Въпрос за информатиката

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Въпрос за информатиката

Мнение от J`E`K`O »

Такаа ще съм първи курс информатика и искам да попитам някои нещица. Като начало учи ли се език, и ако се учи има ли отделни групи за напреднали и за такива които сега ще го учат? И ако всички сме заедно ще може ли някак да се освободиш, че не ми се слушат пак транскрипции и азбука. Друго.. нали има спорт? Само 1 или 2 са задължителни? Също така има ли я някъде програмата за зимния семестър, че на сайта на ФМИ открих само за летният :( И има ли някакви учебници, или само тетрадки за записките трябват? И скъпички ли са учебниците (примерно 100-150лв ще стигнат ли), и задължително ли е да са нови или може и втора ръка?
Множко въпроси станаха, за което се извинявам, но ми е интересно. ЩЕ съм благодарен дори и на 1 от тях да отговорите.
Мерси много!
Аватар
cloud_9
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от cloud_9 »

Сигурно не си видял това:
http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... nformatika

Тук не влизат особено хора от ФМИ, явно нямат време за глупости :lol:
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

cloud_9 написа:Сигурно не си видял това:
http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... nformatika

Тук не влизат особено хора от ФМИ, явно нямат време за глупости :lol:
а това съм го видял, ама ...само 5 предмета ли ще имаме!! А и не пише за спорт! :)
Аватар
Puhanka
В началото бе словото

Мнение от Puhanka »

Здрасти!

Аз съм втори курс Информатика и ще ти отговоря на някои въпросир до колкото мога :D !

За спорта от сега ти казвам не е задължителен но е препоръчителенл (Няма да слагам запетаи - проблем с клавиатурата :( )!
Най-малкото ти вдига средната оценка която може да ти трябва за Общежитие или стипендия!

Иначе имаш право да ползваш базите на СУ независимо какъв спорт си записал!
Учебниците според ман изобщо не са скъпи! По повечето дисциплини записките са напълно достатъчни но като помощ можеш да си вземеш някой учебник! Цените са между 4 и 12 лева! Може да има и по-скъпи но на мен не са ми били необходими! Въпрос на лична преценка!

Какъв език ще запишеш - ами Английски - друг няма! И то не азбуката ами директно компютърен английски! Коментираш текстове обвързни с хардуера и Интернет (предимно) и накрая защитаваш проект! Това се зикарва :D !

А за зимния семестър програмата е на http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... index_html
Виж дали е това което искаш!
ОТ ВСЯКА СИТУАЦИЯ ИМА ИЗМЪКВАЦИЯ!!!
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

a и това съм го гледал, но горе в дясно пише Летен семестър. Иначе благодаря много за отговорите. С английският се надявам да нямам проблеми, езикова бях, чета си редовно статии в интернет, но ще видим. За спорта - супер, ще се запиша нещо, аз без спорт не мога. А щом може да се ползват съоръженията когато искам още по-добре, само време да има. Учебници - щом не са ти много необходими идеално. Може да взема някой друг, не са и скъпи, че една позната от медицинският като казваше колко учебници имали и колко стрували ми призля :)
Благодаря ти още веднъж за информацията!! И дано някой ти каже къде е този изпит ;) (и да го вземеш, ей)

Едит: А да попитам първата година какво учихте C? C+? какво беше инсталирано на компютрите - Borland C Builder? Питам защото искам да си кача същите програмки с които се работи и дам и да си ги поразгледам, че не съм се занимавал с програмиране, та да не гледам като напълно паднал от марс :)
Аватар
Cris
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Cris »

Ох, не! Пак ли английски?! Мерси за темата J`E`K`O и аз ще съм първа година информатика затова ми е интересничко. :P Ама, аз съм учил 8 години английски, но като гледам то ще е практическо използване на английски, а не изочаването му на ново?
Изображение
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

Cris написа:Ох, не! Пак ли английски?! Мерси за темата J`E`K`O и аз ще съм първа година информатика затова ми е интересничко. :P Ама, аз съм учил 8 години английски, но като гледам то ще е практическо използване на английски, а не изочаването му на ново?
И аз от 5 до 7 клас нормално изучаване и от 8 до 12 езикова. ама карай бе, поне няма да ни е трудно и ще може да отделяме повече време на програмирането, което не съм учил до сега. Вчера си изтеглих Microsoft Visual C++ 6 и ще започвам да разучавам нещата. (ох няма ли някой да ме светне кой компилатор се ползва в СУ :( )
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

И аз искам да знам кой компилатор ползват, че също не съм се занимавал с програмиране и искам да ги разуча нещата за един месец, да разбера за какво става въпрос. Иначе за Английския се надявам да нямаме проблеми. Не съм бил в езикова гимназия, но през последните 5 години го изучавах много засилено, така че за него не се притеснявам. По-интересно ми е да се сблъскам лице в лице с математиката...
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
pointe
В началото бе словото

Re: Въпрос за информатиката

Мнение от pointe »

Английски не се "преподава" във ФМИ.Поне преподава не е точната дума."Преподаването" става лятото, като всеки записан във ФМИ получава 200 безплатни часа по език (не само англ.) или поне така ни каза Кременска.
Във ФМИ английския с който ще се занимавате ще представлява едно summary което ще ви се иска да имате готово към Декември.Това е цялата работа. Вече при желание от страна на студента за изучаване на езика, или по-скоро дообогатяване на знанията по него, до колкото знам преподавателите предлагат помощ.

Така, относно незанимавалите се - ако не знаете ФМИ има договор с Micro$oft и съответно ползва само негови продукти :p.Официално се ползва Visual Studio, но абсолютно навсякъде има инсталиран и Dev-Cpp, който лично мен ме радва. Има си всичко което би му потрябвало на човек, и за малки учебни проекти е перфектен. Виж, на некой ако му се работи върху Enterprise level project, със сумати те му файлове и глупости, да си ползва Visual Studio-то.

"нещата" за един месец да ги разучищ, за да имаш преднина като дойдете Няма да можете, ако не сте се занимавали преди. По-добре си изчакайте началото на годината и си вървете с курса.
What you don't know will hurt you.
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

Късно...
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

uktc написа:Късно...
:D :D :D
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

хаха доста бих казал. имаше толкова теми за ФМИ, защо са избрали да оставят тази от преди година... :)
Вече посрещнахме новите :albino: , сред които има доста от женски пол, че и са хубави :)
Изображение
За всякакви въпроси край специалност информатика:
pointe
В началото бе словото

Мнение от pointe »

JEKO - Желязко, 2ри курс Информатика и познаваш една Ваня?
What you don't know will hurt you.
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

да :) познавам я Ваня... хубава девойка хаха но си замина :(
Изображение
За всякакви въпроси край специалност информатика:
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”