първа година право!!!help

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

Втория семестър свободноизбираемите са Философия на правото и Организация на правозащитните институции. Съвсем директно ти препоръчвам да избереш второто. Можеш да се явиш и на двете. Но ОПИ е една от малкото дисциплини в първи курс, която има пряко отношение към специалността. За философията няма да коментирам, защото не си струва да заемам място.
Миналата година бях първи курс философия и се записах на свободноизбираемата Философия на правото. Нямам представа дали е същото или при същия преподавател, а и при нас беше двусеместриална дисциплина, но аз останах много доволна. Имам предвид, че беше много интересно и се научават доста неща. Колко ще ти трябват тези знания после, обаче, е друг въпрос.
На мен много ми хареса, но явно правистите не са очаровани от тази дисциплина. :roll: :?
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

nqma_takava написа:
Втория семестър свободноизбираемите са Философия на правото и Организация на правозащитните институции. Съвсем директно ти препоръчвам да избереш второто. Можеш да се явиш и на двете. Но ОПИ е една от малкото дисциплини в първи курс, която има пряко отношение към специалността. За философията няма да коментирам, защото не си струва да заемам място.
Миналата година бях първи курс философия и се записах на свободноизбираемата Философия на правото. Нямам представа дали е същото или при същия преподавател, а и при нас беше двусеместриална дисциплина, но аз останах много доволна. Имам предвид, че беше много интересно и се научават доста неща. Колко ще ти трябват тези знания после, обаче, е друг въпрос.
На мен много ми хареса, но явно правистите не са очаровани от тази дисциплина. :roll: :?
щото е пълна боза. може сама по себе си да е интересна, но на нас изпита ни се състои в закупуване на учебника и самото явяване, повечето даже не отварят учебника. аз съм го чела, но отчасти, защото е написан доста странно и нищо не се разбира. много зависи кой преподава. правната психология например беше много готина, но философията е тъпичка :roll: :wink: 8)...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

При нас нямаше изпит. Трябваше да напишем по един реферат/курсова работа/или каквото там беше за всеки семестър. Между другото, кой ви четеше лекции по Философия на правото, че ми стана интересно?
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Четеше лекции е много относително... :lol: :lol: :lol: Формално Бойчев, който почти не се явяваше...
Аватар
Otkrovena
В началото бе словото

Мнение от Otkrovena »

Здравей nqma_takava!
Вероятно дисциплината е интересна, но нямах възможност да разбера дали е така.
Преподавателят е проф. Георги Бойчев. Едва ли той ти е преподавал.
Не мисли, че не обичам философията. Напротив. Чела съм допълнителни материали като ученичка и съм ходила на олимпиади, но имах добра преподавателка, която си обича предмета и ти вдъхва желание да учиш. Когато обаче преподавателят сам не уважава предмета си и изнася 2-3 лекции за цял семестър, няма как да накара студентите му да учат и да харесват преподаваната от него дисциплина. Сигурна съм, че колегите могат да ти разкажат много за преподаването на дисциплината "философия на правото" в ЮФ. Аз смятам да спра до тук.
Като птица в небесата
ти не спирай да летиш!
Ако вържат ти крилата
помни, че можеш да вървиш!
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

То направо смешно...Не че се оплаквам, де, не искам да ме тормозят, плюс тва е избираем предмет, а те по-лесно минават... :roll: Както казаха по-горе, купуваш си учебника и това е подготовката, аз за престиж си го прочетох един път... 8) :lol: И повечето ми колеги като им казах, че все пак съм го прочела ме птаха с изумление - "Ти луда ли си, бе...!?"Хах...
Аватар
Otkrovena
В началото бе словото

Мнение от Otkrovena »

Аз да си призная го прочетох 2 пъти, но първия беше първия семестър - за упражнение по ОТП. Беше ми много интересно и ми хареса. Но като го четох втори път, едва успявах да запазя концентрация.
Като птица в небесата
ти не спирай да летиш!
Ако вържат ти крилата
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

got написа:То направо смешно...Не че се оплаквам, де, не искам да ме тормозят, плюс тва е избираем предмет, а те по-лесно минават... :roll: Както казаха по-горе, купуваш си учебника и това е подготовката, аз за престиж си го прочетох един път... 8) :lol: И повечето ми колеги като им казах, че все пак съм го прочела ме птаха с изумление - "Ти луда ли си, бе...!?"Хах...
и мен така :roll:. пък аз не съм луда... не много :twisted:...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Ами да...За кво ти е да ги четеш тия работи в крайна сметка... :x На Бойчев теориите са някак си...Абе майстор е в тва отношение - 2 изречения да ги разпростре на 3 страници...
А пък си има по-сериозни работи, на които да да се побъркваш... :twisted:
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

Дааа... оказва се, че преподавателят не е същият... Само че при нас основният "учебник" беше "Философия на правото" на Хегел. :( И то само, защото нямаше български превод на Кант... :lol:
За да няма недоразумения, пояснявам, че тази година ще съм първи курс право. Това не означава, че философията не ми харесва. Просто искам да уча право. Поинтересувах се за тази дисциплина, защото нашият преподавател ни обясняваше, че се правели някакви доста неуспешни "опити" да се въведе Философия на правото в Юридически факултет. Аз даже си мислех, че въобще я няма като дисциплина! А то какво било... Много жалко... :( :cry: :(
Аватар
Otkrovena
В началото бе словото

Мнение от Otkrovena »

Успех в новата специалност колежке.:) И аз се прехвърлих миналата година. Подготви се добре за въпросната дисциплина - психически. Хубаво е да нямаш големи очаквания за нея, за да не се разочароваш. Запази си хубавите спомени от философията, както и знанията. Няма да са ти излишни. :)
Като птица в небесата
ти не спирай да летиш!
Ако вържат ти крилата
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

Мерси за пожеланията! Аз си кандидатствах наново, не съм се прехвърляла!!! Само че като чета мненията за Философия на правото в Юридически, май няма да записвам въобще тая дисциплина. А от философията наистина имам хубави спомени. Някой ден може да реша и да я завърша! :wink:
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Ако ще се интерсуваш от философия и искаш сериозно да наблягат на нея, хич ти не трябва право... :( :lol: :wink: По-добре философия запиши... :lol:
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

Нали??? И аз се чудя какво съм се хванала с това право... :lol: :lol: :lol: Освен да си кандидатствам другата година философия и тва е! :lol: :lol: :lol:
Аватар
Giselle
В началото бе словото

Мнение от Giselle »

Otkrovena написа:Успех в новата специалност колежке.:) И аз се прехвърлих миналата година. Подготви се добре за въпросната дисциплина - психически. Хубаво е да нямаш големи очаквания за нея, за да не се разочароваш. Запази си хубавите спомени от философията, както и знанията. Няма да са ти излишни. :)
От каква спец се преместихте в Право и въобще как става това? Лесно ли е?
Perfection
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”