История на България - Темата

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
repi-s-lychec
Пишете, о, братя

Мнение от repi-s-lychec »

От време на време си мисля, че даже тия по вестниците и сайтовете сами си измислят бисерите... То трябва да си гениална комбинация, за да измислиш нещо подобно - полутъп, страдащ от кретенизъм, с черепно-мозъчна травма, пиян или напушен... Според мен си ги измислят за да всяват ужас, има тука конспирация! А това за медиатора и аз не разбрах кое му е "бисерното", по принцип медиаторът не е ли посредник между нещо си? Може да се каже, че ако си ползвал думата "медиатор" не си спазил изискването за историческа терминология, но пък не си казал и кой знае каква глупост..
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Отдавна щях да го пиша, но забравих - Сещате се "бисера", където пишеше,
че славяните се биели голи до кръста, за да не им пречат дрехите....
Странна работа, не само, че съм го чел, но съм го чувал и по телевизията
и то от хора, занимаващи се с история.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:lol: Сигурно от "професор" Божидар Димитров? :lol:
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

Joker написа::lol: Сигурно от "професор" Божидар Димитров? :lol:
Защо в кавички? :shock: Той си е професор и то много добър специалист в областта си.
Изображение
vixen_
В началото бе словото

Мнение от vixen_ »

колко според вас биха ми намалили оценката ако съм писала,че създаването на Стара Велика България е станало през 681г.,а не през 632г.Биха ли го сметнали за техническа грешка :( тъй като после съм си писала пак ,че българската държава е създадена през 681.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

ra4e^f написа:
Защо в кавички? :shock: Той си е професор и то много добър специалист в областта си.
Щото пак реши да се прави на остроумен, ама тоя път не му се получи :wink:

vixen_, може би ще сметнат, че за теб Стара Велика България и
Аспарухова България са едно и също нещо.
От друга страна пък, като видят какво си писала относно двете
държави, може да не му обърнат внимание.
Абе, зависи от проверяващите.

FOX
От дъжд на вятър

Мнение от FOX »

ЕТО ТОВА СА БИСЕРИТЕ:

"В чест на създаването на държавата хан Аспарух направил и още нещо - тържествено заклал съпругата си Ахингра, която сама пожелала това"

"След смъртта на Тервел на престола се изредили няколко некадърници, които въобще не били достойни да управляват. Хан Телериг успял да вникне в душите на хората изтормозени от създаването на държавата. Той поискал имената и адресите на византийските агенти в България и ги избил до крак."

"Костадин V Копронимик нападнал България по суша и море. Византийските параходи спряли край Видин, българите побягнали, а византийците се учудили, че не са там. Накрая императора го заболяли краката, отишъл в болница, българите нападнали византийците а те отплавали обратно. Така без пушка да пукне България извоювала своята победа."

:P
Six billion people in the world... Six billion souls.
And sometimes... all you need is ONE !

Изображение
Аватар
RuseF
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от RuseF »

К'ви бисери,нали от СУ са забранили на проверителите да подбират изцепки за тази година ?!
Напред! Народността не пада,там гдето знаньето живей!
Аватар
fforza
В началото бе словото

Мнение от fforza »

vixen_ написа:колко според вас биха ми намалили оценката ако съм писала,че създаването на Стара Велика България е станало през 681г.,а не през 632г.Биха ли го сметнали за техническа грешка :( тъй като после съм си писала пак ,че българската държава е създадена през 681.
Еми 4 единици :D
Ще влеем квото и да става,щото нямам избор
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

ra4e^f написа:
Миличка, не е никакъв професор! Даже и доцент не е, а най-обикновен доктор, какъвто, дай Боже, и приятелят ми ще стане съвсем скоро.
Друг е въпросът, че лицето Б. Д. не си прави труда да поправя разни наивници, дето му викат "професор" (може би поради факта, че го дават по телевизора, кой знае :twisted: )! Обърни внимание, че даже в собственото му предаване пред името му не пише титла :!:
А що се отнася до това колко "добър специалист" е- няма да коментирам! Знам достатъчно мръсни истории за него и около НИМ, и други, и то от хора, които са в тези среди.... :evil: :evil: :evil:
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Паган написа:
ra4e^f написа:
Щото пак реши да се прави на остроумен, ама тоя път не му се получи :wink:
Паган, момчето знае за какво говори! 8)
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

И какво точно не ви харесва в този човек.Казвал съм го друг път, ще
го кажа и сега: За мен (а и не само) той е най-добрия съвременен историк.

Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

Паган написа:За мен (а и не само) той е най-добрия съвременен историк.
:arrow: Проф. д-р Георги Петров Бакалов
Тамян
Пишете, о, братя

Мнение от Тамян »

Паган написа:И какво точно не ви харесва в този човек.Казвал съм го друг път, ще
го кажа и сега: За мен (а и не само) той е най-добрия съвременен историк.
Всъщност този субект и развиваната от него дейност си имат и положителни, и отрицателни страни.

От една страна, изключително хубаво е, че съществува човек, който използва трибуната на една национална медия, за да буди и подхранва интереса на българина към собственото му минало. Ролята на предаването му си е много градивна, то едновременно дава любопитни и образователни сведения и възпитава родолюбие у изобщо не малката си аудитория. И е доста положителен фактът, че го има Божидар Димитров, който, със своята неоспоримо харизматична личност и широки познания успява успешно да изпълнява тази функция. Освен това, той допринася за разчупването на някои доста популярни клишета и преодоляването на широко разпространени заблуди, засягащи българската история, и прави всичко това по начин, достъпен за широката публика.

Друга е ситуацията с дейността му като учен. Както споменах, той е радетел за преодоляване на клишетата, но понякога е прекалено радикален и краен в идеите си. От неговите трудове, с които съм запознат, личи, че той тръгва от готово изградената теория - по правило представяща българите във възможно най-добрата светлина - и оттам нататък тълкува фактите така, че да напаснат на нея. По много странен принцип избира кои извори да приеме за достоверни и кои - не. Тези, които подкрепят теорията му, са "разбира се", "неоспоримо" и "както ви е ясно" верни, всички останали са дело на презиращи българите византийци/турци, на които не може да се има доверие. Хубаво е, че разсъждава иновативно и се стреми към един нов поглед към историята, но е лошо, че подкрепя изводите си с малко и неубедителни доказателства.

Та не е учудващо, че проверяващите в СУ едва ли биха приели особено присърце някоя теория, срещана само в трудовете на Димитров. Защото, макар да има позитивна роля като медийна фигура, той още не е направил нищо запомнящо се като учен.
Аватар
sunbreeze
Постоянно присъствие

Мнение от sunbreeze »

Аз пък не го харесвам. Имам чувството, че може да си измисли цялата история, за да се докаже прав.
А за бисерите - е тия вече са култови:)))
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”