Преразглеждане на оценката?

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Magian написа:
нямазначение написа:То предполага, че "не е възможно както моята, така и нечия друга оценка да е сбъркана". В мнението си отгоре същата тази ice spirit заявява, че "който е получил ниска оценка, не е положил никакъв труд, а просто си е лежал", което предполага, че няма несправедливост и че светът е неопетнен като бебешка сълза.
"Справедливост" е доста относително понятие, когато става дума за нас самите и което зависи от собственият ни пристрастен поглед върху дадения проблем. Точно затова, "справедливост" се раздава от трети лица, което намалява до минимум субективността. Така че, за съжаление може да се каже, че оценката, която си получил е възможно най-справедливата и безпристрастна в дадената ситуация.

Естествено, можеш да обжалваш на по-горна инстанция - Бог. :wink:
Не, не може да се каже това.

Справедливостта не е относително понятие, както и истината. Има една справедливост и една истина при упоменати правила за същестуването й/им. В случая справедливостта е на всички да им бъде намалена оценката с една единица или на никой да не бъде намалена. Щом този факт не е налице, значи съвсем обективно е да се каже, че обективност няма. Нито справедливост.

Или казано по друг начин- щом "третите" лица не са използвали еднакви критерии, то те не са намалили изобщо субективността- напротив, издигнали са я високо. Което значи, че самата им делегирана работа не е свършена, съответно няма нито справедливост, нито обективност.
Ice_Spirit написа:Пич,имам 4,10 по английски,без да съм положила труд особен!Не съм тръгнала да се оплаквам,че ми е такава оценката обаче,нито да се ядосвам на проверяващите---иначе има справедливост,колкото и да не ти се иска да вярваш.
За пореден път титаничната ти мисъл ме хвърля в потрес. Не, не мога да коментирам. Само ще ти кажа, че да кажеш, че "справедливост има", защото тя е проработила за теб, трябва да си много, много тъпо парче.
Аватар
mecho
Постоянно присъствие
Специалност: Скандинавистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от mecho »

нямазначение, след като справедливостта е проработила за някого, то е логично да се допусне, че такава съществува. А откъде можем да знаем, че не е проработила и за теб?
http://jorik.blog.bg/
...............................
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

вече на лични обиди минахме 8)
не ме трогваш.
мнението ми е и винаги ще си остане такова-който учил правилно и знае-има справедливост!
Toto-I will remember
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

Наистина не разбирам защо,след като си толкова изключителен,умен,интелигентен,"културен" и т.н. трябва да ми се налага да ти обяснявам какво съм имала предвид...
Не съм казвала,че има безгрешни хора...НО!!! да смяташ,че 3-ма проверители са сбъркали по отношение на твоята тема(както и на много други) е не само наивно,а и тъпо.НЕ КАЗВАМ,ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО,но просто не мога да се съглася,че е принцип.Чаткаш ли ми идеята най-после???
Другото,което искам да ти кажа е,че форумите са за това-да се обменя най-вече информация.Когато написах как става проверяването не съм обиждала никого-след като ти го знаеш,защо изобщо се намеси?Има хора,които не го знаят.Може би някой от тях са се замислили...може би не.На теб не ти е повлияло.Няма проблем.Въпрос на мнение.
Твоят проблем е,че просто не можеш да приемаш чуждите мнения.И още по-зле-не можеш да приемеш,че някой друг освен теб мисли изобщо!!!Иначе не би тръгнал да обиждаш по такъв елементарен начин."Посредствен" е хубава думичка,ама я използваш доста често и където ти падне.Когато постигнеш нещо в живота си благодарение на собствените си възможности и труд и се гордееш с това нещо,тогава пак ще си говорим.А пък да говориш за нашия късмет ... не се познаваме нали?Тогава по-добре замълчи,излагаш се.
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

нямазначение написа: Справедливостта не е относително понятие, както и истината. Има една справедливост и една истина при упоменати правила за същестуването й/им.
Ако вярваш в "Абсолютната истина и абсолютната справедливост в живота на земята", то значи си или идеалист, или глупак. Абсолютни неща не могат да съществуват в неабсолютен свят, защото неабсолютното не се побира в абсолютното.

Твоята лична мярка за "справедливост" е далеч от абсолютна и силно се влияе от ограничения ти, човешки светоглед, което я прави доста субективно понятие.
нямазначение написа:Или казано по друг начин- щом "третите" лица не са използвали еднакви критерии, то те не са намалили изобщо субективността- напротив, издигнали са я високо. Което значи, че самата им делегирана работа не е свършена, съответно няма нито справедливост, нито обективност.
Ако поставяш под съмнение "безпогрешимостта" на журито, то поставяш под съмнение нещо напълно безмислено, защото на всички е ясно, че безпогрешни хора и журита няма. Всички ние сме оценени от едно небезпогрешно жури. Според теб, това небезпогрешно жури е допуснало грешка и е занижило оценката ти. Да, но също така е възможно и да я е завишило, точно поради своята небезпогрешност. За да се намали вероятността от грешки, журитата са съставени от възможно най-компетентни в дадената област хора, но тя винаги съществува.

Всичко това показва, че абсолютна справедливост от жури съставено от човешки същества не съществува и всички ние сме наясно с този факт и го приемаме, а ти не.

Системата за оценяване на даден човек от жури съставено от трети лица е възможно най-безпристрастният и минимално субективен начин, който би могъл да съществува в материалния свят. Така че по-справедлива оценка не би могъл да получиш от никой. (правиш ли разлика между справедлива и безпогрешна?) Ти можеш да поставяш под съмнение единствено неговата компетентност, а ако го правиш, както ми се струва, доста хора ще ти възразят.
"Fifteen men on a dead man's chest
Yo ho ho and a bottle of rum
Drink and the devil had done for the rest
Yo ho ho and a bottle of rum."
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

Евала...
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Къде съм казвал, че съм умен, изключутелен и интелигентен? Никъде. Че даже и културен. :lol: Къде съм казал, че моето мнение е най-умното и най-интелигентното? Никъде. Къде съм "обидил" някой, без да се обоснова?

Ето как запозва и завършва поста ти. Знаем много добре, че именно началото и краят се набиват най-много в главата.
DID_miss написа:Не мислите ли,че малко прекалявате като оспорвате компетентността на проверителите?Те са специалисти историци все пак и това е меко казано цинично...

...Затова,при разлика по-голяма от 50 стотни има арбитраж-а нали се сещате,че не всеки може да бъде арбитър???Работата се разглежда от специалист в съответния период-човек,който рядко може да сбърка-камо ли пък да бъде уличен в некомпетентност!!!
Изречение номер едно предполага, че проверителите не грешат. Изречението номер две нарича нас, "недоволните" циници. Последното изречение също предполага, че "грешка не може да има или ако има, не е рецидив".

Така. Значи аз съм глупакът, а ти не си обидила никой и чисто тактично си навлязла в темата, за да ни информираш относно изпита, без задни мисли. Нали...

И относно "арбитража"- какво в този пост ти звучи тъпо, нелогично, невъзможно и прочее??
нямазначение написа:Моята теза за оценките е следната... Има негласно споразумение който провери първи, той да е оценителят, а вторият просто да се съгласи. Така се пести много време при обемните работи по тази тема. Това и обяснява как така на едни се отнема единица, а на други- не (наивно е да се каже, че на "късметлиите" им са падат двама печени, а на "нещастниците"- двама зли). Това ми мое подозрение се подхранва от факта, че по моята тема нямаше почти нищо подчертано със зелено, освен края на няколко смислени изречения и два-три общоизвестни факта.

И колкото повече се замислям, толкова повече започвам да се уверявам, че точно така стават нещата.
Няма да споменавам факта, че при арбитраж се приема мението на третия човек, независимо от всичко. Темата може да е между 5.40 и 6 и третият й е писал 3. Така че при арбитраж трябва да "сбърка" от субективна гледна точка един човек...
Ice_Spirit написа:вече на лични обиди минахме 8)
не ме трогваш.
мнението ми е и винаги ще си остане такова-който учил правилно и знае-има справедливост!
Вече дори не е смешно... трагично е. Пожелавам ти приятно следване, дано животът един ден не ти покаже едно-две за "справедливостта".
mecho написа:нямазначение, след като справедливостта е проработила за някого, то е логично да се допусне, че такава съществува. А откъде можем да знаем, че не е проработила и за теб?
Кога съм поставял под съмнение съществуването на справедливостта??? Естествено, че съществува, както тя, така и несправедливостта.

Освен това... ще си позволя да припомня, че не поставям под съмнение своята оценка, факт, който заявих десетократно в темата, но никой не си направи труда да прочете. Говоря за това, че няма единен критерий. Защото може да се каже, че аз съм получил справедливост, а тези с по 5.6-5.9... писали подробно за българи и славяни... не... :wink:
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

Кой каквото си подложи,на това ще лежи.
Toto-I will remember
Аватар
mecho
Постоянно присъствие
Специалност: Скандинавистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от mecho »

В тази тема май никой нищо не е казал, но за сметка на това другите не са го разбрали какво е казал :)
http://jorik.blog.bg/
...............................
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

Ааа,можело значи нормално да говорш без лични нападки и тъпи изводи.
Не казвм,че в този пост няма логика.Казвам,че е тъпо да заявяваш собственото си мнение така все едно е единственото.
И все пак това,което най-много ме дразни в мненията ти е фактът,че гледаш едностранчиво на нещата.(Да заменим "посредствен" с "едностранчив":))И тази една страна е единствено твоята позиция.Все едно нищо друго не съществува.По същия начин тълкуваш пост-овете ни само през личната си преценка,без дори да се опиташ да помислиш аджеба "какво ли иска да ми каже тя"????
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Magian- да, много хубав трактат за справедливостта в света и "защо ни е необходимо жури". И да, съгласен съм.

Но аз не търся "абсолютна" справедливост. Търся някаква справедливост. А ако преебаните са, да кажем, над 30 процента, това ниво спада ли към "статистическата грешка" или напротив, става дума за пълен разнобой в изискванията? Разбери, че не говоря само за своята оценка, а за оценките изобщо, за критериите изобщо... А когато става дума за толкова мащабно преебаване, и да, то е точно толкова мащабно по история и литература, мога да кажа от личен опит, то добре развитите теории за това, че винаги "има един-двама прецакани, но важно е, че като цяло справедливост има", не важат.

DID_miss- ще бъда благодарен, ако ми кажеш в какво се изразява едностранчивостта ми. Сигурен съм, че какъвто и довод да ми дадеш, ще ти цитирам текст, който да го оборва, написан назад в темата.
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

нямазначение, спри се.
Излез малко навън и помисли утре какво ще правиш. Аз какво да кажа- пропътувах 24 000 км. уж за да уча, но се върнах. Загубих много пари, време и усилия от цялата работа(мама и тате не са до мене вече и здравата бачках и пак ще бачкам).
Да съм седнал да обвинявам някой или нещо за всичко това? За да печелиш, трябва и да си губил. Не може иначе!
Сега сядаш и решаваш какво ще правиш с живота си, щом не си приет тук или не си приет каквото си искал, разглеждаш какви са ти възможностите за напред и се залавяш на работа.
Хайде стига глупости
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Че защо да се спирам? Темата си ме кефи- такива теми винаги са ми приятни. Не мога ли да се посмея на хорската посредственост? Какво да спра?

А разсъжденията какво да правя отминаха ехеее... доста отдавна вече.
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

нямазначение написа:Че защо да се спирам? Темата си ме кефи- такива теми винаги са ми приятни. Не мога ли да се посмея на хорската посредственост? Какво да спра?

Е добре Зевсе :lol:
Ми не му обръщайте внимание повече...
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

flyhouse написа:
нямазначение написа:Че защо да се спирам? Темата си ме кефи- такива теми винаги са ми приятни. Не мога ли да се посмея на хорската посредственост? Какво да спра?

Е добре Зевсе :lol:
Ми не му обръщайте внимание повече...
Брей... още един заядливец се появи... да ви се чуди човек откъде се пръквате такива смешни и жалки... ако нямаш какво да кажеш... защо просто не си мълчиш, а? Защото явно нямаш какво да кажеш.
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”