Да има ли предварителен изпит по литература в СУ ?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено

Искате ли да има предварителен изпит по Литература ?

Да - справедливо е, щом има по 3 други предмета !
279
83%
Не, ще изчакам редовните изпити през юли.
56
17%

Общо гласове: 335

Аватар
Ironman
В началото бе словото

Мнение от Ironman »

Lilith_ написа:Според мен е правилно да има предварителен изпит по литература, щом има и по други предмети и е невъзможно да води до финансови загуби, това е смешно. Тук явно играят други финансови интереси като курсове и частни уроци. А когато в България става въпрос за пари, всякакви други ценности изчезват от умовете на хората, взимащи решения. Така че - няма надежда.
С това мнение май съм съгласен :D
Наведената глава сабя не я сече.

АААААА,така ли...Я дай тая сабя да видиш къде може да ти влезне !!!
Аватар
MATEVA
В началото бе словото

Естествено, че трябва да има!!!

Мнение от MATEVA »

Уточнявавм, че аз не кандидатствам с литература.

Но смятам, че е подигравка с труда на толкова много кандидат-студенти да няма предварителен изпит. Литературата е творчески предмет, а когато знаеш, че се явяваш на единствения изпит, напрежението убива голяма доза от "музата".

Искам да обърна внимание и на това, че начинът, по който се разработват темите е безкрайно стереотипен и не развива мисленето, а зубращината.

Смятам, че е време това да се промени!!!
leni
В началото бе словото

Мнение от leni »

като цяло май предварителни не трябва да има, по каквото и да е. защо са ви???? нека да има един изпит една тема и то да е еднакво за всички. а който не е бил подготвен добре.... следващата година.
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Редно е да има предварителен изпит не само по Литература,но и по редица други предмети.Все пак ако наистина се гледат основните за СУ предмети Литературата задължително попада сред тях.
Shmoriano
В началото бе словото

Мнение от Shmoriano »

ер малък написа:твърдо против всички предварителни изпити !!!
за хората , които организират подготовката си в рамките на една учебна година .. май месец много малко от тях ще бъдат напълно подготвени .. и по-скоро тези изпити са си чиста проба късмет .
и другото , което ме възмущава, е тъпата психоза , която допълнително внасят .. както тази година с изпита по история и многото 2ки .. защото има хора , които се демобилизират от слабите оценки
Знаеш ли, има една малка подробност- всеки изпит се полага по желание, никой не е казал, че е задължителен!
Представи си например, че хората, кандидатстващи с два предмета (правистите например), трябва в рамките на 5 дни да положат два тежки изпита и май им е по-добре да се оправят с единия малко по-рано, за да си имат два месеца да си направят спокойно преговор по другия! Да не говорим за онези, които кандидатстват в няколко ВУЗ-а, при тях положението наистина е много тежко- те едва ли не са всеки ден на изпит!
Смисъл от предварителен изпит по литература има, така наистина се дава втори шанс на много хора, ала все пак си е трудно да се проверят 3500 теми за 10 дни, и то точно в натовареното време през май.Нямам и най-малка представа колко точно са на брой проверяващите, но по 350 теми на ден- трудно е даже и за 20 души!
Какво ще стане догодина мен лично не ме интересува, тъй като съм вече вътре.Дали ще има или няма да има предварителни изпити ще се решава тепърва, но не ме интересува!Да му мислят следващите, аз кандидатстудентската си криза я преживях!Ако трябва да изразя мнение за предварителен изпит по литература- нека направят, ама да е изпипано и да е като хората, не да се отбива номера!!!
Веселба до дупка и кило Стралджанска мускатова
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

аз съм против всички предварителни изпити и съм напълно съгласна, че само внасят допълнително психоза. а и е малко несправедливо спрямо тези, които до преди 2 години са имали само по един изпит.
а има и друг момент. тъй като някой заговори за правистите - ако има предварителен и по литература и по история напрежението ще е същото. ще имат 2 изпита през май, няма да знаят за кой да се готвят като хората, повечето хора ще се хвърлят да учат и за 2та, ще се издънят и по 2та, после за 2 месеца не само че ще трябва да учат пак всичко, ами ще го има и факторът стрес, тъй като ако си се издънил май месец, едва ли ще си особено спокоен на изпита през юни.
не искам състрадание от хората!
аз имам всичко: моя е смъртта.
и аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец. :)
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Аз съм ЗА предварителни...поне по литература... Логично, пристрастна съм - ще кандидатствам с литература. :) Но, мисля си, че напрежението на предварителния е много по-малко, защото едно е да знаеш, че и да се падне гадна тема имаш друг шанс, едно е всичките ти усилия да са концентрирани само в един опит...
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
Assasiyah
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Assasiyah »

И аз съм против всякакви предварителни, както greeny, по същите точки! И без друго с всяко следващо поколение ставаме все по-мързеливи, сега куп народ ще се набутат в Уни-то заради това, че са учили само 2-3 теми и от двата опита са извадили късмет на единия.
Според мен шансът трябва да е един на година, така се вижда колко си се готвил в действителност!!!
Изображение
Аватар
Нике
В началото бе словото

Kedi - евала

Мнение от Нике »

Наистина някаква всеобща паника и полудяване са обхванали всички кандидат-студенти и дори просто ученици, които някой ден искат да бъдат студенти.
Аз съм свидетел на абсурда деца да започват да готвят литература и история още от началото на 11 клас, за да могат в 12 само да преговарят!!! Това е повече от излишно и мисля, че се дължи на някакви ненормални амбиции на родителите. Две години се плащат безбожни суми за уроци при "сигурни" и "проверени" учители, като през това време детенцето си клати краката в училище. И това заради споменатата от KEDI ВУЗ-мания.
А и изобщо не е само за ВУЗ. Има и някаква мания за сертификати. По английски, по немски, за компютърна грамотност и за всичко, което ви ражда акъла като взимането на тези сертификати се почва от осми клас!!!, когато децата не знаят на кой свят са изобщо.
Като цяло системата ни е много "прецакана", защото реално в училищата (с някои изключения разбира се) почти нищо не се прави, а всичко се сучва на частни уроци (и пак до колко се случва?)
Не мога да дам точен отговор дали трябва или не трябва да има предварителен изпит по литература, защото системата никак не ми харесва и това не е изпит за знания, а игра на нерви...
Защото като палава минута
внезапно грабната от дълъг ден,
живея аз от никого нечута,
а цялото небе живее в мен.
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

Assasiyah написа: Според мен шансът трябва да е един на година, така се вижда колко си се готвил в действителност!!!

не са един и два факторите, които оказват влияние върху изпита. всичко може да стане, дори да не зависи от теб. и какво? година сериозно готвене на вятъра? тъпо е.

а с мнението над настоящето съм напълно съгласен.
Изображение

Fcuk you, I won't do what you tell me
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

не са един и два факторите, които оказват влияние върху изпита. всичко може да стане, дори да не зависи от теб. и какво? година сериозно готвене на вятъра? тъпо е.
ами като не можеш да се справиш с тия фактори ще си седиш вкъщи и няма да бъдеш студент. това е целта на изпита - да покажеш какво можеш в точно определен момент - като не ти изнася или не си на кеф - догодина пак.

а за Нике и това да се ходи на уроци от 11 клас - аз така направих и ми беше доста по-лесно. и си беше изцяло по моя преценка тъй като от доста време мечтата ми е правото и си бях проучила как седят нещата. но като цяло за психозата за ВУЗовете съм съгласна, че е абсурдна. но това се поражда от факта, че цялата ни образователна система е скапана :)
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

greeny написа:ами като не можеш да се справиш с тия фактори ще си седиш вкъщи и няма да бъдеш студент. това е целта на изпита - да покажеш какво можеш в точно определен момент - като не ти изнася или не си на кеф - догодина пак.
Ми според мен такива фактори са например болест, временно неразположение, семеен проблем... Ако си с 39 градуса температура, кашлица, хрема и между другото всеки ден ти бият инжекции... не си за изпит. И кво?! - Една година труд отива на вятъра... :roll:
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

ами за тия неща се мисли!
болестите са нещо, което до голяма степен можеш сам да предотвратиш. разбира се не говоря за сериозните, но ако имаш малко акъл в главата ще се пазиш да не хванеш грипа с 39-те градуса температура.
ако си чак толкова пък зле физически - еми Съдба! не всичко в тоя живот е справедливо, не може всички да са доволни
за семйния проблем и т.н. - ще ме извинявате, но това си е до психика и до воля. аз вечерта преди изпита по литература до 2 часа имах скандали вкъщи, но това не ми попречи да си изкарам изпита както трябва!
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

greeny написа:ами за тия неща се мисли!
болестите са нещо, което до голяма степен можеш сам да предотвратиш. разбира се не говоря за сериозните, но ако имаш малко акъл в главата ще се пазиш да не хванеш грипа с 39-те градуса температура.
ако си чак толкова пък зле физически - еми Съдба! не всичко в тоя живот е справедливо, не може всички да са доволни
за семйния проблем и т.н. - ще ме извинявате, но това си е до психика и до воля. аз вечерта преди изпита по литература до 2 часа имах скандали вкъщи, но това не ми попречи да си изкарам изпита както трябва!
За настинките да! Ама ако си на легло, в болница, например с бъбречна криза! Не смятам, че на СУ ще им стане нещо, ако направят предварителен и по литература. А за семейни проблеми нямам предвид скандали. :roll: greeny, браво на теб :)
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

казах че за бъбречната криза и болниците съм съгласна, но не може да се помисли за всичко, така че всички да са доволни. освен това тези, които получат такъв проблем на изпита ще са единици, а тези които ще влезнат с чист късмет с оценка от предварителния изпит ще са доста!
greeny, браво на теб
мерси, както казах въпрос на воля е. и на инат. когато достатъчно силно искаш нещо не може някакви такива неща като притеснение, нерви и т.н. да те провалят. в случай че това стане - явно не си го искал достатъчно, за да иг преодолееш!
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”