Защо избрахте да учите в България?

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Къде предпочитате да учите?

България
50
56%
Европа
19
21%
САЩ
7
8%
Няма значение къде съм. Това какво ще науча зависи само от мен
11
12%
Няма значение къде съм. Където и да учиш, ученето навсякъде е shit
2
2%

Общо гласове: 89

Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

Temporary написа:Че ми се иска в чужбина, иска ми се, ма немам пари да се издържам там :lol: И да се вземе стипендия за обучението, жилище и храна също си трябват, а те не влизат в подобни стипендии...

(И ми е много интересно, как така всеки си има някой роднина в чужбина, я вуйчо, я леля, я някой друг :? )
именно, щото е много трудно или незъможно да учиш в чужбина, ако нямаш пари да се издържаш... :?
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

xpucmo написа:[А какво да правим? Аз искам да работя това, което съм учил. Не разбирам от икономика и политика - не мога да оправям страната. Нали затова съм делегирал правото да оправят държавата тия, които уж го могат. Само че те действат като онези биячи от "51-вия щат" - I said "Take care of him", not "Take care of him"
Кофти си го делегирал, с риск да те разсърдя, което не искам! Гледай пак да не стане така на поправката наесен с Гоце-то! :wink:
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

nrggirl написа:второ, много добре знам как се прави наука в България, вярвай ми, и двамата ми родители са учени, познавам предостатъчно хора, които това правят, ако има желание, има и начин. не е лесно, но кой е казал, че на запад ще ти е по лесно и ще те чакат с отворени обятия, за да ти плащат много пари...
разбирам. но според мен проблемът е, че в Бг излизат на година повече специалисти, отколкото работни места има в страната. да, едни може и да успеят да се установят на работа, но не може 100 човека да се уредят, когато работните места са 10. затова излизат навън. освен това самото образование тук, поне в моята област, не предлага особено добри условия в чисто материално отношение- техника и т.н.; казват, че нямало пари. не мога да твърдя нищо със сиугрност, но личната ми интерпретация е, че не че толкова няма пари, но самата институция няма изгода да инвестира пари в техника и всякакво оборудване за обучение на студенти, които след това ще излязат навън и ще работят на други места / поради липсата на достатъчно такива в страната / и няма да има възвращаемост на средствата. за какво да даваш пари да обучаваш някои, които след това няма да работят за теб?..
в общи линии според мен ходенето навън на голямата част от студентите в тези сфери се дължи на несъответстивие в бройката специалисти, които излизат всяка година и бройката работни места за такива в страната. :roll: човек ако е амбициозен може да си направи собствен офис, кантора или ателие, но едва ли научна лаборатория ти търсиш да те вземат в такава . в този смисъл не осъждам хората, които бягат навън. и аз ако не мога да се реализирам тук бих го направила
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

twiggy написа:разбирам. но според мен проблемът е, че в Бг излизат на година повече специалисти, отколкото работни места има в страната. да, едни може и да успеят да се установят на работа, но не може 100 човека да се уредят, когато работните места са 10. затова излизат навън. освен това самото образование тук, поне в моята област, не предлага особено добри условия в чисто материално отношение- техника и т.н.; казват, че нямало пари. не мога да твърдя нищо със сиугрност, но личната ми интерпретация е, че не че толкова няма пари, но самата институция няма изгода да инвестира пари в техника и всякакво оборудване за обучение на студенти, които след това ще излязат навън и ще работят на други места / поради липсата на достатъчно такива в страната / и няма да има възвращаемост на средствата. за какво да даваш пари да обучаваш някои, които след това няма да работят за теб?..
в общи линии според мен ходенето навън на голямата част от студентите в тези сфери се дължи на несъответстивие в бройката специалисти, които излизат всяка година и бройката работни места за такива в страната. :roll: човек ако е амбициозен може да си направи собствен офис, кантора или ателие, но едва ли научна лаборатория ти търсиш да те вземат в такава . в този смисъл не осъждам хората, които бягат навън. и аз ако не мога да се реализирам тук бих го направила
права си, и мен ме дразни, че това не се обмисля. не мисли, че за нас е много лесно - вярно, че е по-лесно да отвориш кантора, отколкото да си намериш работа като учен, ама при положение, че годишно излизат близо 400 юристи само от СУ, в последните години определено има пренасищане...
абе както говорихме днес с един колега, в България не си е работа да работиш за държавата. жалкото е, че за учените реализация в частния сектор много-много няма, в този смисъл си напълно права за бягството на запад. при по-добра материална база и повече възможности за реализация, ясно че не може да седиш тук и да се мъчиш от чиста проба национализъм... жалко наистина, това си е изтичане на интелект, ама на държавата като не й пука... всеки трябва да се спасява поединично :roll:
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

явно изводът е, че произвеждаме повече специалисти от необходимото за страната :roll: няма достатъчно места и както казваш всеки се спасява поединично...
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

gabrielle написа:Аз със сигурност попаднах в СУ, защото така исках. Не съм искала да уча в чужбина, независимо къде. Тук в България се чувствам страхотно, въпреки че не сме идеални и въпреки всички дребни неуредици, които забелязвам всеки ден.
:thumbup:
Ахъм, общо взето е така. :P
Аватар
Slaveto
В началото бе словото
Курс: четвърти
Обратна връзка:

СУ!:)

Мнение от Slaveto »

Говорете каквото щете, за мен СУ си остава най-великото място на света!:) Обожавам си колегите и преподавателите!:)
Slav Petkov
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

Ученето е shit! :P
Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Richard B. Riddick »

Щото е чужбина много пари... :wink:
.
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Отговарям Европа, защото обединява двете места, където ми се учи - България и Европа.

Тук си живея, тук си ми е домът и хората, с които ми е приятно да съм. Специалността, която искам да уча, е в СУ.

Пътуването е хубаво нещо, пътуването с учебна цел също, посочвам Европа, защото я предпочитам пред САЩ :)
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

още съм кандидат-студентка, но дори самия факт, че се явявам на изпити, мисля че ми дава право да отговоря:

Избирам да уча в България, защото искам да живея тук.
Родена съм в България, обичам я. Някой беше казал - лесно е да обичаш една добре уредена държава. Предизвикателството е да обичаш и да не избягаш от България такава, каквато е - и да се опиташ да я направиш по-добра.

така, можете да ме убиете с камъни, наричайки ме глупава идеалистка:)
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Мнение от PrincessSuperstar »

Оставам, ама ми се заминава...
Аватар
*ALINA*
В началото бе словото

Мнение от *ALINA* »

PrincessSuperstar написа:Оставам, ама ми се заминава...
Подобно :) Исках да уча в Австрия, но там щеше да ми е твърде трудно и се отказах. Трудно от тази гледна точка, че първо трябва да бъда приета в специалността, която искам тук. Едва тогава имам право да бъда приета там. Освен това нямаше да мога да работя, за да се издържам - в Австрия на студентите не е разрешено да работят, особено на чуждестранните, които, и без да са ангажирано с работа и учене едновременно, май не се представят много добре :?
Иначе не съжалявам чак толкова :) Според мен СУ е на високо ниво и предлага много възможности, стига човек правилно да се възползва от тях :!:
Die Faulheit ist der Fleiß der Träumer!
celuvkov
В началото бе словото

Мнение от celuvkov »

Сестра ми завърши в САЩ и се убедих,че там трябва да завършиш някой от "скъпите"университети,иначе няма никакво значение.Ама там парата е около50000-60000$ и никакъв шанс нямаш,ако баща ти не е супер богат.Университет на средно ниво като на сестра ми(Пейс Юниверсити) с нищо не е по-различен от СУ.Даже СУ е по-добре.Затова аз избрах да уча тук.Първо там и стипендия да взимаш,пак трябва да плащах мн пара.Сестра ми трябваше да се спуква от работа и едновременно с това да учи,което повярвайте ми не е хич лесно.Чак след след като завърши тя осъзна,че там с нищо образованието не е по-добро от това в БГ.Затова аз избрах БГ
"The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams"
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

twiggy написа:явно изводът е, че произвеждаме повече специалисти от необходимото за страната :roll: няма достатъчно места и както казваш всеки се спасява поединично...
количество >>>>>>>>качество ....... интересно.....конкуренция ?!? "Учи маме да не работиш!..Те отгоре ше ти спуснат работа, защото си завършил, ти само чакай и трай "
Ubi concordia, ibi victoria!
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”