми благодариш. И аз бях в твоето положение преди 2 години. Учих една година, изпълних всички условия, необходими за прехвърляне и тогава започнаха да ми казват, че никак не е сигурно. Че се прехвърлят малко хора. На практика почти ме убедиха, че нямам шансове. Добре, че не се отказах. Тогава влязох в този форум и прочетох всичко, което бяха писали за прехвърлянето. Попитах и ми отговориха. Got беше човекът, който ми даде доста информация за прехвърлянето и много ми помогна.
Тук можеш да получиш много повече информация, отколкото от секретарките. Все пак други студенти са минали вече по този път и всеки казва това, което знае.
Ако някога можеш да помогнеш на някого с информация, направи го, защото никой не се е родил научен, а администрацията на Университета не винаги е достатъчно отзивчива и добронамерена към студентите.:)
Като птица в небесата
ти не спирай да летиш!
Ако вържат ти крилата
Аватар
пикси
Драскач
Курс: втори

Re: първа година право!!!help

Мнение от пикси »

М-да. Аз пък се прехвърлих тази година от Културология, ФФ.
Всъщност аз съм с доста дълъг стаж из СУ, установих, че е по - лесно да се прехвърлиш. Учила съм и бълг. филология преди врееееме, 2003/2004 и 2004/2005 и т.н. Все кандидатствах (всички години от 2002 до 2006 вкл.), но наистина реших, когато ме приеха Културология, че нямам сили да сторя това шеста година и прсто си взех яко изпитите.
Убеждаваха и мен, че няма как, колко е трудно-невъзможно, но ето ме в право. Оказа се, че има различни изисквания за различните специалности, в които човек иска да се прехвърли. Тази година за право беше споменато доста скромно, но градската легенда отдавна носи, че трябва да е над 5.50.
Така че...няма невъзможни неща, просто зависи колко е тежка специалността ти и как ще си вземеш изпитите.
Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.
Аватар
Alkiviad
От дъжд на вятър

Мнение от Alkiviad »

Чувам че правото било мечта за някои, за мен е мъчение. Ако беше нормална тая държава бих следвал археология или история, но какво да се прави. Не може да се живее с този стандарт... при тези дейности.
Magister Militum
Аватар
KeiTh
В началото бе словото

Мнение от KeiTh »

Помня че преди 1,2 година, мои колеги се прехвърляха с по-малък успех от 5,50... А бе всеки който искаше да се прехвърли успя... Затва май всичко е относително, зависи каква е бройката .... :D
Най-добрите и красиви неща на света не могат да бъдат видяни, нито докоснати... Те се усещат в сърцето!!!! (Helen Keller)
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”