Конспирацията на хилядолетието? Не, изпита по английски...
Модератор: Boromir
- Magian
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Все още недоумявам, защо е това чудене и търсене на "грешки в системата"?
Нещата са изключително прости. Държавните ВУЗове са субсидирани от бюджета и приемЪТ на студенти е планов. Поради големият наплив на желаещи "да минем тънко", ако рецензентите не са изключително педантични и не намаляват оценките ни за най-малката грешка ще се окаже, че трябва да приемат над определената бройка студенти, което ще надхвърли значително бюджета на университета.
Нещата са изключително прости. Държавните ВУЗове са субсидирани от бюджета и приемЪТ на студенти е планов. Поради големият наплив на желаещи "да минем тънко", ако рецензентите не са изключително педантични и не намаляват оценките ни за най-малката грешка ще се окаже, че трябва да приемат над определената бройка студенти, което ще надхвърли значително бюджета на университета.
-
Ragnarock
- В началото бе словото
Може би спекулациите че част от хората явили се на изпита са били с 'явно предимство' пред всички останали не са напълно лишени от смисъл, ОБАЧЕ проверяващите си нямат представа чия работа оценяват. Изводът е следният - ако си провел добра подготовка и се представиш успешно на изпита няма начин да не влезеш в желаната специалност, било то и след възпитаниците на Първа Великостолична.
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър
ТЪРСЯ СИ СЛУШАТЕЛИ!
Благодаря на всички единомислещи. Благодаря и на хапльовците, които, изглежда, не обърнаха внимание на цял един мой параграф с евентуалната ми защита от търсещите полемика. Основната идея, мисля, се набиваше достатъчно, но за неразбралите - ПРАВИ СТЕ. Прави сте за всичко!
Обаче има нужда от едно уточнение. Не става дума за каприз. Аз дори нямам сертификат. Нямам си и майка-англичанка. Дори не съм от езикова гимназия. НО! - само някой да прояви интерес, ще му обясня подробно защо съм очаквала оценка в диапазона 5.30-5.60. Направо ще ви напиша доклад на тема "Как се потготвях за изпита". Мога да ви убедя, чувствам.
Още нещо. Не мислете, че ми е приятно да бълвам такива слова. Не мислете, че и на мен не ми е тъжно - заради действителността, заради космическата ирония, на която бях жертва. Не мислете, че ми е приятно да съм част от озлобеното младо поколение. И аз чакам добрата новина!
И последно – трябва ни революция. Споделете какво мислите за формата на изпита. За мен е окей, но има нужда от мааалко козметични промени.
Ще започна с есето, тъй като това е най-боезнената тема. Критериите са неясни, чак мъгливи. Трябва някой да ни каже: толкова думи може, толкова не; такъв формат да, такъв не; такива фрази може, такива не; за това режем, за това даваме точки. Естествено, ако това се направи, всички ще имаме шестици. Затова предлагам да се оценяват неща като аргументираност, завършеност, креативност. Съответно времето да се увеличи на час, за да могат есетата да имат стойността на литературно творчество. Не просто нещо да се чете, да няма грешки и хоп – 25/25, пък един цитат да няма.
Граматическият тест... е адекватен, но мисля, че трябва трудността му да падне за сметка на диктовката...
...която, струва ми се, е най-реалистичният компонент. Тя отразява умението да възприемаш с ушите си, но с мозъка си да произвеждаш смислени изречения. За диктовката трябва усет. Трябва богата база данни (думи), но и практически умения. Добре е максимума да е 25 точки – така сборът става 100 и оценката може да е в проценти, което си е обективно.
За какво толкова време се учихме как да пишем под бърза диктовка, къде да слагаме дефизи, какви са разликите между AmE и BrE, как да напишем думи, които никога не сме чували... За какво се тормозихме да пишем полилеи, бюра, кръвоизливи и т.н.? Диктовката трябва да отсява. Ако максимумът наистина е 25, може да върнат правилото „0 точки на диктовката, няма какво да проверяваме нататък”.
Вие какво мислите?
Обаче има нужда от едно уточнение. Не става дума за каприз. Аз дори нямам сертификат. Нямам си и майка-англичанка. Дори не съм от езикова гимназия. НО! - само някой да прояви интерес, ще му обясня подробно защо съм очаквала оценка в диапазона 5.30-5.60. Направо ще ви напиша доклад на тема "Как се потготвях за изпита". Мога да ви убедя, чувствам.
Още нещо. Не мислете, че ми е приятно да бълвам такива слова. Не мислете, че и на мен не ми е тъжно - заради действителността, заради космическата ирония, на която бях жертва. Не мислете, че ми е приятно да съм част от озлобеното младо поколение. И аз чакам добрата новина!
И последно – трябва ни революция. Споделете какво мислите за формата на изпита. За мен е окей, но има нужда от мааалко козметични промени.
Ще започна с есето, тъй като това е най-боезнената тема. Критериите са неясни, чак мъгливи. Трябва някой да ни каже: толкова думи може, толкова не; такъв формат да, такъв не; такива фрази може, такива не; за това режем, за това даваме точки. Естествено, ако това се направи, всички ще имаме шестици. Затова предлагам да се оценяват неща като аргументираност, завършеност, креативност. Съответно времето да се увеличи на час, за да могат есетата да имат стойността на литературно творчество. Не просто нещо да се чете, да няма грешки и хоп – 25/25, пък един цитат да няма.
Граматическият тест... е адекватен, но мисля, че трябва трудността му да падне за сметка на диктовката...
...която, струва ми се, е най-реалистичният компонент. Тя отразява умението да възприемаш с ушите си, но с мозъка си да произвеждаш смислени изречения. За диктовката трябва усет. Трябва богата база данни (думи), но и практически умения. Добре е максимума да е 25 точки – така сборът става 100 и оценката може да е в проценти, което си е обективно.
За какво толкова време се учихме как да пишем под бърза диктовка, къде да слагаме дефизи, какви са разликите между AmE и BrE, как да напишем думи, които никога не сме чували... За какво се тормозихме да пишем полилеи, бюра, кръвоизливи и т.н.? Диктовката трябва да отсява. Ако максимумът наистина е 25, може да върнат правилото „0 точки на диктовката, няма какво да проверяваме нататък”.
Вие какво мислите?
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
Много съм съгласна с ImaLiZnachenie. Нямам какво да добавя, освен да се съглася, най-вече, че времето за есето е малко и че диктовката би трябвало да бъде по-сложна, за сметка на теста. Тази диктовка беше като за трети клас, без непознати думи. Единствената дума, за която се замислих, беше assistant, и то защото се обърках заради българския и правопис. Все пак я написах правилно. И аз бях разочарована, тъй като толкова сложни думи зубрих и накрая нямаше никакво предизвикателство, по никакъв начин не можах да покажа какви сложни думи знам, затова си го изкарах на есето, като го напълних с всевъзможни трудни за писане и произнасяне термини. Както казва Вапцаров - борбата е безмилостно жестока. Трябва някак да се изтъкнем пред конкуренцията, но как да го направим, след като диктовката е елементарна, а времето за есето едва стига за чернова. Каквото станало- станало. Макар че съм доволна от оценката си, мисля, че има някои странности в този изпит.
- mecho
- Постоянно присъствие
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Времето за есето не е малко. Ако се увеличи времето, трябва да се увеличат и думите. Целта, в крайна сметка, е да се провери умението на кандидата да се изразява бързо и без да се замисля на чужд език. И критериите са съвсем ясни: смислено свързан текст, без граматични и лексикални грешки, без "български" английски. Съответно за грешки се вадят точки, примерно за ен граматични грешки-ен точки. Тук няма нищо мъгляво, а креативността не знам как я оценяват, но не виждам как може подобно абстрактно и разтегливо понятие да се оценява НЕмъгляво. Цитати не виждам защо трябва непременно да има, както и "такива фрази може"-нали все пак ние си го измисляме есето.
Граматичния тест си е труден. Именно от там, и най вече от error identification, падат точки и има неприятни изненади.
За диктовката не съм напълно съгласен. Представете си какво щеше да стане, ако зависехме от думи като "кръвотечение", "полюлей" и т.н. Това си е чист хазарт. На диктовката би трябвало да има някой и друг омофон, за да се провери как реагираме на контекста, но не и неща от 19-ти век.
Граматичния тест си е труден. Именно от там, и най вече от error identification, падат точки и има неприятни изненади.
За диктовката не съм напълно съгласен. Представете си какво щеше да стане, ако зависехме от думи като "кръвотечение", "полюлей" и т.н. Това си е чист хазарт. На диктовката би трябвало да има някой и друг омофон, за да се провери как реагираме на контекста, но не и неща от 19-ти век.
http://jorik.blog.bg/
...............................
...............................
Re: Пак съм аз
Мило момиче,от постовете ти личи един проблем,върху който ти предлагам да се замислиш.ImaLiZnachenie написа:Знаете ли, гледам вчерашния си емоционален изблик и една големичка част от мен съжалява... Просто съзнавам, че беше грозно...
НО! Не може само аз да мисля така! Не може само моят болен мозък да ражда хипотези! Не може, вземайки предвид факта, че това е типична народностна характеристика. Закърмени сме с подобни мисли - я, щом тоя има повече от мен (било кола, оценка, жена), значи има нещо гнило. Кажете, не го ли правим постоянно? Кажете ми, нямате ли поне един супер талантлив приятел, който да не може да пробие в музикалния бизнес, например, защото други каки са си легнали с правилните хора, а други батковци имат правилните връзки?
И въпреки че съжалявам до известна степен, не мога да се откажа от някои свои теории. Кажете ми, моля ви, по какъв начин се изкарва 6.00? За какъв речников запас говорим, за каква концентрация, за какъв поток на мисълта? Къде са това момче и това момиче, имам няколко въпросчета... Ще ми се да ги питам: кандидатчето до вас не кихна ли поне веднъж, че да разклати за секунда божествената хармония, която струи от вас? Дикторът не сдъвка ли поне една думичка - ей така, без да иска, човек е? Поне една тестова задачка не ви ли затрудни? Изобщо, очаквахте ли такъв резултат? Надявахте ли се? Разчитахте ли?
Цвете, до вчера щях да ти се нахвърля. Сега ще се огранича малко, но пак ще ти се нахвърля... с въпрос.. Винаги съм се чудила: как хората съумяват да се изкажат с по-малко от десет думи? Това "светкавица на мисълта" (Д. Подвързачов) ли е, или просто мързел? Радвала си се? Но защо? Нима предпочиташ колегите ти да са с коефициент на интелигентност на цвете... Което и да е, не бързай да се радваш. Има теоретичен шанс да сме колежки.
Имам много добър. Не е МНООООГО много добър, но си е моят много добър. Определено няма да вляза това, което искам. Други ще влязат това, което искам. Въпросът е ЗАЩО... ей, чакам си отговора, и се надявам да е нещо по-умно от 42...
Миналата година едно момче Явор написа нещо много вярно. Ще си позволя да го преразкажа и дораскажа. На изпитите по литература и история, написа Явор, ти оценяват 5% от знанията. Една тема от двадесет и пет възможни = мизерни, нищожни пет процента. Е, на изпитите по английски ти оценяват НЕЗНАНИЕТО.
Разчита се, че ще чуеш непознати думи на диктовката, ще се ококориш на reading-a, ще свиеш опашка, задето не си научил я фразов глагол, я нещо друго, cloze test-а ще те сломи, виж сега, грешките може и да ги откриеп, но на Paraphrase вече ще съжалиш, че не си изял граматиката, а есето - о, разчита се, че на есето си докаран до състояние на неспирно псуване. На изпитите по английски не ти оеняват и един процент от знанията. Нещо повече, не ти дават шанс да го покажеш!
Такива са правилата. НО! - има и добра новина. Предполага се, че с подходящата подготовка можеш да сведеш тези негативи до минимум. Можеш да се научиш да пишеш перфектни есета, от тестовата практика по-умен няма да станеш, но по-бърз и концентриран - да, можеш и да развиеш слух за диктовката, за думи от латински произход, апострофи, терминологии. С други думи, приличната оценка не е химера. Обаче ПЪЛНО ОТЛИЧИЕ?! Не разбирам, честно. Помогнете ми. Моля ви
Естествено може и да си права за начина,по който са изкарани двете шестици,макар че е твърде невероятно по ме мнение,но е възможно също така да не си. Не мога да отрека,че от мненията ти личи интелигентност ,но заедно с това бодяща в очите на останалите самонадеяност и прекалено силна самоувереност.Недей да забравяш ,че колкото и да са големи познанията ти,те са ограничени.Като вярваш в своето"всемогъщество" ,затваряш пътя си към по-нататъшно развитие.
Може вече някои от тези неща да са ти дошли наум,аз само те подканям да ги преосмислиш. И макар че съм излязла от противната Великостолична,ти казвам всичко това най-добронамерено,защото харесвам хора с потенциал,каквато изглеждаш ти.
Относно изпита и промените в него абсолютно не съм съгласна- безсмислено е тежестта да пада върху правописа при проверката на език.Правилното научване да пишеш "юнашки" думи с френски произход като hors d'oeuvre и chandelier не доказва почти нищо ,а дори и да доказва,че имаш добра визуална памет или пък зубриш успешно,не е най-важният признак за владеене на език.Когато пишеш един текст на даден чужд език ,можеш винаги да се консултираш с речник.По-трудни са нещата,когато си нямаш понятие от граматика-характерни синтактични структури,съгласуване на времена ,правилно поставяне на наречия и т.н.Още повече дори и без да си достатъчно гармотен можеш да говориш правилно,което не можеш да направиш ,ако не си наясно с граматиката.
Промените,които за мен трябва да бъдат въведени, са изчистване на въпросите на reading-a,които понякога,поне в книжките,са не напълно коректни, и евентуално връщане на interview-to,ако не за весички,то поне за кандидатите за английска филология.
Промените,които за мен трябва да бъдат въведени, са изчистване на въпросите на reading-a,които понякога,поне в книжките,са не напълно коректни, и евентуално връщане на interview-to,ако не за весички,то поне за кандидатите за английска филология.
Re: ТЪРСЯ СИ СЛУШАТЕЛИ!
Затова предлагам да се оценяват неща като аргументираност, завършеност, креативност. Съответно времето да се увеличи на час, за да могат есетата да имат стойността на литературно творчество. Не просто нещо да се чете, да няма грешки и хоп – 25/25, пък един цитат да няма.
За какво толкова време се учихме как да пишем под бърза диктовка, къде да слагаме дефизи, какви са разликите между AmE и BrE, как да напишем думи, които никога не сме чували... За какво се тормозихме да пишем полилеи, бюра, кръвоизливи и т.н.? Диктовката трябва да отсява. [/quote]
съгласна съм че критериите са малко неясни,но не мисля че е честно да се оценява по креативност,все пак не всички кандидатстващи имат кой знае какво въображение...
25 точки може да си сигурна че не се дават почти на никой,да не кажа на никой...
а колкото до кръвоизливите,полилеите и т.н.,това е доста специфична лексика и ако включат такива неща,100% ще има още повече оплаквания,защото всичко ще е на късмет дали ти е попаднало или не...
иначе за останалото може да се каже,че съм съгласна:)
За какво толкова време се учихме как да пишем под бърза диктовка, къде да слагаме дефизи, какви са разликите между AmE и BrE, как да напишем думи, които никога не сме чували... За какво се тормозихме да пишем полилеи, бюра, кръвоизливи и т.н.? Диктовката трябва да отсява. [/quote]
съгласна съм че критериите са малко неясни,но не мисля че е честно да се оценява по креативност,все пак не всички кандидатстващи имат кой знае какво въображение...
25 точки може да си сигурна че не се дават почти на никой,да не кажа на никой...
а колкото до кръвоизливите,полилеите и т.н.,това е доста специфична лексика и ако включат такива неща,100% ще има още повече оплаквания,защото всичко ще е на късмет дали ти е попаднало или не...
иначе за останалото може да се каже,че съм съгласна:)
-
kravhimikat
- В началото бе словото
Не ми се чете цялата тема, но в последните няколко мнения забелязах странни за мен идеи. По-сложна диктовка? Не трябва да има диктовка въобще. Няма значение дали е лесна или трудна, това е пълно безумие. Дори да игнорираме напълно проблемите с произношение и акустика, дори да не спорим доколто краснописът на кандидат-студента е свързан със знанията му по езика, пак е напълно ненужен компонент и трябва незабавно да бъде сменен с reading comprehension.
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
Защо да няма диктовка? Правописът е един изключително важен компонент. Все пак, дори когато говорим за български, не е редно да се пише "самочуствие" "самолед" "ноща" "обеснявам" и т.н. и човек, който допуска такива грешки, не се счита за грамотен и знаещ. Нереално е да се смята, че само граматиката е достатъчна, а правописът не е от значение. А и диктовката не е само за правопис - много често в нея има думи, които звучат еднакво, а се пишат различно (не се сещам как се казваха
), и това показва дали възприемаш смисъла на текста, дали можеш да реагираш и бързо да се ориентираш коя е думата, а не да се чудиш десет минути какво да напишеш и да изпуснеш половината диктовка. Така че и в това има много смисъл.
- Sally
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Re: Пак съм аз
Нямам особени претенции по отношение на интелигентността на колегите ми, за мен по-важно е да не са прости. Защото от постовете ти лъха точно това - простотия. Извинявай, че ти го казвам, но хората, които ме познават, знаят, че съм пряма и никога не говоря зад гърбовете им, ако имам забележки, ги казвам в очите на хората! Целият този гняв и ярост, защото се чувстваш онеправдана - струва ли си да си хабиш нервите??? Животът е пълен с несправедливости и колкото по-бързо го научиш и осъзнаеш, толкова по-добре за теб, защото ще си спестиш много главоболия в безсмислени спорове и оплаквания колко са били несправедливи и не знам какви. Вместо да направиш нещо по въпроса. Всички можем да плюем, и аз имам хиляди оплаквания по повод КСК '06 , но не плюя като теб, най-малкото защото е грозно! Мисли преди да говориш/пишеш. И още веднъж, да, ще се радвам да нямам колежки като теб, които се мислят за онеправдани и много добри, с болни амбиции и без скрупули, но се изказват неподготвени и плюят хората наред и се "нахвърлят" върху тях. Ти наред ли си, извинявай??? Хубаво, афектирана си, но какво да си помисля аз за тебе, освен, че си някаква лигла, изкарала незадоволителна оценка и търсеща виновни за своя провал??? Какво друго лъха от поста ти освен гняв, ярост и простотия? Стегни се малко, не си ти център на Вселената, нито някой друг, не си ти единствената, която има проблеми и към която съдбата е била несправедлива, така че си опичай акъла и се радвай на това, което имаш и се бори за повече (по честен начин, ест:))), вместо да си хабиш енергията, която явно имаш в повече.ImaLiZnachenie написа: Цвете, до вчера щях да ти се нахвърля. Сега ще се огранича малко, но пак ще ти се нахвърля... с въпрос.. Винаги съм се чудила: как хората съумяват да се изкажат с по-малко от десет думи? Това "светкавица на мисълта" (Д. Подвързачов) ли е, или просто мързел? Радвала си се? Но защо? Нима предпочиташ колегите ти да са с коефициент на интелигентност на цвете... Което и да е, не бързай да се радваш. Има теоретичен шанс да сме колежки.
- Junona
- В началото бе словото
аз вече няма да се учудя в каквото и да е оценяване в СУ,особено по езиците...Кандидатствах уж за туризъм с руски,е разбиха ми надеждите-имам 2-ка по руски.Смешното е че съм рускиня,живяла съм в Русия,руският ми е майчин език и откакто се помня го знам,и сега тези в този така "елитен" университет изкат да ме убедят че не знам грам руски,егати-от тази оценка няма да ми се понижи самочувствието,няма да си мисля че съм така да се каже "некадърна рускиня",а мога само да кажа БЛАГОДАРЯ на оценяващите че ми отворихте очите за невероятната корупция и мръсотия в която е затънал университета им!!!
- que3n0fdrama
- В началото бе словото
- Обратна връзка: