ПРОЧЕТИ МЕ-ЗАМИСЛИ СЕ...ОТКРИЙЙ ПРИЛИКИТЕ!

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

literaturka
В началото бе словото

Мнение от literaturka »

Не мога да кажа, че съм съгласна със статията. Голяма част от хората кандидатстват, за да получат по-високо образование и се надяват в бъдеще да имат по-хубава работа. Това за мен не се равнява на безцелно кандидатстване.

Не съм съгласна и с това, че матурите ще решат проблема, ако такъв изобщо има. Не мога да се сърдя, че над 200 души са изкарали по-високи оценки от мен - явно са учили повече.

Приемните изпити за мен си остават най-доброто, защото на един тест винаги може да се случи така, че някой, който абсолютно нищо не отбира от предмета, да налучка всички отговори, защото има зверски късмет. В крайна сметка ще има по-висока оценка от мен, а това също не е честно. В този ред на мисли аз мога да се явя на тест по китайски и да имам оценка различна от две, защото все ще съм успяла да нацеля някои от отговорите.
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

DID_miss написа:
DS написа:моме, земи се скрий с тия простотии, че история и география не се зубрят. ма дълбоко.
Е добре.Ти какво искаш?Да на би да очакваш да те приемат с тест,за който да не ти се наложи да научиш нито една дата или събитие или пък термин от географията или там каквото е,или според теб е по-добре да се влиза с есе на тема "Какво правих през лятната ваканция"?И наистина ли вярвате че някой може действително да назубри дума по дума 30 теми от по 20 стр. и нагоре.По-добре ти се скрий мой.Те такова животно нема колкото и глупости да са ви разказвали познати и приятели.
а как според теб става ако не със зубрене? ти колко имаш по история и ако е над 4.50 - със сигурост е било с мн зубрене. това е начинът. историята се зубри! не е математика, няма логика. и аз лично ти казвам, че знаех (а и още знам!) 23 теми по 30 страници дума по дума! и на мен не ми харесва да ги зубря, ама като съм си избрала това - целта оправдава средствата. това са полезни неща, които остават за цел живот. като не ти се зубри - не зубри!
не искам състрадание от хората!
аз имам всичко: моя е смъртта.
и аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец. :)
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

greeny написа:
DID_miss написа:
DS написа:моме, земи се скрий с тия простотии, че история и география не се зубрят. ма дълбоко.
Е добре.Ти какво искаш?Да на би да очакваш да те приемат с тест,за който да не ти се наложи да научиш нито една дата или събитие или пък термин от географията или там каквото е,или според теб е по-добре да се влиза с есе на тема "Какво правих през лятната ваканция"?И наистина ли вярвате че някой може действително да назубри дума по дума 30 теми от по 20 стр. и нагоре.По-добре ти се скрий мой.Те такова животно нема колкото и глупости да са ви разказвали познати и приятели.
а как според теб става ако не със зубрене? ти колко имаш по история и ако е над 4.50 - със сигурост е било с мн зубрене. това е начинът. историята се зубри! не е математика, няма логика. и аз лично ти казвам, че знаех (а и още знам!) 23 теми по 30 страници дума по дума! и на мен не ми харесва да ги зубря, ама като съм си избрала това - целта оправдава средствата. това са полезни неща, които остават за цел живот. като не ти се зубри - не зубри!
Естествено, че трябва и "зубрене", но ако разчиташ само на това... да ще те приемат, да ще завършиш... и ? От теб историк няма да стане. Една добра преподавателка по история, може би. Но учен-историк, който да анализира тази "зазубрена" информация, да търси и предлага нови теории и хипотези (историята е наука с мноооого неизвестни), няма да станеш. А преподавателки по история - много и доста от тях - тъпи, но знаещи историята. :lol:
literaturka
В началото бе словото

Мнение от literaturka »

Всъщност не си напълно прав. Ако изредиш сухо всички дати и събития от една тема и вмъкнеш по изречение-две между тях е малка вероятността да имаш повече от 3.50. От теб се иска да обясниш не само отделното събитие, а предпоставките и причините довели до него, а както и последствията от него. Цялата идея на историята е да обяснява процесите и тяхното протичане във времето, а датите просто насочват към периода, в който се е случило даденото събитие.

Един пример: развитието на културата при княз/цар Симеон. Основна заслуга за неговите интереси към развитието на българската книжнина има Покръстването при княз Борис. Защо? - Защото цялата литература, създадена по времето на Симеон е с религиозна насоченост. Това е само една от причините за развитието на културата, но трябва да се споменат всичките. Те по-късно довеждат до други събития, които обаче не са обект на сегашната дискусия :wink:

Та това, което исках да обясня е, че с едни дати не си за никакъв изпит по история. Без тях - също, но не те стоят в основата на една добре разработена тема. Доколко проверяващите ще оценят усилията ти за написването на една стойностна разработка е божа работа, но винаги си личи, кой се е постарал да разбере материала и кой си е научил темите наизуст (ако това въобще е възможно). Сигурна съм обаче, че дори проверяващите се отегчават от сухарските теми.
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

княз/цар Симеон

По-добре не давай примери!
което исках да обясня е
Не се опитвай да обясняваш!
кой се е постарал да разбере материала и кой си е научил темите наизуст
...
Toto-I will remember
MZ4
Живее, за да пише
Обратна връзка:

Мнение от MZ4 »

Образование ни си е приказка и изобщо не разбирам какво имаме да му обсъждаме.Нима не сте доволни от случващото се ,че те нещата са си от прости по-прости и очевидно това се търси.Кому е нужно качествено образование,със сигурност не и на мойте бивши съученици или настоящи колеги.То нещо да ни беше както трябва та ние качествено образование сме седнали да дирим.Няма да го намери в общество където хората кимат одобрително с глава когато чуят за богатството на Ивана:" то момичето си ги е заработило",сред хора,които кандидатстват за студенти,и сред преподаватели,които определят професията си като бизнес.
"Aко не умееш да говориш, научи се да мълчиш."
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Хора, не мога да разбера кое намирате за грешно в статията? И как може да казвате на черното бяло?? :shock:
Човекът е абсолютно прав и неслучайно цялата му статия е изтъкана от цитати, реплики, които всеки един от нас е чувал. Прави впечатление, че тези, които отричат написаното, клонят към типа "ултра-патриоти". Изобщо, в цялата тази тема натрапчиво се усеща, че скритата дискусия всъщност е за или против България...
Не виждам смисъл да си затваряме очите пред очевидни неща. Напълно споделям мнението на онзи, който каза, че корените на "злото" са още в гимназията. Макар че и там не са, а по-рано - във възпитанието, семейството, манталитета, социалната обстановка и други подобни фактори. Във всеки случай не е нормално да получиш 6 по история само с усмивка към даскалката; след това да наизустиш еди-си колко теми, за да получиш поне 5 на изпита-вход за СУ, а след това доста оценки отново да ти идват даром по време на следването.
Отделно че болшинството студенти не са там, където искат, ако изобщо са наясно къде искат. Знаете ли, че в моя курс (специалност японистика - влиза се само по първо желание на първо класиране) аз съм *единственият*, който е влязъл целево там, предварително планирано и наясно с причините? Останалите просто са решили да пробват, на принципа "да видим сега какво ще стане". И се оправдават, че на 19 години човек не може да реши какво иска за бъдещето си... Може би трябва да отложим кандидатстването за 25-тата си годишнина?... :roll:
MZ4
Живее, за да пише
Обратна връзка:

Мнение от MZ4 »

Добре дошъл в клуба
"Aко не умееш да говориш, научи се да мълчиш."
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Re: ПРОЧЕТИ МЕ-ЗАМИСЛИ СЕ...ОТКРИЙЙ ПРИЛИКИТЕ!

Мнение от inaccessibility »

мисля, че необходимата образователна реформа не трябва да копира готови модели от запад или изток... това е наша, българска образователна система и трябва да се развие от своите традиции, които не всички са лоши...

това, което най-много ме дразни е обвързването на образованието с пазара, превръщайки го във фабрика за служители... в някои сфери това е полезно и безусловно необходимо, но когато става въпрос за хуманитарните науки е смешно и разкрива едно дълбоко късогледство в разбирането за реализация!

НЕПРОЯТНО МИ Е ДА ГО КАЖА, НО ТЕМАТА СЕ ДУБЛИРА С ТАЗИ :!:
literaturka
В началото бе словото

Мнение от literaturka »

Ice_Spirit написа:
княз/цар Симеон

По-добре не давай примери!
което исках да обясня е
Не се опитвай да обясняваш!
кой се е постарал да разбере материала и кой си е научил темите наизуст
...
Не проумявам защо се заяждаш. Не знам каква оценка имаш по литература, но до момента лошото отношение към мен идваше само от комплексари. Не разбирам и защо си мислиш, че много ще ме заболи сърцето от злобни забележки, идващи от пропаднали кандидати.
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

Ще се разбере кой е пропаднал скоро :wink: !
Последно промяна от Ice_Spirit на 29 Юли 2006, 14:10, променено общо 1 път.
Toto-I will remember
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

literaturka, я по-спокойно 8) Всички сме развълнувани покрай изпитите и чакането на резултатите, но да обиждаш така пряко човек, който и един груб епитет не ти е казал, не е начинът :roll:
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
melestorm
Пишете, о, братя

Мнение от melestorm »

raitchev написа:Тъжно... вярно...
Не съм съгласен с това.Българското образование(вишУ), както повечето неща на света е и добро и лошо.Именно голямата "цеТка" на кандидат-студентските изпити му дава една другост и достойнство спрямо някой други "ВИШИТА".Все пак нека да не преувеличаваме, не "всички" от завършващите елитните ни университети са абсолютни дупки!
Рядко съм в този форум, търсете ме във Фейсбук.
Аватар
geryto
В началото бе словото

Мнение от geryto »

към александър: може би не всички осъзнават колко е важно да проучиш всички подробности, да откриеш причините, поради които искаш дадена специалност, и накрая да ги отстояваш докрай.. не е лесно да откриеш себе си.. мисля, че трябва много да се постараеш, а понякога ти трябва и малко помощ, която не всеки би могъл да получи... може би защото самите родители не го осъзнават и оттам и децата им.. според тях е важно да завършиш просто нещо.. не мога да се съглася с това.. важно да се образоваш в това, което искаш да правиш за в бъдеще, защото после е много трудно да се адаптираш.. не знам много е сложна ситуацията.. със сигурност има нужда от промени, но не знам дали теста е точния метод :?
"You miss 100% of the shots you never take."
Аватар
luni4ka
Драскач

Мнение от luni4ka »

истината всички я знаем, най-вече сме се убедили много добре...тъжното е че сме принудени да участваме в тази порочна система....трябва просто да я прием такава каквато е, защото сами не можем да я променим.....Това е тъжното, жалкото на нашата Образователна система
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”