СУ vs. ТУ

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Къде бихте предпочели

СУ приложна математика
44
68%
ТУ индустриален мениджмънт
21
32%

Общо гласове: 65

Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

По принцип основните направления, в които пожеш да се реализираш с Приложна математика са икономика и компютри. За Индустриален мениджмънт нищо не знам. Но да ти кажа, каквото и да избереш не съжалявай за другото. От личен опит знам, че ще има моменти, в които ще се питаш:"Не сгреших ли?", но знай, че не си сгрешила.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Rodd1ck
Да живей словото

Мнение от Rodd1ck »

Е ти не се ли отписа от ТУ? Какво му мислиш толкова пак.. ;)
Shadow^^^
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Shadow^^^ »

Дано не се включвам прекалено късно в дискусията, понеже въпросът е важен.

Приложна математика в СУ ти дава възможност да се занимаваш с много програмиране... ако пожелаеш. На практика ако си искала информатика, а са те приели ПМ - загубата не е голяма като дори след време ще си отлично потготвена да изкараш магистратура по 'Информатика и компютърни науки' (и магистратура по 'Математика' също, но поне аз не намирам много смисъл в нея). От друга страна можеш да се развиеш в стопанските науки, да станеш добър икономист, финансист или все неща от този сорт, които не ги разбирам много. ПМ има и едно друго предимство - ще направиш избора за своята реализация в последствие, когато ще си прекарала известно време в СУ и ще имаш по-реална представа за нещата, а не както сега да стреляш почти на сляпо.

Индустриален менинджмънт в ТУ - не знам нищо за тази специалност :). Едно нещо обаче знам за ТУ - учат се доста неща, които ще ти се сторят напълно излишни и неприложими на практика. Ще се изтормозиш, но и ще излезеш добър специалист.

Всичко е въпрос какво на теб ти се учи. Имаш избор между две много добри специалности, при които реализацията е сигурна, ако я има мотивацията. За това мисли на първо място къде ще си по-мотивирана да учиш. В ПМ ще те спукат от висша математика (доста повече се учи отколкото в информатика), така че ако това не те устройва си заслужава да помислиш дали наистина мястото ти е там. В ТУ не знам от какво ще те спукат, но със сигурност има нещо :). Какво бих избрал аз на твое място - мисля, че стана ясно след целия този пост, но това е така, понеже съм твърдо решен да се занимавам с програмиране, а и математиката ми върви. Ти трябва да направиш своя избор според твоите интереси. :)

Баси поста, дано го прочетеш. :lol:
Waste no time dreaming in vain.
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

Утре като влезе, ще съобщи, че е записала ПМ. Помнете ми думата! :wink:
Shadow^^^
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Shadow^^^ »

uktc написа:Утре като влезе, ще съобщи, че е записала ПМ. Помнете ми думата! :wink:
...и казва, че се е повлияла от моето мнение. След една година ме намира и ме убива. :lol:
Waste no time dreaming in vain.
Аватар
Reny
В началото бе словото

Мнение от Reny »

Аз съм в подобно положение ... в смисъл трябва да избирам между ПМ и индустриално инжeнeрство на английски език... В ТУ тая специалност ми беше на първо място ... Но сега когато съм поставена пред тоя избор се замислям за възможностите за реализация и докаде бих могла да стигна със всяка една от двете... Съзнавам колко труд и усилия ще ми се наложи да положа както при ПМ така и в ИИ... втората е даже по трудна .. защото математиките физиките и инжeнерните дисциплини ще се изучават на английски .. Ще ми е интересно да видя какъв ще е твоя избор...пожелавам ти да направиш правилния избор ...ако вообще може да има такъв...
Последно промяна от Reny на 23 Авг 2006, 08:55, променено общо 1 път.
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Reny написа:Аз съм в подобно положение ... в смисъл трябва да избирам между ПМ и индустриално инжинирство на английски език... В ТУ тая специалност ми беше на първо място ... Но сега когато съм поставена пред тоя избор се замислям за възможностите за реализация и докаде бих могла да стигна със всяка една от двете... Съзнавам колко труд и усилия ще ми се наложи да положа както при ПМ така и в ИИ... втората е даже по трудна .. защото математиките физиките и инжинерните дисциплини ще се изучават на английски .. Ще ми е интересно да видя какъв ще е твоя избор...пожелавам ти да направиш правилния избор ...ако вообще може да има такъв...
Защо да няма правилен избор? Според мен не трябва да съжаляваш за това, което не си избрал, а да се радваш на това, което си избрал. Ти ако започнеш да учиш нещо с негативна нагласа, нищо добро не те чака. Аз ви съветвам: гледайте по-позитивно на нещата и няма да сгрешите!
Аватар
Elly`
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Elly` »

Имам приятелка, която учи в ТУ нещо подобно на английски език и едва смогва...много е трудно. Сигурна съм,че и в СУ няма да е лесно де и не се опитвам да разколебавам никой. Всеки трябва да си реши какво ще учи с по-голямо желание, защото най-вероятно с това ше се занимава до края на живота си :)
...All eyes on me!...
Аватар
Reny
В началото бе словото

Мнение от Reny »

Не гледам негативно на нещата просто ... с това че може би няма правилен избор имах предвид ....че не би могал да разбереш дали това е правилния... Когато ти е трудно ще си казваш защо не избрах другата специалност ... но ако накрая си доволен и се реализираш ще забравиш вообщи че някога си се колебал и си стоял на този кръстопът...Но никога не би могал да знаеш какво щеше да е ако...може само да гадаеш.Когато прави избор човек един вид се отказва от това което не е избрал...Важното е да поемеш по своя път...и да си щастлив.Това не е негативизъм а колебанията съмненията ако щеш въпросите пред които се изправяш избирайки хех...
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Reny написа:Не гледам негативно на нещата просто ... с това че може би няма правилен избор имах предвид ....че не би могал да разбереш дали това е правилния... Когато ти е трудно ще си казваш защо не избрах другата специалност ... но ако накрая си доволен и се реализираш ще забравиш вообщи че някога си се колебал и си стоял на този кръстопът...Но никога не би могал да знаеш какво щеше да е ако...може само да гадаеш.Когато прави избор човек един вид се отказва от това което не е избрал...Важното е да поемеш по своя път...и да си щастлив.Това не е негативизъм а колебанията съмненията ако щеш въпросите пред които се изправяш избирайки хех...
Разбирам, през тая КСК аз за толкова неща се колебах. Все още понякога се питам правилно ли постъпих като избрах Информатика пред Икономика, но знам, отговора - постъпих правилно. Дори и да бях избрал Икономика, пак щях да мисля, че съм постъпил правилно. Наистина момента на съмнението и догатките за всевъзможни хипотези го има, но както вече казах няма смисъл да съжаляваме за това, което не е. По-добре да се радваме на това, което е.

P. S. Малко на философска вълна го обърнахме, но какво да се прави, идва ми отвътре.
Аватар
dormouse
Вазов

Мнение от dormouse »

Хора благодаря ви,че ми дадохте съвет.......Седрик благодаря ти за оптимизма-имах нужда от малко!Шадоу,благодаря ти за откровенността и като цяло интересното ти постче!Рени,душа и на теб пожелавам да избереш това,което смяташ за най-яко.Благодаря и на всички!Много яки хора има тук и винаги много ще ви се радвам!!!!!!
Изображение
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

dormouse написа:Хора благодаря ви,че ми дадохте съвет.......Седрик благодаря ти за оптимизма-имах нужда от малко!Шадоу,благодаря ти за откровенността и като цяло интересното ти постче!Рени,душа и на теб пожелавам да избереш това,което смяташ за най-яко.Благодаря и на всички!Много яки хора има тук и винаги много ще ви се радвам!!!!!!
Нали затова сме тук, да си помагаме кой с каквото може.
Успех dormouse, каквото и да избереш!!!
Аватар
Reny
В началото бе словото

Мнение от Reny »

sedrik и аз ти благодаря ...Всички тик сте чудесни ...Може би ако избера ТУ надали ще съжелявам толкова за специалноста ПМ в СУ.. Колкото за пропуснатата възможност да общувам с такива невероятни хора... Все пак `СУ е СУ` не толкова заради специалностите или методите или самото обучение ... а заради всички вас - вие сте неговата слава и престиж...
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Като се запишете, кажете какво сте избрали!
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Според мен няма грешен избор и както казаха по-горе - избери това, което мислиш, че ти се учи повече. :)
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”