Скандинавистика

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Сигурно ще бъде хубаво. :)

Ще има билети за "Като в рая", ако някой колега не го е гледал. Шведското посолство винаги помага с билети и покани и т.н. за разни мероприятия. А и с много други неща, разбира се.

Ама ние май узурпирахме темата с вътрешни неща :oops:
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Хаха, за "Като в рая" билети не ми трябват - тегля си го на два диска в момента 8) :P

Хубаво ли е филмчето м/у другото? Доколкото се ориентирам става дума за някакъв диригент завръщащ се в родното си място - звучи повече от обащаващо (особено за мене)...

А за темата - ми, че тя си е наша, нали :lol: - на скандинавистиката. Точно тези вътрешни неща трябва да си обсъждаме, а то и без това сме си само двамцата от специалността в целия форум както гледам :roll:
Аватар
Morning Star
От дъжд на вятър

Мнение от Morning Star »

Скъпи скандинависти :D Знам че съм малко нагла....но все пак ще питам: някой от вас би ли се навил да ми преведе едно интервю от норвежки :?: :oops: Ако има желаещи, да ми пишат едно ЛС :D Ще съм безкрайно благодарна.Единственото, което мога да ви дам в замяна, е някакъв превод от немски на български ако на някой му притрябва....
Brainless Pirate
Гутенберг

Много ли е дълго?
Аватар
Morning Star
От дъжд на вятър

Мнение от Morning Star »

Ми към 2 и 1/2 страници печатно.... :toothy6:
Brainless Pirate
Гутенберг

А с кого е интервюто и за какво ти е ? :)
Аватар
Morning Star
От дъжд на вятър

Мнение от Morning Star »

Интервюто е с Dimmu Borgir :oops: ми трябва ми.....не знам защо ми трябва,май е единственото интервю с тях, което не съм чела(тоест чела съм го ама не го разбирам) Освен това има няква картинка с надпис на норвежки и ми е любопитно какво значи :P :lol:
Brainless Pirate
Гутенберг

Щом е за Диму... :wink: , може да се пробвам за една част...

P.S. До половината съм... :oops:

П.П. Сори не го преведох :( Преполових го, после се гътна файлът, и после заминах и.... сори.
Последно промяна от Brainless Pirate на 06 Юни 2007, 17:13, променено общо 1 път.
levi nathan
От дъжд на вятър

Мнение от levi nathan »

Интересно ми е защо толкова много хора искат да учат скандинавистика.
/Много, навярно, са почитателите на Бергман и Сведенборг :) /
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

или на норвежкия блек метъл и паленето на храмове?
Аватар
Morning Star
От дъжд на вятър

Мнение от Morning Star »

DS написа:или на норвежкия блек метъл и паленето на храмове?
:lol: просто чаках някой да го каже :P хихи не че важи за мене. Аз кандидатствам там, защото искам да науча норвежки и ми е интересна историята и културата на Скандинавия, манталитета на хората и най-вече съм изумена от грижите, които полагат за околната среда и уважението им към природата като цяло! Мисля, че скандинавските страни са едни от малкото останали запазени кътчета в Европа.
Тамян
Пишете, о, братя

Мнение от Тамян »

Morning Star написа:
DS написа:или на норвежкия блек метъл и паленето на храмове?
:lol: просто чаках някой да го каже :P хихи не че важи за мене. Аз кандидатствам там, защото искам да науча норвежки и ми е интересна историята и културата на Скандинавия, манталитета на хората и най-вече съм изумена от грижите, които полагат за околната среда и уважението им към природата като цяло! Мисля, че скандинавските страни са едни от малкото останали запазени кътчета в Европа.
Айде моле ти се! :lol: Природа - нъцки, имаш си котката Евдокия! :P И като не важи за тебе, то каква беше оная туба с керосин с надпис "Гневът на Тир", дето я мандахерцаш наляво-надясно :?: :wink:
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

Скандинавската митология е изключителна. Смятам, че познавам гръцката прилично добре, скандинавската едно ниво по-надолу, обаче на нордите опредеелно ми е по-интересна.
Аватар
Morning Star
От дъжд на вятър

Мнение от Morning Star »

Да, и освен това не е ли изумително как скандинавската митология е жива и до днес и въпреки че са изминали толкова векове, тя е все още актуална и накъдето и да се огледаш, виждаш същите картини, описани в митовете, виждаш яките викинги с червени бради и красивите жени, сякаш излезли от някоя приказка. Това е според мене главната разлика с гръцката митология, на която някак си се губи връзката с реалността.

RE: Тамян
1. Тубата беше пълна с домашна гроздова.
2. Тир изля гнева си.
3. Тубата вече не е пълна.

:D
levi nathan
От дъжд на вятър

Мнение от levi nathan »

Morning Star написа:Да, и освен това не е ли изумително как скандинавската митология е жива и до днес и въпреки че са изминали толкова векове, тя е все още актуална и накъдето и да се огледаш, виждаш същите картини, описани в митовете, виждаш яките викинги с червени бради и красивите жени, сякаш излезли от някоя приказка. Това е според мене главната разлика с гръцката митология, на която някак си се губи връзката с реалността.

RE: Тамян
1. Тубата беше пълна с домашна гроздова.
2. Тир изля гнева си.
3. Тубата вече не е пълна.

:D
1. Че е интересна и жизнена - така е. Но това, че накъдето и да се огледаш виждаш евтин фентъзи/метъл merchandise с нейния образ, не говори много за връзката й с реалността.
2. Гръцката митология допреди стотина години е оказвала доста силно влияние, ако не върху 'реалността', то поне върху изкуството.
3. Сигурно имаш и туба с медовина? :)
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”