Базикам се де. Иначе ми е ясно какво искаш да кажеш.
Не е ли сбъркана концепцията за прием на студенти (юли 2004)
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- KG
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Иначе по темата за ученето в чужбина си е ясно че там се влиза по лесно. Единственото трудно е да си платиш. Балгарите сме умни хора и не могат на ни саборят някакви тестове.
Имам познат от ЕГ който е искарал максимална оценка на DAF, а на изпитите за наще мизерни университети най-високата му оценка е 4 и малко, а някаде дори са го скъсали.
Така че да учиш в чужнина не е толкова престижно, колкото върос на личен избор и финансови възможност.
Имам познат от ЕГ който е искарал максимална оценка на DAF, а на изпитите за наще мизерни университети най-високата му оценка е 4 и малко, а някаде дори са го скъсали.
Така че да учиш в чужнина не е толкова престижно, колкото върос на личен избор и финансови възможност.
- Elly
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
mai.. malko si protiworechish...... i ne wsichki uniwersiteti sa mizerni, nali taka?KG написа:... а на изпитите за наще мизерни университети...
Последно промяна от Elly на 07 Фев 2007, 12:51, променено общо 1 път.
A 40oz To Freedom is the only chance I have to feel good even though I feel bad...
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Prav si, KG,oba4e i test DaF ne e 4ak tolkova lesen...a za da izkaram izpita v SU trqbva6e bukvalno da zabravq vsi4ko ot DaF za da ne me obarkva!prosto iziskvaniqta sa mnogo razli4ni i ako ne uspee6 da "prevkliu4i6" nqma na4in da se spravi6!!!
Prav si, KG,oba4e i test DaF ne e 4ak tolkova lesen...a za da izkaram izpita v SU trqbva6e bukvalno da zabravq vsi4ko ot DaF za da ne me obarkva!prosto iziskvaniqta sa mnogo razli4ni i ako ne uspee6 da "prevkliu4i6" nqma na4in da se spravi6!!!
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Ne sum 4el vsi4ki mnenia, no iskam da spodelia kakvo mislia: spored mene Bulgaria e pulna sus zombita, goliama 4ast ot koito ne 4e niamat intelektualen bagaj, a niamat stimul da go izpolzvat (6toto taka e po lesno), niama koi da gi kara da go izpolzvat (6toto i goliama 4ast ot roditelite sa zainteresovani). Doskoro daskalite se mu4eha da tikat u4enicite da u4at, no sega i na tiah im stana po-lesno samo da levtuniat, i bez tva nikoi ne mu puka. Tova si e vupros na li4en izbor, no ne e priatno kato vidi6 4ovek da pi6e "й" vmesto "и" ili puk "за щото" i t.n.
Otnosno izpitite - da, trudni sa, no kakto kaza niakoi tuka, vis6eto obrazovanie ne e za masovia meraklia. I nai-golemia maloumnik da si moje6 da vleze6 da u4i6 - v daskalo znaem kak se izkarvat ocenkite, a predi izpitite kato sedne6 1 mesec da 4ete6 izkarva6 3 i vliza6 ako 6te i Agrarna ikonomika, no vse pak si e vis6e.
Otnosno izpitite - da, trudni sa, no kakto kaza niakoi tuka, vis6eto obrazovanie ne e za masovia meraklia. I nai-golemia maloumnik da si moje6 da vleze6 da u4i6 - v daskalo znaem kak se izkarvat ocenkite, a predi izpitite kato sedne6 1 mesec da 4ete6 izkarva6 3 i vliza6 ako 6te i Agrarna ikonomika, no vse pak si e vis6e.
- Elly
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
тук нещо не разбрах... нали не било за масовия мераклия..zlostar написа:Otnosno izpitite - da, trudni sa, no kakto kaza niakoi tuka, vis6eto obrazovanie ne e za masovia meraklia. I nai-golemia maloumnik da si moje6 da vleze6 da u4i6 - v daskalo znaem kak se izkarvat ocenkite, a predi izpitite kato sedne6 1 mesec da 4ete6 izkarva6 3 i vliza6 ako 6te i Agrarna ikonomika, no vse pak si e vis6e.
а и според мен не е точно така, както го описваш..
(opinions)
A 40oz To Freedom is the only chance I have to feel good even though I feel bad...
Според мен на много от учещите тук не им е мястото изобщо в какъвто и да било ВУЗ! А колкото до приемните изпити - не може с 1 месец зазубряне на 15 теми да се влиза в СУ! Трябва да има и някои тестове за прием - за интелигентост, за обща култура, граматически, задължително документ от психодиспансера(много кукувици има)- преди изискваха такъв документ и не ми е ясно защо вече не е така. Преди време Биолчев говореше за подобни тестове, но оттогава - нищо...
Изобщо нивото и критериите в СУ последните години много паднаха! Кажете ми нормално ли е около 80 % от студентите да са отличници? Това е абсурд - тук визирам предимно хуманитарните специалности!
Съвсем друг е проблемът с приемането в желаната специалност - малко са щастливците, които влизат на 1-во желание! А другите записват каквото са ги приели само, за да имат диплома от СУ! В моята специалност повече от 95 % от колегите са влезли на последно желание, което ме подсеща, че може би за всяка специалност трябва да има и интервю, т.е. каква ти е мотивацията да учиш точно тази специалност!Но както гледам - далеч сме от това!
Говорите за образованието в чужбина - разликата между тях и нас е една основна, но много съществена - при нас се набляга предимно на академичното обучение, т.е тъпчат ни главите с теория, докато в чужбина обучението протича по доста по-различен начин - повечето занятия са под формата на семинари, всеки работи индивидуално и на семинарите се обсъжда и мисли! И най-важното - хората имат практики, практики, практики до побъркване! А какви са нашите практики - по 1-2 месеца като преддипломен стаж! Това е смешно!
Разберете, че университетът е място, където само ти дават основни насоки и ако искаш да постигнеш и научиш нещо - трябва да се занимаваш задълбочено сам! Ако разчиташ само на това, което слушаш по лекции - no comment...
Изобщо нивото и критериите в СУ последните години много паднаха! Кажете ми нормално ли е около 80 % от студентите да са отличници? Това е абсурд - тук визирам предимно хуманитарните специалности!
Съвсем друг е проблемът с приемането в желаната специалност - малко са щастливците, които влизат на 1-во желание! А другите записват каквото са ги приели само, за да имат диплома от СУ! В моята специалност повече от 95 % от колегите са влезли на последно желание, което ме подсеща, че може би за всяка специалност трябва да има и интервю, т.е. каква ти е мотивацията да учиш точно тази специалност!Но както гледам - далеч сме от това!
Говорите за образованието в чужбина - разликата между тях и нас е една основна, но много съществена - при нас се набляга предимно на академичното обучение, т.е тъпчат ни главите с теория, докато в чужбина обучението протича по доста по-различен начин - повечето занятия са под формата на семинари, всеки работи индивидуално и на семинарите се обсъжда и мисли! И най-важното - хората имат практики, практики, практики до побъркване! А какви са нашите практики - по 1-2 месеца като преддипломен стаж! Това е смешно!
Разберете, че университетът е място, където само ти дават основни насоки и ако искаш да постигнеш и научиш нещо - трябва да се занимаваш задълбочено сам! Ако разчиташ само на това, което слушаш по лекции - no comment...
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Ммммда склонна съм да се съглася с разликата между тях и нас е една основна, но много съществена - при нас се набляга предимно на академичното обучение, т.е тъпчат ни главите с теория, докато в чужбина обучението протича по доста по-различен начин - повечето занятия са под формата на семинари, всеки работи индивидуално и на семинарите се обсъжда и мисли! И най-важното - хората имат практики, практики, практики до побъркване! А какви са нашите практики - по 1-2 месеца като преддипломен стаж! Това е смешно!
Разберете, че университетът е място, където само ти дават основни насоки и ако искаш да постигнеш и научиш нещо - трябва да се занимаваш задълбочено сам!
Разберете, че университетът е място, където само ти дават основни насоки и ако искаш да постигнеш и научиш нещо - трябва да се занимаваш задълбочено сам!