Относно Компютърните Науки
Модератор: Boromir
Ето нещо като за начало. Не забравяйте, че в книгата се говори само за web-програмиране и не се включват desktop разработките, на които мисля, че ще се наблегне в университета.
Някои от проблемите, които СИ засяга и са разгледани в книгата, са:
-Планиране и реализиране на проект за web приложение;
-Повторно използване на код;
-Стандарти за писане на код;
-Конвенции за именуване (на променливи, функции и т.н.);
-Разделяне на кода на части;
-Използване на стандартни директорийни структури;
-Документиране и споделяне на функции, създадени вътре в организацията;
-Имплементиране на контрол на версиите;
-Прототипиране;
-Разделяне на логиката от съдържанието.
Това, което аз разбрах е, че СИ се занимава предимно с организационна дейност. Това означава, че работата на специалиста започва много преди да е започнала работата по създаването на съответното web приложение - става въпрос за проучвания дали приложението ще има успех, дали има търсене и т.н. Това обяснява защо в специалността СИ се изучава подробно и икономика.
След проучванията започва планирането - това пък си е точно работа на програмиста и в повечето случаи се прави на хартия, а не на компютър, свързана е със съставянето на доста алгоритми, на разделяне на работата на модули, които ще се пишат от кодерите. По-нататък СИ се занимава със съгласуване на действията между кодерите/програмистите, оптимизации, избягване на евентуални проблеми и т.н. Естествено, за да вършиш всичко това трябва ти самият да си много навътре със синтаксиса и семантиката на съответните езици, на които се пише приложението.
На кратко може да се каже, че СИ си е шефска специалност (8)) и излезналите от нея специалисти по закон не могат да взимат заплата, по ниска от 600-700 лева. Тук идва проблемът, че в България работодателите умишлено избягват наемането на подобни специалисти, за да не плащат огромни заплати. Но това да не ви плаши, след 5 години нещата сигурно ще са доста по-различни, пък и ако не може тук, на запад 100% ще ви вземат.
Надявам се на някой да съм му бил полезен. Ще се видим скоро във ФМИ.
Някои от проблемите, които СИ засяга и са разгледани в книгата, са:
-Планиране и реализиране на проект за web приложение;
-Повторно използване на код;
-Стандарти за писане на код;
-Конвенции за именуване (на променливи, функции и т.н.);
-Разделяне на кода на части;
-Използване на стандартни директорийни структури;
-Документиране и споделяне на функции, създадени вътре в организацията;
-Имплементиране на контрол на версиите;
-Прототипиране;
-Разделяне на логиката от съдържанието.
Това, което аз разбрах е, че СИ се занимава предимно с организационна дейност. Това означава, че работата на специалиста започва много преди да е започнала работата по създаването на съответното web приложение - става въпрос за проучвания дали приложението ще има успех, дали има търсене и т.н. Това обяснява защо в специалността СИ се изучава подробно и икономика.
След проучванията започва планирането - това пък си е точно работа на програмиста и в повечето случаи се прави на хартия, а не на компютър, свързана е със съставянето на доста алгоритми, на разделяне на работата на модули, които ще се пишат от кодерите. По-нататък СИ се занимава със съгласуване на действията между кодерите/програмистите, оптимизации, избягване на евентуални проблеми и т.н. Естествено, за да вършиш всичко това трябва ти самият да си много навътре със синтаксиса и семантиката на съответните езици, на които се пише приложението.
На кратко може да се каже, че СИ си е шефска специалност (8)) и излезналите от нея специалисти по закон не могат да взимат заплата, по ниска от 600-700 лева. Тук идва проблемът, че в България работодателите умишлено избягват наемането на подобни специалисти, за да не плащат огромни заплати. Но това да не ви плаши, след 5 години нещата сигурно ще са доста по-различни, пък и ако не може тук, на запад 100% ще ви вземат.
Waste no time dreaming in vain.
-
snoopy_doo is back
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Shadow^^^ написа: Това, което аз разбрах е, че СИ се занимава предимно с организационна дейност. Това означава, че работата на специалиста започва много преди да е започнала работата по създаването на съответното web приложение - става въпрос за проучвания дали приложението ще има успех, дали има търсене и т.н. Това обяснява защо в специалността СИ се изучава подробно и икономика.
а това което знам аз е че софтуерен инжинер не се става за 5 години във ФМИ
никой не става шефче само щото му е кефче
първо 10 години програмист пък после може и да станеш софтуерен инжинер
стига сте бълвали простотии като нищо не разбирате
в крайна сметка който иска да научи ще научи и сам ...
разликата в програмите на КН ,И и СИ не е кой знае каква
който си мисли че като е влязъл СИ ще излезе научен,готов за шефстване и си е вързал гащите жестоко се лъже
като почне да работи във солидна софт. фирма ще почне и да поназнайва и да понаучава най после за какво става въпрос...
университета е просто за основа .......................
то че ще гледаме като телета пред първите проекти ясно
поне да имаме шанс да влезем в крак бързо
а относно наемането на софт инжинери само ще ти кажа ,че малко фирми тук имат нужда от такива понеже като цяло проектите които им се възлагат не изискват наличието на такъв
а ако проекта се нуждае от въпросния орентатор то повярвай ми няма да е някой случаен или някой туко що завършил
ще да е някой с дългогодишен опит,голямата част от който "нешефски програмистки"
Dead people aren't easy to kill 

Обясних накратко какви са принципите на СИ и с какво се занимава, а тях не съм ги измислил аз, не случайно горе споменах името на Люк Уелинг, чиито книги за web приложения са бестселъри. Ако някой е разтълкувал моите думи като "след завършването веднага ще ви вземат като шеф на фирма" си е негов проблем
.
Мисля, че страницата, към която дадох линк, много точно и ясно обяснява защо работодателите си мислят, че проектите им не изискват наличието на специалист - СИ. Това мислене обаче ще се промени - липсата на проектиране води до лоши резултати, в повечето случаи се налага да се пренаписва код, да се правят обновления, които костват време, съответно и пари. Всичко това трябва да ти е ясно, ако си изграждал/а големи проекти или поне си участвал/а в такива. Ако не си, не знам на каква основа твърдиш, че аз бълвам проститии и нищо не разбирам. 
Код за потвърждение: Избери целия код
а относно наемането на софт инжинери само ще ти кажа ,че малко фирми тук имат нужда от такива понеже като цяло проектите които им се възлагат не изискват наличието на такъв Waste no time dreaming in vain.
-
snoopy_doo is back
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
твърдя го на същата основа на която и ти предполагамShadow^^^ написа:Обясних накратко какви са принципите на СИ и с какво се занимава, а тях не съм ги измислил аз, не случайно горе споменах името на Люк Уелинг, чиито книги за web приложения са бестселъри. Ако някой е разтълкувал моите думи като "след завършването веднага ще ви вземат като шеф на фирма" си е негов проблем.
Мисля, че страницата, към която дадох линк, много точно и ясно обяснява защо работодателите си мислят, че проектите им не изискват наличието на специалист - СИ. Това мислене обаче ще се промени - липсата на проектиране води до лоши резултати, в повечето случаи се налага да се пренаписва код, да се правят обновления, които костват време, съответно и пари. Всичко това трябва да ти е ясно, ако си изграждал/а големи проекти или поне си участвал/а в такива. Ако не си, не знам на каква основа твърдиш, че аз бълвам проститии и нищо не разбирам.Код за потвърждение: Избери целия код
а относно наемането на софт инжинери само ще ти кажа ,че малко фирми тук имат нужда от такива понеже като цяло проектите които им се възлагат не изискват наличието на такъв
аз лично те първа ще се заанимавам с програмиране и не съм специалист
но за сметка но това приятеля ми е и то на ниво
само ще допълня че в 80 % от времето програмистите говорят за компютри а в останалите 20 за секс
продължавам да твърдя че не всеки проект се нуждае от софт инж
достатъчна е сбирка на колектива
а за големите проекти не виждам къде в поста си отричам нуждата от софт инж
а ако проекта се нуждае от въпросния орентатор то повярвай ми няма да е някой случаен или някой туко що завършил
ще да е някой с дългогодишен опит,голямата част от който "нешефски програмистки"

-
snoopy_doo is back
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
прочетох и написаното в книжката
ако има фирми които не отделят време за предварителна подготовка
( а много се съмнявам да има)
това говори много лошо за тях
аз не споря за това трябва ли или не трябва софтуерен инжинер на големите проекти
но
както казах за малки проекти е достатъчна сбирка на колектива
споря че не може да съществува подобно нещо като бакалавърска специалност СИ
(то че може- може очевидно,
но това си е пълна заблуда)
в най добрия случай трябва ад се записва като магистратура
не искам да споря повече с теб
ти знаеш твоето аз моето кой прав кой крив след 6 - 7 години ще видим

ако има фирми които не отделят време за предварителна подготовка
това говори много лошо за тях
аз не споря за това трябва ли или не трябва софтуерен инжинер на големите проекти
но
както казах за малки проекти е достатъчна сбирка на колектива
споря че не може да съществува подобно нещо като бакалавърска специалност СИ
(то че може- може очевидно,
но това си е пълна заблуда)
в най добрия случай трябва ад се записва като магистратура
не искам да споря повече с теб
ти знаеш твоето аз моето кой прав кой крив след 6 - 7 години ще видим

-
JanSubieski
- В началото бе словото
http://www.acm.org/education/curric_vol ... 6Final.pdf. В този документ има инфо за всички видове компютърни специалности, в СУ има само 3 от тях. Има доста сравнения м/у отделните специалности. СИ и КН (SE, CS) са различни, просто всеки трябва да прецени коя подхожда на знанията и желанията му. Не казвам че СИ е по-добра от КН, всичко зависи от човека.
-
JanSubieski
- В началото бе словото