изпит по история
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Съгласна съм, че историята определено историята трябва да ти е страст. То не е само зубрене, но и трябва да я разбираш, смисъл а намираш логиката. Верно е наистина, най- важното е упоротостта, но за жалост на всеки изпит има и 20% късмет. Дали ще се падне тема, която знае6 супер добре, смисъл от 20 и няколко теми едва ли 4овек може да знае вси4ки перфектно, винаги има 2 3, които не са ти първа любов. После хора, квото и да си казваме зависи си и от проверяващите. Историята си е относителна като изпита по литература.
- Ice_Spirit
- Легендарен флуудър
Ами в темите, които пишем до колкото съм на ясно оценят по скоро изводите, които правиш, връзките между отделните моменти, а като се зачетеш по различните учебници вийдаш доста различни мнения. Фактологията между другото също в доста учебници, специално години имам предвид, е различна. Ей за тва без учител е трудно сам да си пишеш темите, но то и тва не е гаранция. А между другото някои да знае дали някаде са изнесени критериите, по които се е оценявало?
-
нямазначение
- От дъжд на вятър
Доколкото знам, критерии няма. Всеки проверяващ си тълкува темата както си иска и я оценява както си иска. Няма такова нещо от рода на "ако включиш това, това и това и го развиеш добре, ще имаш еди колко си, а ако ли не- по-малко". А още по-хубавото е, че никой не си прави труда да казва на простосмърните кое как е. Онези с добрите оценки си влизат и добиват самосъзнанието, че са полубогове, щом влизат в "най-добрият университет на Балканите, а може би във вселената", а за останалите никой не се интересува.
Относителното е как ги представяш. Пък и нали градската легенда говори, че "темите трябвало да бъдат логично свързани", не само от факти.Ice_Spirit написа:jeni написа:Историята си е относителна
Само не разбирам какво "относително" има във фактите![]()
![]()
-
nqma_takava
- Пишете, о, братя
Не е точно така. Моята учителка по история (от училище) е точно от тези, срещу които има най-много обвинения, тя е една от проверяващите на кандидат-студентския изпит по история. Тя ни обясни подробно как действа системата на проверяване и оценяване. Комисията, която формулира темите в пликовете, предоставя на проверяващите един списък относно темата, изтеглена на изпита. В този списък е включено всичко, което трябва да присъства в темата. Отбелязани са важни и второстепенни факти, подробности, изводи и т.н. Определено е и колко трябва да се отнема от оценката на работата в зависимост от значението на пропуснатите неща. И двамата проверяващи си водят отделно и бележки при проверяването на темата. Оценяването въобще не е толкова субективно, както всички си мислят.Доколкото знам, критерии няма. Всеки проверяващ си тълкува темата както си иска и я оценява както си иска. Няма такова нещо от рода на "ако включиш това, това и това и го развиеш добре, ще имаш еди колко си, а ако ли не- по-малко".
-
нямазначение
- От дъжд на вятър
Някои хора могат да проверяват така, но други- не. Със сигурност критериите не се отнасят главно до фактологията- всеки проверяващ може да намали оценката практически за всичко- от грозен почерк през правописни и граматически грешки до "лоша структура" и т.н. Естествено, най-хубавата част е, че никой няма право да обжалва...
-
nqma_takava
- Пишете, о, братя
-
nqma_takava
- Пишете, о, братя
Точно така е. Само че тук има една "малка уловка"... Може арбитърът да реши, че не си за нито една от двета оценки, поставени от проверяващите, а за много по малко. Тогава вече няма спасение... Миналата година това се случи с една моя приятелка (за изпита по литература става въпрос). Гледаш работата й- корекциите на проверяващия със зелено, корекциите на този с червения цвят и накрая арбитърът (с черно) й задраскал едва ли не половината тема...
Много жалко...
Много жалко...
-
нямазначение
- От дъжд на вятър
И все пак аз искам да знам точно по зададената тема какви са били критериите. Кои са тези основни моменти и кои са второстепенните? Все пак трябва да знаем защо точно като човек очаква най- малко 5.25 изведнаж вижда 4.00.nqma_takava написа:Абсолютно си прав! Просто исках да дам малко яснота по въпроса за проверяването и оценяването на работите. Все пак има известни критерии.
-
нямазначение
- От дъжд на вятър
Тепърва (ни) предстои да видим, че "защитата" на проверяващите са няколко измислени изречения, които нищо не значат. Нещо като работата на депутатите в НС.
(А и се съмнявам, че много хора са изпуснали "основни моменти" от шокираните от оценките си, или второстепенни такива, защото темата не е толкова огромна, колкото Културата през Възраждането, че каквото и да правиш, винаги да изпуснеш нещо.)