изпит по история

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
jeni
В началото бе словото

Мнение от jeni »

Съгласна съм, че историята определено историята трябва да ти е страст. То не е само зубрене, но и трябва да я разбираш, смисъл а намираш логиката. Верно е наистина, най- важното е упоротостта, но за жалост на всеки изпит има и 20% късмет. Дали ще се падне тема, която знае6 супер добре, смисъл от 20 и няколко теми едва ли 4овек може да знае вси4ки перфектно, винаги има 2 3, които не са ти първа любов. После хора, квото и да си казваме зависи си и от проверяващите. Историята си е относителна като изпита по литература.
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

jeni написа:Историята си е относителна

Само не разбирам какво "относително" има във фактите :roll: 8) :lol:
Toto-I will remember
Аватар
jeni
В началото бе словото

Мнение от jeni »

Ами в темите, които пишем до колкото съм на ясно оценят по скоро изводите, които правиш, връзките между отделните моменти, а като се зачетеш по различните учебници вийдаш доста различни мнения. Фактологията между другото също в доста учебници, специално години имам предвид, е различна. Ей за тва без учител е трудно сам да си пишеш темите, но то и тва не е гаранция. А между другото някои да знае дали някаде са изнесени критериите, по които се е оценявало?
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Доколкото знам, критерии няма. Всеки проверяващ си тълкува темата както си иска и я оценява както си иска. Няма такова нещо от рода на "ако включиш това, това и това и го развиеш добре, ще имаш еди колко си, а ако ли не- по-малко". А още по-хубавото е, че никой не си прави труда да казва на простосмърните кое как е. Онези с добрите оценки си влизат и добиват самосъзнанието, че са полубогове, щом влизат в "най-добрият университет на Балканите, а може би във вселената", а за останалите никой не се интересува.
Ice_Spirit написа:
jeni написа:Историята си е относителна

Само не разбирам какво "относително" има във фактите :roll: 8) :lol:
Относителното е как ги представяш. Пък и нали градската легенда говори, че "темите трябвало да бъдат логично свързани", не само от факти.
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

Доколкото знам, критерии няма. Всеки проверяващ си тълкува темата както си иска и я оценява както си иска. Няма такова нещо от рода на "ако включиш това, това и това и го развиеш добре, ще имаш еди колко си, а ако ли не- по-малко".
Не е точно така. Моята учителка по история (от училище) е точно от тези, срещу които има най-много обвинения, тя е една от проверяващите на кандидат-студентския изпит по история. Тя ни обясни подробно как действа системата на проверяване и оценяване. Комисията, която формулира темите в пликовете, предоставя на проверяващите един списък относно темата, изтеглена на изпита. В този списък е включено всичко, което трябва да присъства в темата. Отбелязани са важни и второстепенни факти, подробности, изводи и т.н. Определено е и колко трябва да се отнема от оценката на работата в зависимост от значението на пропуснатите неща. И двамата проверяващи си водят отделно и бележки при проверяването на темата. Оценяването въобще не е толкова субективно, както всички си мислят.
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Някои хора могат да проверяват така, но други- не. Със сигурност критериите не се отнасят главно до фактологията- всеки проверяващ може да намали оценката практически за всичко- от грозен почерк през правописни и граматически грешки до "лоша структура" и т.н. Естествено, най-хубавата част е, че никой няма право да обжалва...
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

Абсолютно си прав! Просто исках да дам малко яснота по въпроса за проверяването и оценяването на работите. Все пак има известни критерии.
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Нали ако някой реши да си прави гаргара с вас и оценката поставена от него се различава много от тази на другия порверител,работата отива на арбитър.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

Точно така е. Само че тук има една "малка уловка"... Може арбитърът да реши, че не си за нито една от двета оценки, поставени от проверяващите, а за много по малко. Тогава вече няма спасение... Миналата година това се случи с една моя приятелка (за изпита по литература става въпрос). Гледаш работата й- корекциите на проверяващия със зелено, корекциите на този с червения цвят и накрая арбитърът (с черно) й задраскал едва ли не половината тема... :( :( :(
Много жалко...
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Нормално. Винаги има прецакани, още по-прецакани и хора, които казват "няма прецакани"...
Аватар
jeni
В началото бе словото

Мнение от jeni »

nqma_takava написа:Абсолютно си прав! Просто исках да дам малко яснота по въпроса за проверяването и оценяването на работите. Все пак има известни критерии.
И все пак аз искам да знам точно по зададената тема какви са били критериите. Кои са тези основни моменти и кои са второстепенните? Все пак трябва да знаем защо точно като човек очаква най- малко 5.25 изведнаж вижда 4.00.
Аватар
sunbreeze
Постоянно присъствие

Мнение от sunbreeze »

Просто отиди да си видиш работа. В рецензията трябва да си пише всичко.
I am the master of my fate
I am the captain of my soul
Аватар
Trisha
Драскач

Мнение от Trisha »

Ами ще се ходи май :wink: , защото и без това по това време ще съм в София, така че какво ми пречи да си я видя, макар че ако има голяма опашка май ще ме домързи :lol:
Аватар
jeni
В началото бе словото

Мнение от jeni »

Ми то хубаво, ама едва ли всички, които искат а си разберат грешките ще имат възмойност да идат в софия точно тези дни. Трябва да има малко повече яснота, прозрачноост. Ние тука, много от нас де, обвиняваме проверяващите, ами нека са защитят.
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Тепърва (ни) предстои да видим, че "защитата" на проверяващите са няколко измислени изречения, които нищо не значат. Нещо като работата на депутатите в НС. :roll: (А и се съмнявам, че много хора са изпуснали "основни моменти" от шокираните от оценките си, или второстепенни такива, защото темата не е толкова огромна, колкото Културата през Възраждането, че каквото и да правиш, винаги да изпуснеш нещо.)
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”