Създаване и укрепване на бълг. държава-най-лесната тема!
Модератори: svetlio.varna, Boromir
-
Винсент ван Гог
- В началото бе словото
......
Последно промяна от Винсент ван Гог на 26 Юли 2006, 14:41, променено общо 1 път.
The Wheel of Time turns, and Ages come and pass, leaving memories that become legend. Legend fades to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth comes again.
-
нямазначение
- От дъжд на вятър
Ами, в повечето теми, които съм чел, се поставя уточнение, че "в българската историография е прието българите преди 681 да бъдат наричани "прабългари" за по-голяма пригледност. Наистина служи за пригледност, но като цяло не е много логично.
Къде съм те обидил, драги? Ако "псевдоинтелектуалец" е обида за теб, то значи наистина се имаш за интелектуалец, което изключва част от казаните от теб неща.Винсент ван Гог написа:Обиждай колкото си искаш.Предложих ти да напишеш аналог на думата девиант,а ти не го направи.А за иврита съм съгласен-само кажи на староеврейски или на съвременен
-
Винсент ван Гог
- В началото бе словото
.....
Последно промяна от Винсент ван Гог на 26 Юли 2006, 14:41, променено общо 1 път.
The Wheel of Time turns, and Ages come and pass, leaving memories that become legend. Legend fades to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth comes again.
-
Винсент ван Гог
- В началото бе словото
........
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Всъщност не до 681, а до X в., когато се формира българската народност.нямазначение написа:Ами, в повечето теми, които съм чел, се поставя уточнение, че "в българската историография е прието българите преди 681 да бъдат наричани "прабългари" за по-голяма пригледност. Наистина служи за пригледност, но като цяло не е много логично.
Това гадно понятие е въведено за разграничаване на едническата група
от и до формирането на народността българи, която включва и славяните.
Много неправилно за жалост, защото иначе сега щяхме да бъдем
българославяни или нещо такова
П.П. Погледнах за "сърбо-българи"-те.Това изобщо не можеш да го
сравняваш с дали да се пише първо за прабългарите или първо за
славяните, защото са две различни неща.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
-
Винсент ван Гог
- В началото бе словото
.......
Последно промяна от Винсент ван Гог на 26 Юли 2006, 14:42, променено общо 1 път.
-
Винсент ван Гог
- В началото бе словото
.........
Последно промяна от Винсент ван Гог на 26 Юли 2006, 14:42, променено общо 1 път.
- Magian
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Да, но мисля, че май работят по премахването му постепенно от историографията. Интересно ми е, ако някой в темата си е използвал "българи" вместо "прабългари", дали са му занижили оценката въпреки, че е "по-модерно" да се казва така...Винсент ван Гог написа: Проблемът се състои в това,че не първоначалният стадий на държавната формация не може да се нарече с термина "български".Българите се оформят като народ,а по-късно и като нация в продължение на векове след създаването на България.
Всъщност, те са били българи, а ние днес сме българияни - жители на държавата България.
- sunbreeze
- Постоянно присъствие
Аз лично в моята тема специално уточнявам, че "терминът прабългари е условен и не е познат от нито един исторически извор. Използването му е потребно, за да бъде разграничена и определена една от съставните части на българската народност в периода, в който тя се формира."Magian написа: Някой няма ли да ми отговори, защо в КСК все още се използва термина "Прабългари", когато в историографията няма такъв народ?
Проф. д-р Георги Бакалов е в екипа, който е подготвил новата многотомна история и би трябвало този термин (прабългари) да отпадне и от КСК.
Аз не съм се готвил по история и за това питам тези от вас, които са. Би трябвало да знаете нещо по въпроса...
-
нямазначение
- От дъжд на вятър
Трудно е да се каже. Преподаватели- бол. Някои педанти със сигурност могат да се хванат за запетайката- например един приятел ми се е оплакваше, че му било поправено Апостолът (нали на прозвища не може да се използва пълен член)- в тема по история това наистина е странно. Други пък биха гледали темата цялостно и биха оценили високо всякакви опити за размисъл и прочее. И т.н. Общо взето, и късметът играе роля, както всичко останало в този свят. Така че не може да се каже за абсолютно нищо със сигурност добре ли ще бъде оценено или напротив.Magian написа:Да, но мисля, че май работят по премахването му постепенно от историографията. Интересно ми е, ако някой в темата си е използвал "българи" вместо "прабългари", дали са му занижили оценката въпреки, че е "по-модерно" да се казва така...Винсент ван Гог написа: Проблемът се състои в това,че не първоначалният стадий на държавната формация не може да се нарече с термина "български".Българите се оформят като народ,а по-късно и като нация в продължение на векове след създаването на България.
Всъщност, те са били българи, а ние днес сме българияни - жители на държавата България.
Според комисията темата има два основни въпроса:
1. Създаване на Българската държава от хан Аспарух.
2. Укрепване от хан Тервел.
Подробното разработване на "прабългарите" и славяните до създаването на държавата е отклонение и дори грешка, но всичко е въпрос на баланс.
Ако имате 10 с. за това при тема от 15 с. е отклонение, а ако е при тема от 30 с., може да мине. Мен ако питате е малко объркано, защото разпадането на Старата Велика България е първи подвъпрос на първата точка, а защо не е в увода не знам! 
Подробното разработване на "прабългарите" и славяните до създаването на държавата е отклонение и дори грешка, но всичко е въпрос на баланс.
-
L'Inspecteur
- Форумно зомби
Знаеш ли някаква статистика на оценките, като от предишни години ли са, или са се покачили много? Видях че си писал че има много 6-ци, но аз питам като цяло как еJoker написа:Според комисията темата има два основни въпроса:
Подробното разработване на "прабългарите" и славяните до създаването на държавата е отклонение и дори грешка, но всичко е въпрос на баланс.Ако имате 10 с. за това при тема от 15 с. е отклонение, а ако е при тема от 30 с., може да мине. Мен ако питате е малко объркано, защото разпадането на Старата Велика България е първи подвъпрос на първата точка, а защо не е в увода не знам!
-
L'Inspecteur
- Форумно зомби
Еми така е. Ако мислите че навън е другояче, много се лъжете. Money makes the world go round.
А колкото до темата, предполагам че всички са писали доста подробно за славяните и българите. Ако е това е голямо отклонение, следователно не може да се очаква голямо покачване на бала спрямо предишни години, или?
П.С- последното ми мнение беше за "нямазначение" който си изтри неговото преди да го пост-на мойто.
А колкото до темата, предполагам че всички са писали доста подробно за славяните и българите. Ако е това е голямо отклонение, следователно не може да се очаква голямо покачване на бала спрямо предишни години, или?
П.С- последното ми мнение беше за "нямазначение" който си изтри неговото преди да го пост-на мойто.