Висшите училища приемат незаконно

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Публикувай отговор
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Висшите училища приемат незаконно

Мнение от alhimikat »

да споделя отново с вас на какво се натъкнах
ето само статията а останалите отговори и коментари са в същия форум

:arrow: С Т А Т И Я 1 прочетете първо нея

:arrow: С Т А Т И Я 2 а сега нея

всичко това е вярно, истинско, и противоконституционно (може би)

който иска нека се включи в беседата, засягаща образованието
Основният въпрос, който пораждат статиите е :
"ЗА ИЛИ ПРОТИВ ПОЛОВОТО РАЗДЕЛЕНИЕ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МЕСТАТА ЗА ПРИЕМ"
Последно промяна от alhimikat на 05 Фев 2006, 17:13, променено общо 1 път.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Според мен, ако го няма половото разделение, то още по-малко момчета ще влизат във ВУЗ. Защо си мисля,че тази тема вече беше засегната?
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

защо ли пък аз си мисля, че не си прочела статиите преди да постваш
темата беше засегната, но тук става въпрос за друго , че това което се прави е противоконституционно,а и в статиите са засегнати още куп проблеми като този,

ЗАЩО НЯМА ОБЩ ИЗПИТ ЗА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ И ВСИЧКИ УНИВЕРСИТЕТИ

а това е наистина важен въпрос

п.п.
който ще поства поне да е запознат със съдържанието на статиите , моля ви :evil:
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Относно първата статия- бих искала да кажа (като човек с неособено добро математическо мислене :shock: ),че все пак намирам резон в разделянето по полове,но не защото трябва да има равенство в паралелките и т.н. Да,момичетата са по-затруднени-на тях им трябват по-високи резултати и въобще при тях са завишени изискванията (но не навсякъде).Но това не е дискриминация-в крайна сметка дори простата статистика показва,че ние сме повече( :twisted: ) и това съвсем логично поставя доста препядствия пред нас (било да се "преборим за място" в гимназия,уни,било да си намерим момче- за 1 се "бият" доста :roll: ).И представете си ако няма разделяне момичетата колко ще завишат бала и малкото без друго момчета ще станат още по-малко!
Пък и естеството на самото учебно заведение има значение- различен би бил напливът в една хуманитарна гимназия и един техникум,в СУ и в Техническия...
От друга страна, момчетата ги приемат с невероятно нисък бал,а момичетата с доста добри резултати не успяват да влязат-може би трябва преосмисляне на с-мата,но то никак няма да е лесно,нито пък ще доведе до удовлетворение всички!
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

май просто трябва да бъдат увеличени бройките за момичета :idea:
No one can live for me
It's my destiny
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

ОБЩ ИЗПИТ ЗА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ И ВСИЧКИ УНИВЕРСИТЕТИ

А относно това какво мислиш
Аз съм на мнение , че е нормално и практично
Друг е въпросът , че тогава университетите няма да има откъде да печелят средства (защото ще спрат КСК курсовете, предварителните и редовните изпити , изобщо притока на пари)
Но от друга страна не е много честно спрямо кандидат-студентите, които
ако ще се явяват на изпит в няколко града на България , трябва да обикалят като мухи без глави и да се изтормозват с доста изпити.
Абе нещата наистина не са толкова лесни , колкото изглеждат на пръв поглед!! :!: :!: :!:
Но все пак трябва да се измислят решения (пък току виж възникне някоя "гениална идея".

п.п.
не казвам, че и аз съм прав , защото и този вариант крие необмислени последствия, но..............
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Вижте сега, първо искам да си призная, че не съм чела статиите, щото откровено си ме мързи :oops: :) Но ще си позволя да споделя скромното си мнение по втория въпрос, а то е :arrow: Общ изпит за всички университети е резонно да има тогава, когато нивото на обучение във всички тях е еднакво, когато имат едни и същи оценки на атестациите и т.н. Не може сложността на изпита в клона на Варненския свободен в Харманли (хехехе, някои хора може би знаят за какво точно говоря) да е еднаква с тази в СУ! На всички е известно, че има университети за по-добрите и такива за по-малко добрите. При едно изравняване на изпитите на ниско ниво- целият авторитет на старите и класни ВУЗ-ове ще се срине, а при изравняване на високо ниво- все ще има незапълнени бройки в университетите, и то най-вече в по-непрестижните такива, понеже никой няма да си прави труда да кандидатства на място, което не отговаря на собствените му високи изисквания с някакъв супер труден изпит.
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Добре ,Добре
Съгласявам се
Но все пак знаем кои са най-реномираните Университети в страната
Имам предвид тези, които са под един знаменател-те да са с един изпит!
Или пак бъркам някъде

п.п.
да не остана неразбран,че съм най-върлия привърженик на каузата,
просто търся алтернативните решения :!:
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Не си останал неразбран, споко :wink: Просто исках да кажа, че за страната ни е рано да премине на такъв етап, който, съгласна съм, е много по-изгоден за кандидат-студентите и родителите им.
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Да,обаче този вариант е наистина неприложим ,защото едно е да кандидатстваш за средните училща в града си,където кандидатите все пак имат граници и друго е "цялата страна" да кадидатства с един и същи изпит- това означава адски жестока конкуренция;много по-голяма от тази сега..
А пък и кой ще храни частните учители, ще субсидира ВУЗ-овете така както е сега :twisted: ?
Според мен много по-сериозен е въпросът как последните всяка година измислят нови условия,при които да вземат повече пари;и то най вече по тези кампании.
No one can live for me
It's my destiny
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Да но тези въпроси са взаимно свързани. Смея да нарека Висшите училища, които си пълнят хазната с пари на нищо-неподозиращите кандидат-студенти, "МАФИЯ".
Да не забравяме , че Висшите Училища са на ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА, така че съмнението ти кой ще ги храни и кой ще им плаща е НЕОСНОВАТЕЛНО (поправете ме ако греша, но мисля че е така) :!: :!: :!:
Все пак има някакви правила и не може всяка година да се създават нови :!:
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Това беше в кръга на шегата и подкрепям мнението ти за мафията
:twisted:
Не може всяка година да се измислят нови начини да се "удари кьоравото"...
Като си помисля коооолко пари отиват за подготовката и самото кадидатстване! Това е ненормалното в с-мата,защото ако в училищата паралелките,програмата,подготовката и часовете за нея бяха съобразени с изискванията на изпитите,поне стотици левове щяха да ни спестят! Но...както казах-така им е добре :twisted:
No one can live for me
It's my destiny
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Nqkolko uto4neniq

Мнение от Ivan_Panchev »

Първо искам да Ви препоръчам да прочетете следния материал:

http://www.vobg.net/article.php?id=5239

публикуван е във в-к Телеграф.

Много от съжденията в този форум са плод на непознаването.
Не е невъзможно да се въведе още от следващата година един изпит за всички училища. Такава идея беше порхвърляна и преди години обикновено от министъра на образованието. Говореше се, че ще бъде добре матурата да важи за влизане във всички университети. Разбира се университетите се противопоставиха, защото така ще изгубят парите си от курсове, частни уроци, корупция и т.н. Министърът също не направи нещо особено, защото е от същата партия.
Общ изпит преспокойно може да важи за всички висши училища, с някои изклюения (военните например). Колкото по-висок резултат има кандидата толкова по-голям шанс има да влезе в най-реномираните вузове. Есетествено кандидатите с по-ниски резултати ще бъдат отсяти към не толкова престижни вузове. Няма нищо по-лесно от това да бъде направен един изпит за университетите в България.

Разделянето на кандидатите по пол е грубо нарушение на закона. Съображението, че щели да влязат повече жени отколкото мъже си е само съобръжение. Не може едно съобръжение да стои над четири български закона. Затова е смешно, когато някой ректор или друг виш образователен чиновник започне да го дава като аргумент за нарушаването на закона.
Така тъкмо образователните заведения образоват своите възпитаници да не спазват закона, което е срамно.
Всички аргументи за оставането на квотие са в полза на икономическите интереси на образователната олигархия на България. Нейните възможности са огромни, тя успява даже да моделира закони в своя полза. Тя успешно до сега спъваше реформата в образованието на страната.
До сега.
Иван Панчев
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Прочел съм я
И все пак има унивреситети , които са по-реномирани и други , които не са
Не трябва да са под един знаменател
Добре - ако говорим само за СУ, УНСС, УАСГ, ТУ, ВТУ, ПУ , СА Ценов (т.е. за най-реномираните) може би за тях трябва да има общ изпит
А всички да са под един знаменател просто ми се вижда неосъществимо
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Майка написа:Синът ми се представи мн.добре в кандидатстудентската кампания. Приет е в желана специалност и пр. Т.е. не се включих за да се оплаквам.
Но питам: Считате ли за нормално да се поставя толкова тесен вход на висшето образование? За критериите на оценяване - нямам думи, но това е отделна болезнена тема. Не стимулира ли усложненият прием в българските ВУЗ по-голяма част от завършващите езикови училища (а те са огромна част) да кандидатствуват в чужбина, където приемът е по-лесен. По този начин децата на нацията заминават в чужбина. Вярно е, там завършването е по-трудно, но колко от тях се връщат?
Не стимулира ли системата за прием в българските ВУЗ емиграцията?. Не може ли трудността да се измести от приема, към обучението, изпитите и пр. Т.е. да има стимул децата ни да останат в България. Да са в час с проблемите на страната и по-рано да се включват в решаването им.
Искам бъдещите ми внуци да са българчета, а не американчета, германчета и пр.:roll:
това е писано от МАЙКА миналата година
:arrow: ЕТО Я И ТЕМАТА
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”