На какво се смееш? Сам Ботев си го е казал в "Защо не съм?..."Ice_Spirit написа:Вазов е велик и ще си остане велик,независимо че ти си мислиш,че е клиширан или че няма поетически талант,хахаха
Но защо не съм и Вазов,
"вярата" си да възпея:
че ще стане вълк овцата,
а певците като нея?!
Кавичките, в които е поставена думата "вяра", не са от мен, сам Ботев си ги е турил там. Още за него е било очевидно що за "поет на нацията" е един творец, който възпява патриотизма и борбата, а когато се стигне до действие, си седи на гъза и се скатава. Много му е хубава на Вазов "Епопеята".. Ама нали е бил съвременик на събитията? Защо тогава сам той не е заслужил да бъде възпяван и възвеличаван?
Че Вазов има талант - това никой не го оспорва. Обаче явно има хора, които още не са проумяли, че амбицията му да бъде "най", да е "патриархът", силно надминава по количество този талант. Това резултира в творби като онази за Женевското езеро примерно, дето едвам успях да я преживея. Вазов е творец-ветропоказател, той е "комерсиалният" писател на своето време. Произведенията му са насочени към наболели проблеми, но е повече от очвидно, че това е така не толкова защото авторът е силно съпричастен на народната съдба, колкото защото разбира накъде духа вятърът и му е ясно кое ще се хареса, ще се търси и чете. Явно е имал прекрасен усет за ситуаяцията и именно фактът, че творчеството му чудесно е уцелвало момента и е било върха на актуалността е причина то да се запомни, не толкова стойността му. Примерно "Под игото". По литературна стойност то куца с всичките си възможни крака. Нелепата любовна история на Бойчо Огнянов и Рада е малко в стила на Даниел Стийл, като цяло няма и един убедително изграден персонаж. Дори сред творчеството на Вазов тази книга не се откроява - "Немили-недраги" примерно е толкова по-силна и въздействаща.. Но самият факт, че е Първият Български Роман предопределя нейното вечно присъствие в учебниците, в критиката, в историческата литература, ако щете. Ако някой друг беше изпреварил Вазов, "Под игото" щеше да сподели съдбата на "Нова земя" и да потъне сред морето забравени посредствени творби.. И щеше да освободи място в учебните програми за нещо по-ценно, например "Време разделно". За съжаление, нямаме този късмет и архаичният, скован, некрасив и безидеен стил на "Патриарха на българската литература" (
Това не иде тотално да отрече Вазов като творец. И аз съм българин и "Епопеята" събужда светли чувства в мен, "Елате ни вижте" е впечатляваща творба, а някои от разказите му, както и "Немили-недраги" си заслужават да бъдат прочетени от всички. Но повечето от произведенията му наистина звучат неубедително, измъчено и кухо и според мен ентусиазмът по тази "класика" е силно пресилен и ненужен. А пък сравнението с таланти и тънки психолози като Далчев (когото, да си призная, също дълго не харесвах, но вече силно уважавам) и Вапцаров или с гениалния Ботев е просто смехотворно.