Какво да уча - съвети?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Какво да уча - съвети?
Английска филология в СУ или Икономика, общество и човешки ресурси в УНСС? 
Избираш специалност или университет? Двете специалности са много различни, затова те съветвам да погледнеш плана за обучение, изучаваните дисциплини и анотациите към тях. Така ще се ориентираш кое повече те влече
Успех!
АФ ми се струва суха материя - знам, че трябва да се учи много и се набляга на неща, които едва ли ще ми потрябват занапред. Имам позната, която учи АФ две години и се премести в друга специалност, защото много се заяждали учителитеLina__ написа:Избираш специалност или университет? Двете специалности са много различни, затова те съветвам да погледнеш плана за обучение, изучаваните дисциплини и анотациите към тях. Така ще се ориентираш кое повече те влечеУспех!
От друга страна, в УНСС всяка година завършват хиляди икономисти - и куцо, и сакато
А за реализацията как мислите, че стоят нещата?
-
solar_sea
- В началото бе словото
- Специалност: Информатика
- Курс: завършил
Някой може ли сподели мнение за магистърската програма "Информационно-технологични услуги и проекти" към ФМИ.
Мисля да кандидатствам за нея, но нямам преки впечатления от ФМИ, тъй като не съм учил там.
Мисля да кандидатствам за нея, но нямам преки впечатления от ФМИ, тъй като не съм учил там.
Moже ли малко помощ. Сега започвам 12 клас. Догодина трябва да кандидатствам, но се колебая между туризъм (география и английски) и право (БЕЛ и история). Географията винаги ми е била абсолютно силна, през пролетта се класирах на второ място на областен кръг, а английкият го уча още от детската градина. Тоест влизането ще ми е като детска игра, но след това... какво ще работя? Тур-агент? Администратор в хотел?
От друга страна историята също ми върви /горе долу; не толкова силно като географията/, а БЕЛ-а ми е супер. Знам, че всяка година излизат супер много прависти, но ако съм добър в това, което правя, ще успея.
Та обобщено се чудя да избера лесното влизане със съмнително бъдеще или малко по-трудното влизане и учене със малко по-перспективно?
ПС: Мисля да се пробвам да замина да работя в САЩ след като завърша; имайте го и това в предвид.
От друга страна историята също ми върви /горе долу; не толкова силно като географията/, а БЕЛ-а ми е супер. Знам, че всяка година излизат супер много прависти, но ако съм добър в това, което правя, ще успея.
Та обобщено се чудя да избера лесното влизане със съмнително бъдеще или малко по-трудното влизане и учене със малко по-перспективно?
ПС: Мисля да се пробвам да замина да работя в САЩ след като завърша; имайте го и това в предвид.
- Mondscreen
- Паисий
ПС: Правото се практикува в страната, в която си го завършил. Ако ли не, то поне мястото където го практикуваш да е със същата правна система като страната, в която си го завършил. Тоест да завършиш Право в СУ и да заминеш в САЩ, откъдето и да го погледнеш са си изгубени 5 години. Имай го това предвид.marto_ написа:Moже ли малко помощ. Сега започвам 12 клас. Догодина трябва да кандидатствам, но се колебая между туризъм (география и английски) и право (БЕЛ и история). Географията винаги ми е била абсолютно силна, през пролетта се класирах на второ място на областен кръг, а английкият го уча още от детската градина. Тоест влизането ще ми е като детска игра, но след това... какво ще работя? Тур-агент? Администратор в хотел?
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Виж, за това не бях се змилял хаха мерси
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Можеш да работиш с Право в европейските институции, не като ръководител, а като експерт, като се предполага, че трябва да заложиш на международното право и на европейското право. Иначе да работиш само в САЩ като юрист - нужно е да си завършил право там. Тяхното е различно от континенталното право.
Също човек може да работи от България като експерт по международно право, което например ще ти даде шансове да работиш като юрист по казуси в други държави, макар и базиран в България.
Също човек може да работи от България като експерт по международно право, което например ще ти даде шансове да работиш като юрист по казуси в други държави, макар и базиран в България.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
marto_ написа:Moже ли малко помощ. Сега започвам 12 клас. Догодина трябва да кандидатствам, но се колебая между туризъм (география и английски) и право (БЕЛ и история). Географията винаги ми е била абсолютно силна, през пролетта се класирах на второ място на областен кръг, а английкият го уча още от детската градина. Тоест влизането ще ми е като детска игра, но след това... какво ще работя? Тур-агент? Администратор в хотел?
Някакси се чувствам длъжен да оставя и аз своите 5 стотинки по темата. Доколкото географията има нещо общо с туризма, то историята и литературата нямат нищо общо с правото. Ако историята ти е интересна и ти върви, това не значи, че същото ще се пренесе и върху правото. Обратното също е вярно. Ако посочените предмети не ти вървят, може пък правото много да ти потръгне.
Относно перспективите... Не знам, какви са перспективите в туризма (предполагам клонящи към никакви), но, ако запишеш право с идеята, че ще ти даде по-добри перспективи в живота, ще се разочароваш. Малко са специалностите, които оправдават очакванията на студентите - информатика и производните й, скандинавски и разни "екзотични" филологии. Правото не е такава.
Съветът ми е да не обосноваваш такова важно решение в живота ти на това, което пишат хората тук. Прецени, кое ти харесва повече, проучи възможностите за реализация и си реши сам за себе си. Изначално ниските очаквания за университета и реализацията ти в последствие са ключови за удовлетвореността ти от образованието изобщо
Aз от една година само мисля и премислям какво да правя, просто исках да чуя и едно странично мнение от хора, които имат някаква представа за какво иде реч в университета (например които учат там). Споменах историята и БЕЛ-а, защото с тях се влиза право, а не защото имат нещо общо...Но мисля да си остана с туризъм, пък кавото сабя покаже.
Мерси на всички за отговорите
Мерси на всички за отговорите
-
VikeZ
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Съфорумци, трябва помощ за резервна специалност в СУ. Втората ми матура ще е по История, а изпита по Английски. Избрах си Европеистика, История, Минало и съвремие на Югоизточна Европа и Кореистика. В момента издирвам всички теми за специалностите и вероятно ще ми се избистрят още повече желанията, но според вас кой е най - добрия резервен вариант?
-
natetyyy_sun
- В началото бе словото
аз пък имам още няколко месеца да го мисля, но за сега съм се спряла на Английска филология ама здраво май ще трябва да поу4а по Английски, където нивото ми не е много високо, а уж съм в езикова гимназия .. 
- Mondscreen
- Паисий
Моят съвет е, че матурата по История е лош избор, ако ще ти трябва за кандидатстване. Все пак ти си избираш, но добре го обмисли.VikeZ написа:Съфорумци, трябва помощ за резервна специалност в СУ. Втората ми матура ще е по История, а изпита по Английски. Избрах си Европеистика, История, Минало и съвремие на Югоизточна Европа и Кореистика. В момента издирвам всички теми за специалностите и вероятно ще ми се избистрят още повече желанията, но според вас кой е най - добрия резервен вариант?

И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,