изпит по история

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

jeni написа:Всеки университет се прави на единствен и си слага негови изисквания. В УНСС си дадоха тяхна си тема, в СУ дадоха тема пък, която до колкото ми казаха на едни курсове в УНСС въобще не я пишат. Ами не знам нека всеки си направи изводите.
Какъв е проблемът в това? Различни университети, различни изисквания. Или да вземем да направим един мега-хипер общ университет (Висш Общобългарски Всенароден Университет).
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Rainbowman написа:нямазначение,нещо ми се струва,че не си доволен от целия свят........Да знаеш,че и на мен миналата година ми се струваше,че съм написал много добра тема пък имам 3.50 и това очевидно трябва да е някаква световна конспирация против мен лично,но всъщност след като не бях приет(в Академията на МВР,а не СУ,в което дори не кандидатствах) се амбицирах да видя дали проблемът всъщност не е бил в мен.Познай какво стана?Тази година история в АМВР - 5.50,в СУ - 5.00.И не,аз не съм си платил за да ми кажат темата,нито съм преписвал,нито съм научил само 5 теми и по някакъв късмет са ми се паднали 2 от тях,а просто си скъсах гъза от учене в продължение на няколко месеца.И въпреки,че наистина има нещо зубърско в формата на изпитите,аз все пак съм убеден,че без цялостно познаване и най-вече осмисляне на събитията и фактите,няма как да получиш добра оценка,тоест не можеш съвсем механично да наизустиш 20+ теми като чист текст и да се надяваш да го възпроизведеш едно към едно на изпита.А иначе то недоволни винаги е имало и винаги ще има,независимо в какво състояние се намира българското образование,просто недоволството е сякаш иманентно заложено у българите,че и не само у нас.Все пак я се замисли дали днес то не е на доста по-високо ниво,отколкото преди 100-150 години........
Да, недоволен съм от света, но това е съвсем друг въпрос. Ако си доволен от света, в който живееш, или всичко ти се спуска наготово от мама и тате, или си непоправим идеалист.

А ти може да си убеден, че осмисляне и логично поставяне на събитията ти носи петица, но аз- не. Това е поредният мит. Мит, на който вярват глупаците. Народът е казал- не питай старило, питай патило. Бас държа, че всички "интелектуалци", пишещи "собствени мнения" в темата всъщност изтипосват наизустеното и после се дуят, защото дефакто едно лично мнение в комунистическия СУ се оценява на 2. Колкото се оценява и мнението в цялата ни държава. Това го заявих и преди изпита, и по време на чакането на резултатите и след това. Жалко, че като идиот за пореден път не съобразих, че колкото повече си личи клеймото на оригиналността в една тема, толкова по-голям е шансът да бъде оценена много ниско. И да, сигурен съм в качествата на темата си, знам, че това е най-добрата тема, която изобщо мога да напиша от целия учебник.

А ако си мислиш, че само ти си прекарал 4-5-6 месеца в четене на теми по история си в много, много дълбока грешка.
Magian написа:Много бързо и лесно поставяш присъди и то над цяла една институция. Явно считаш себе си за човек, който е достоен да отсъжда?!

Евала за самочувствието, дано е подплатено.
:wink:
Да, считам. Всеки, който го е поел анално след този изпит, може да издаде присъда (каквато не съм издал, казах само някои факти, като например подкупността (или моята учителка е била ясновидка), и други факти, като например, че някои проверяващи заслужават да умрат в адски мъки).

А самочувствието ми на този изпит беше достатъчно подплатено, че да бъде размазано в земята от някоя гад, чиято смърт желая повече от продължаването на своя живот.
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

нямазначение написа:Да, считам. Всеки, който го е поел анално след този изпит, може да издаде присъда (каквато не съм издал, казах само някои факти, като например подкупността (или моята учителка е била ясновидка), и други факти, като например, че някои проверяващи заслужават да умрат в адски мъки).

А самочувствието ми на този изпит беше достатъчно подплатено, че да бъде размазано в земята от някоя гад, чиято смърт желая повече от продължаването на своя живот.
Все пак бързаш. Изчакай да си видиш работата първо. Може тогава да разбереш, защо оценката на проверяващите не съвпада със самооценката ти.
Аватар
ер малък
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от ер малък »

.. изобщо с никой не мога да се съглася !!
може и малко идеалистично да звучи .. но заключението , до което достигнах , е че единствено най-амбицираните и упоритите (независимо пред какви изпитания са поставени) успяват !!
Факт - отличниците в гимназията , в която учех, изкараха почти до един двойки ... другите с по-ниските дипломи , на които винаги им се отнемаше , бяха по-амбицирани и дадоха максимума от себе си и повечето от тях се справиха блестящо !!
а относно връзки и пр. винаги си ги има , но мен лично не ме интересува кой как е постигнал нещо в тоя живот .. аз гледам в своето канче .. защото мразя хорската злоба и след като не харесвам нещо - нормално е да не го правя и аз !!
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

ер малък написа:.. изобщо с никой не мога да се съглася !!
може и малко идеалистично да звучи .. но заключението , до което достигнах , е че единствено най-амбицираните и упоритите (независимо пред какви изпитания са поставени) успяват !! !
Тогава аз защо не успях, а?Съдрах си анатомията от учене и накрая какво - 4!
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Rainbowman
В началото бе словото

Мнение от Rainbowman »

нямазначение,намирам за безсмислено да те убеждавам в погрешността на възгледите ти,просто явно си прекалено афектиран в момента.Напълно нормално и типично за повечето Homo Sapiens е да пречупват всичко през призмата на собственото си битие,тоест в зависимост от собствените им преживявания и поради тази причина често личното разочарование се изразява чрез протест срещу всичко и всички,доказателства за това колкото искаш,само погледнете няколко стихотворения на Яворов например.Може да съм идеалист,но според мен няма реален начин един наистина амбициозен и способен човек да не успее,по-скоро проблем може да възникне когато някой не оцени правилно способностите си и не се насочи в правилната посока или пък го направи,но си постави нереалистично високи цели.Аз например едва ли имам необходимите качества за да стана господар на вселената,но това не ме прави нещастен и не ме кара да плюя по несправедливото и устройство :roll:
Последно промяна от Rainbowman на 05 Авг 2006, 10:59, променено общо 1 път.
Яхнали ветровете на бурята,
препускахме към небесния гръм,
танцувахме сред грохота на мълнии
и раздирахме света.
Аватар
sunbreeze
Постоянно присъствие

Мнение от sunbreeze »

Паган написа: Тогава аз защо не успях, а?Съдрах си анатомията от учене и накрая какво - 4!
Виж сега... и аз имам 4.75 - гадна, прецакана, неудовлетворяваша оценка, която нито отговаря на знанията ми, нито на усилията, които съм положила. Само че е факт. И за това не ми е виновна нито системата, нито проверяващите, нито критериите или там каквито други фактори изтъкнахте. Виновна съм си аз. Признавам си, че темата не ми беше от любимите, беше ми гадно да пиша по нея, да не говорим, че нея не я бях чела от...доста време...Само че сама съм си го направила. Нямала съм късмет. Наистина очаквах в най-,ама най-лошия случай 5 и като го видях това 4.75 ми се подкосиха краката. Още ми е доста криво, защото съм уверена, че знанията ми не отговарят на 4.75. Ама какво да се прави, такъв ми бил късметът.
Ще трябва да се научим да живеем с всичките провали, недооцененост, прецаканост и т.н.
И въпреки че имам кофти оценка, нито за миг не съжалявам, че се захванах с историята и че си скъсах з*****а от четене.
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Rainbowman написа:нямазначение,намирам за безсмислено да те убеждавам в погрешността на възгледите ти,просто явно си прекалено афектиран в момента.Напълно нормално и типично за повечето Homo Sapiens е да пречупват всичко през призмата на собственото си битие,тоест в зависимост от собствените им преживявания и поради тази причина често личното разочарование се изразява чрез протест срещу всичко и всички,доказателства за това колкото искаш,само погледнете няколко стихотворения на Яворов например.Може да съм идеалист,но според мен няма реален начин един наистина амбициозен и способен човек да не успее,по-скоро проблем може да възникне когато някой не оцени правилно способностите си и не се насочи в правилната посока или пък го направи,но си постави нереалистично високи цели.Аз например едва ли имам необходимите качества за да стана господар на вселената,но това не ме прави нещастен и не ме кара да плюя по несправедливото и устройство :roll:
Така е, прав си, няма начин. Научаваш темата, пишеш 5-6 собствени разсъждения и 5. :roll: Много интелигентно, няма що. А първия пасаж от поста ти е абсолютна истина. Всеки пречупва нещата през призмата си. Твоята призма е, че си учил и си изкарал пет и следователно който не е изкарал пет е идиот и мързеливец. А това е едно толкова умно и интелигентно разсъждение, че само мога да си представям какви хубави неща си писал за колосалната си петица. Не ти пожелавам един ден да видиш срещу какво протестирам, явно светът ти все още е красив и прекрасен. Но когато разбереш, ще ти стане ясно за какво иде реч. А Яворов, ако обичаш, изобщо не се и опитвай да го споменаваш, защото посредствените ти разсъждения говорят единствено, че не е физически възможно да разбереш каквото и да е от неговото творчество.

sunbreeze- 4.75 може да е кофти, но 4 примерно е още по-кофти, нали? А да се самообвиняваш за липсата на късмет, изразяваща се в това темата ти да бъде проверена от някой посредствен комунистически кон с капаци, е просто глупаво. Защото това не е късмет. Това е проблем в системата. За какво говорим, щом хора, пишещи теми според изискванията се надяват да им се падне "печен проверяващ"?
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

нямазначение написа:А да се самообвиняваш за липсата на късмет, изразяваща се в това темата ти да бъде проверена от някой посредствен комунистически кон с капаци, е просто глупаво. Защото това не е късмет. Това е проблем в системата. За какво говорим, щом хора, пишещи теми според изискванията се надяват да им се падне "печен проверяващ"?
Звучиш така, все едно падаш от Луната и за пръв път се сблъскваш с реалния живот. Всъщност, май идеалистът си ти. :lol:

Ето още едно нещо, което се оценява на изпита - способността на кандидатът да се адаптира, орентира в обстановката и да приложи успешна стратегия за да постигне целите си - добра оценка. :wink:
Аватар
Alma
В началото бе словото

Мнение от Alma »

Каквото щете ми говорете, аз ходих при един от най добрите историци на нашето време, преподавател в СУ, много уважаван и препоръчван от всеки! Не бях доволна от подготовката от негова страна цяла година, но пък самия факт че бях при него ме респектираше и ме караше да уча, нито веднъж не съм отишла неподговена , не съм излизала почти цяла година.Това ,което получих от него беше Както той се изразява ,водата, а аз сама съм трябвала да пия от извора!Това че дадох толкова пари, ми даде 24 теми, отлично написани, но без план и с малки напътствия как да уча! Нямаше го тава връзкарство ,за което всички твърдят, нито входящия ми номер не взе,10 дни преди изпта ми каза да не преговарям някои от темите, но и сега да ме бутнете на сън мога да ви разкажа Асеневци! Въпроса не е кой ви е учил ,а дали вие сте разбрали че нещата зависят само и единствено от вас! Постоянство, само това е нужно! Момичето с което ходихме заедно цяла година четеше, но от дъжд на вятър, имало време, е аз четях доста повече и се лишавах много павече. Така че факт Един учител, еднакви теми за научаване но резултата е аз 5л50 тя 4!всичко е воля,упоритост и постоянство!
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Много трогателно, Alma. Нека сега аз ти кажа нещо. Един и същи учебник, двама човека, пишат абсолютно едни и същи неща в темата. Единият- 4, другият- 5.3. Какво е обяснението? Предполагам, няма. Всичко било постоянство, да. Дръжки.

Magian, не разбирам за какво трябва да се заяждаш. Като няма какво да кажеш, мълчи си. С живота колко съм се сблъскал и колко- не, си знам достатъчно добре. Ти си живей с възгледчетата, че хората от СУ са полубогове.
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

нямазначение написа: Magian, не разбирам за какво трябва да се заяждаш. Като няма какво да кажеш, мълчи си. С живота колко съм се сблъскал и колко- не, си знам достатъчно добре. Ти си живей с възгледчетата, че хората от СУ са полубогове.
Е, така е. Аз съм дребен човечец с малки "възгледчета", който има преподавателите в СУ за богове и не мога да се меря с теб - човек на който всичко му е ясно, но просто има заговор срещу него от тъпите професори, които не са достойни да го гледат в очите даже.

Животът е несправедлив към теб. Така е. Ти заслужаваш много повече. :lol:
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Много смешно.
Аватар
sunbreeze
Постоянно присъствие

Мнение от sunbreeze »

Аааа,ама вие нещо съвсем на заяждане го обърнахте. Я се стегнете малко
I am the master of my fate
I am the captain of my soul
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Magian написа:
нямазначение написа: Magian, не разбирам за какво трябва да се заяждаш. Като няма какво да кажеш, мълчи си. С живота колко съм се сблъскал и колко- не, си знам достатъчно добре. Ти си живей с възгледчетата, че хората от СУ са полубогове.
Е, така е. Аз съм дребен човечец с малки "възгледчета", който има преподавателите в СУ за богове и не мога да се меря с теб - човек на който всичко му е ясно, но просто има заговор срещу него от тъпите професори, които не са достойни да го гледат в очите даже.

Животът е несправедлив към теб. Така е. Ти заслужаваш много повече. :lol:
Между другото, аз може да заслужавам много по-малко, отколкото имам, но очевидно и ти също, тъй като си един заядлив посредственик. Какво, нещо си глътна аргументите и започна с личните нападки, а?
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”