биология или молекулярна биология?

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

4-ри снимки искат да... ама може и с 3 да минеш, защото на едното място не е задължително да се сложи при самото записване.
Аватар
крис
Писаружяк
Обратна връзка:

Мнение от крис »

и всички документи от факултета? трябва ли вообще да се ходи до ректората? иначе за срещата надявам се да съм в софия тогава, така че за момента потвърждавам :) честито m_tz, не е трябвало изобщо да се притесняваш :wink:
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

1. Купуваш си комплект документи (от Ректората например)
2. Попълваш си Студентската Книжка
3. Плащаш в Ректората. 5-ти етаж, северното крило, Паричен отдел. (тук ти трябва попълнена Студентска книжка)
4. Отиваш в БФ.
5. Там ти дават още 1 картон и някои други документи (декларация за осигуряване, заявка за общежитие).
6. Попълваш всичко.
7. Чакаш на опашка пред канцелария, отдел Студенти, 2-ри ет. (има табели на вратите със специалностите)
8. Ако си попълнил всичко правилно и носиш всички документи, минаваш за 10 минути.
m_tz
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от m_tz »

благодаря и на magian, че ме успокои за снимките;) и за подробностите! kristina, пред мен имаше 73 момичетаааа..как така да не се притеснявам;) и сега съм на косъм влязла (както обикновено)..но мен ме устройва :D
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
Антония
В началото бе словото

Мнение от Антония »

момичета и момчета, може ли някой, който е ходил да се записва днес в БФ да ми каже дали продават комплект документи за записване в самия факултет, последно искат ли медицинско или не и дали много се чака.....
предварително мерси!
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

Антония написа:момичета и момчета, може ли някой, който е ходил да се записва днес в БФ да ми каже да продават комплект документи за записване в самия факултет?
и горе-долу за колко време става записването, чака ли се много
Ми не видях да се продават комплект документи в БФ или наоколо. Това, че не съм видял не означава, че не се продават, разбира се. :wink:

За времето... зависи, колко хора има преди теб и колко от тях са попълнили правилно документите си.

Медицинско - не.
Антония
В началото бе словото

Мнение от Антония »

Magian, 10x за инфото :)
Аватар
alteia
В началото бе словото

Мнение от alteia »

Антония написа:момичета и момчета, може ли някой, който е ходил да се записва днес в БФ да ми каже дали продават комплект документи за записване в самия факултет, последно искат ли медицинско или не и дали много се чака.....
предварително мерси!
В БФ не се продават документи, книжарницата е затворена и няма откъде да се купят, също така не се плаща в БФ, а в Ректората.
Хмм, аз не ги знаех тези неща, което ме принуди да направя няколко кроса в посоките БФ :arrow: СУ :arrow: БФ :arrow: СУ, резултът бе, че не се записах и ще ходя утре пак. :roll: :lol:
Аватар
B1Ology
В началото бе словото

Мнение от B1Ology »

Само да кажа,че twiggy беше права за записването и инспекторките. Таково безобразие не бях виждал !!! СЕРИОЗНО обмислям варианта да се откажа от следване в този "замък",или затвор,или каквото и да е... Точно 6 часа и половина чаках,за да влезна!!!!!!!!!!! Инспекторката излезе в обедна почивка и минавайки,изгледа хладнокръвно с иронична усмивка,когато пред вратата се бяха струпали достатъчно много хора. :shock: Приемаше документите на всеки сигурно по половин час! Накрая каза,че софиянците трябвало да си отидат,защото те можели да дойдат и друг ден и трябвало да отстъпят мястото си на хората от провинцията. Към 3 часа си излезе пак за някаква почивка!!!!!!!!!! Накрая сигурно е отпратила,дори хората от провинцията,които гонят превоз,защото каза,че роботното й време е до 4!!!!!!!!! :shock: :shock: :shock:
И това било престижен универсиет!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

А да не говорим,че ми се видя доста МИЗЕРНА базата,в която се предполага,че трябва да се учи молекулярна биология и биотехнологии във Висше Учебно Заведение. Сигурно една лаборатория няма като хората и просто не ми се мисли в какво се забърках.... :cry:
Предполагам,че ДНК там "на живо" няма да се види или по-скоро се обзалагам ! :wink: Защото не предполагам,че имат електронен микроскоп :?: :shock:
И после защо висшистите били без работа! Ето защо! Защото съм сигурен вече,че човек излязъл от там НЕ МОЖЕ да се оправи в съвременна лаборатория,не само защото едва ли през следването ще работи в такава,но и едва ли дори само ще види такава. По-добре да закрият това не знам и аз какво да го нарека и да не залъгват хората,които наистина искат да се занимават с биология,че ще се занимават с биология. Сигурно сега ще се започне с едно натрупване ОСНОВНО на теория и почти никаква практика,което всъщност трябва да е основното. Аз исках да се занимавам с нещо интересно, опити,експерименти,а се обзалагам,че такива почти няма да има. А и теорията сигурно ще е някаква "антична",защото биологията се мени всеки ден,а там едва ли се обновяват с новостите... Предполагам,че една дисекция на каквото и да било,дори на жаба няма да направим. А медиците от МУ и ин-витро оплождане могат да наблюдават. Сигурно в курса на обучение лекарите се запознават повече с молекулярната биология,отколкото студентите с тази специалност. Предполагам няма и изведени практики,например до Балчик,Варна в ботаническите градини. Сигурно само седиш в "затвора",в който и прозорци като гледам няма много и сигурно ИМА и помещения,където и слънчев лъч не влиза. И това е средата на БИОЛОЗИ ! :shock:
Май доста съм се разочаровал,но това се обзалагам е самата истина.Страшно харесвам биологията,но не предполагах чак така да е. Знаех,че базата не е на най-високо ниво,казвали са ми,че не си заслужава,но аз наивният с моите жалки илюзии..... :cry: С един поглед днес видях окаяното състояние на БФ-то !!! Жалко е!!!
Май ще се наложи да се преквалифицирам-а ми казваха запиши право,журналистика... Но аз не,ще си отстоявам моето и това е...
А сега ходи си ближи раните. Тежко е,и то два пъти или дори n-пъти по-тежко е,и то не заради загубеното време,пари,нерви... А най-тежко е,че май една мечта няма да се осъществи. И се разколебавам вече дали това "Учи си сериозно,пък то ще се подредят работите и ще си намериш мястото." е така. Защото не от мен зависи наличието на база,която ще ме научи. Особено в тази сфера...Защото аз иначе щях да си намачкам банан в къщи,да си извлека ДНК , да си го взема на клечка и да си го гледам с детския ми микроскоп...И защо ще ми е нужно да се запиша там. Исках нещо доста различно и интересно,но май това е само илюзия...И сега все още обаче се чудя дали да си изтегля дипломата и да кандидатствам нещо "престижно" и да съм неудовлетворен...защото още нещо ме кара,не знам и аз какво,да остана. Другия вариант е да остана и след 4 години да изляза безработен,ако ще и шестица да имам ! А в чужбина как ще се оправя в модерна лаборатория с тези знания!? А ако взама и магистратура,то ще стане егаси инвестицията. Аз цял живот само ще си уча ли,ще съм вечният студент? И пак,в крайна сметка, ще се наложи и нещо друго да следвам,за да се изхранвам... Усещам,че ако остана,че ще са четири загубени години...
Ох,вече не знам какво да правя - дали да си изтегля дипломата докато е време,поне да ми върнат 90% от парите... ? :?:
Не знам,но съм страшно раздвоен. Не мога да повярвам,че това съм аз-този,който казваше,че ако ще каквото и да става,ще става биолог... :shock:
Последно промяна от B1Ology на 08 Авг 2006, 18:45, променено общо 4 пъти.
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

Ееее... какъв черноглед поглед над нещата само. :lol:

На мен обратно - Факултетът адски ме кефи. Много е дарк с разни растения осветени във витрини и картинки на скелети, а пък в подземието вече си е истински dungeon. Яко!

В БФ ще ти преподават основни знания, които всеки биолог трябва да има. БФ ти отваря само прозореца. От там насетне - пътища много и един ден ако си достатъчно упорит и можещ, ще се отзовеш в някоя тайна лаборатория в Невада или пък на базата в Антрактида. :wink:

А лелчето в канцеларията е супер. Направихме си як лаф. Знам вече и за сина й, който завършил Сурбоната, но останал във франция, и за щерка й, която учила право... :lol:
Антония
В началото бе словото

Мнение от Антония »

biology, не се настройвай така негативно
всички факултети на СУ напредват всеки семестър с базата
аз самата завърших стопанския факултет
когато започнах преди години имаше компютри в една зала и няколко в администрацията, носехме си презентациите на цветна хартия за по-интересно
сега има няколко оборудвани зали с мултимедия, подменят мебели и пособия с по-нови и хубави
че и асансьор даже сложиха :)
има още страшно много какво да се желае, за да се достигне това ниво, което ти искаш и очакваш (за което имаш пълното право), но е факт, че се развиват и нещата вървят на добре
просто исках да ти дам глътка оптимизъм :)

ПП 1: практики по морето и планините и сега ги има, знам го от приятели учили в БФ
ПП 2: ако имаш възможност да учиш в чужбина - сега е момента :?
m_tz
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от m_tz »

:shock: :roll: ооо стигаа и без това в момента не съм в най-оптимистичното си настроение относно следването..но този пост направо ме разби. утре ще се убедя с очите си как е, но... :shock: дано поне да ми дадат "предимство" като на селянка от "провинцията".

п.п. "сУрбоната"??? тва нарочно ли е написано така :roll: :roll:

п.п.п. страх ме е.

п.п.п.п. абе b1Ology, пост-а ти направо ще си го изпринтирам!!!!!

:shock:
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
Аватар
крис
Писаружяк
Обратна връзка:

Мнение от крис »

с тва направо ми се сбъдват страховете.наясно бях, че базата не е на ниво, обаче чак такава жалка картинка...и като знам, че предпочетох СУ пред това да уча в германия...лошо.B1Ology дано да ти се е сторило толкова ужасно, основно защото си бил изнервен от чакането.
Аватар
alteia
В началото бе словото

Мнение от alteia »

Мен изключително много ме изненада изгледът на факултета, както отвън, така и отвътре, но най-прекрасното е, че изненадата беше много приятна, хареса ми. Но, защо се изненадах? Защото бях чувала изказвания като това на b10logy, но все пак, лично за мен те се оказаха неверни, затова не приемайте нищо за чиста монета преди да се уверите със собствените си очи.
b10logy, ти ме порази с мрачния си поглед за бъдещето, мисли, които има вероятност да се окажат неверни, защото трябва да отбележим, че бъдещето не съществува, то е само в главата ни, съществува само днес. Това, което ми направи голямо впечатление е това, че ти само предполагаш, нямаш нито едно подкрепено твърдение, вероятно това, вероятно онова... Струва ми се несериозно от един поглед, само от един, да казваш каквото и да било, защото рискът всичко в твоя пост да се окаже глупост е голям, не казвам, че не съм съгласна за бедната база, това вероятно ще се окаже вярно, но където и да отидеш в България е така, а ако искаш да учиш в родината си, на роден език, то ти ще се примириш, пък и нещата не са чак толкова трагични. Знаеш ли, ако поведението на една инспекторка, която и понятие си няма от биология и чията професия не е свързана с тази наука, ако тя те накара да се откажеш от мечтата ти, то тогава всичко е много смешно и значи това, което наричаш мечта не е такава.
Много често разочарованието ни идва от предварителните ни съждения за това какви са нещата, а после като се окажат грешни, хоп, изпадаме в потрес, ако ти си предполагал, че да учиш молекулярна биология ( защото, май ти това си записал) в България е като това да я изучаваш в САЩ, да речем, ами бил си заблуден, но въпреки всичко убедена съм, че много български студенти са степени по-добри от някой американски надувко. А относно грижата ти как ще работиш в лаборатория след като почти не си виждал такава, то ти ако си учил качествено теорията, притежаваш знанието и все пак си практикувал нещо де, след това няма да имаш проблеми да го приложиш, да, вероятно ще бъде трудно, но силното ти желание може да направи чудеса.
Искам отново да подчертая за това, че ти единствено си изсипал предположения, нищо точно, нищо конкретно, днешното ти влизане в БФ вероятно е било първото в живота ти и ти направи толкова генерални и крайни заключения, не си учил нито един ден, не знаеш атмосферата, не знаеш НИЩО, но въпреки това много хора ще ти се вържат, а това е наистина тъжно.
ДА, аз също не знам НИЩО, знам само, че при мен желанието присъства и няма да позволя на никой и нищо да ми го отнеме, няма да го дам за някакви голи приказки и предположения, а само ако удоволствието от изучаването на тази наука и от приемането на нови знания изчезне или се уверя, че биологията не е за мен, не е моята наука, не дай Боже да се случи.
Виждам, имал си желание, не го губи, заради някакви непроверени първи впечатления, толкова лесно ли ще се откажеш от мечтата си, ако се разочароваш толкова бързо, уверявам те никъде няма да ти хареса и винаги ще мислиш, че очакваното от теб е другаде.
Аватар
B1Ology
В началото бе словото

Мнение от B1Ology »

Ами,влизал съм и друг път в Биологическия,но сега се поразходих и го поразгледах. Качи се на последния етаж,в таванското и пак ще си гаворим alteia. Подобна мизерия не бях виждал!!!

А иначе аз не се бях отказал,въпреки че знаех каква е обстановката(повтарям,и преди съм ходил в Биологическия,но реших да не се отказвам и въпреки всичко да кандидатствам). Но днес влязох в няколко лаборатории-по цитология,генетика,имаше там някакви мижави светлинни микроскопа и определено състоянието е лошо!!!
Не може студентите да учат в такава обстановка !!! Това е материя,която изисква практика,просто не може само теория-невъзможно е просто. Но нека си поговорим след време,дано ти се окажеш права...

И инспекторките са най-малкия ми проблем. Те не биха ме накарали да се откажа,в никакъв случай...

Просто страшно искам да се занимавам с биология,затова все още съм готов на рискове,но това е подигравка някак си...Лошата материална база,за която ми говореха,а не вярвах,я видях с очите си...Говореха ми и за преподавателите,че са демотивирани,че малко истински преподаватели са останали,хора на възраст,които стоят с последни сили там,и не вярвах...Дано и това не се окаже вярно...Дано доцентката не си изнася бързо лекцията,след което си тръгва...Дано не обясняват по оня сух начин,от който се чудиш какво става...Дано...Дано аз се окажа черния песимист и бъркам...Защото колкото и да желая да уча това,на пълна самоподготовка нещата не стават,особено тук. И само със силно желание в един момент просто няма да стане...
Но положението наистина е лошо,защото не само младите се изнесоха в чужбина,а и добрите преподаватели на средна възраст емигрират...
Останаха само наистина най-старите,които с последни сили държат фронта. Така,че скоро и теорията ще я гледаме през "крив макарон"!!!
Наистина не знам....

Готов съм и обстановката да превъзмогна,и това да няма прозорец в помещението,и това да уча в сграда,която действително е строена за затвор към Съда...И още неща съм готов да превъзмогна,но дори аз с твърдото си убеждение(за разлика от хора,които се записват и дори не знаят какво ще учат!!!) започвам да се колебая...

А,и alteia къде смяташ,че после ще ни вземат на работа. В България и в научните институти няма база...
А в чужбина трябва и магистратура,и пари. И кой ще ни признае дипломите там с прекрасната ни "практическа" подготовка? Нали те слагат в лабораторията и "айде работи!"?
И аз искам това да работя ,ама не знам...
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”