Създаване и укрепване на бълг. държава-най-лесната тема!

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
sunbreeze
Постоянно присъствие

Мнение от sunbreeze »

Твой си проблем, говори си както си искаш, на мен не ми пречи. Ама да знаеш, че вместо да се изкараш по-интелигентен от другите, най-много да станеш за смях. Лично мнение. Всъщност то въобще не трябваше да се стига до тоя спор (така да го наречем), щото и без това няма нищо общо с темата :)
Винсент ван Гог
В началото бе словото

Мнение от Винсент ван Гог »

......
Последно промяна от Винсент ван Гог на 26 Юли 2006, 14:41, променено общо 1 път.
The Wheel of Time turns, and Ages come and pass, leaving memories that become legend. Legend fades to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth comes again.
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Ами, в повечето теми, които съм чел, се поставя уточнение, че "в българската историография е прието българите преди 681 да бъдат наричани "прабългари" за по-голяма пригледност. Наистина служи за пригледност, но като цяло не е много логично.
Винсент ван Гог написа:Обиждай колкото си искаш.Предложих ти да напишеш аналог на думата девиант,а ти не го направи.А за иврита съм съгласен-само кажи на староеврейски или на съвременен :D
Къде съм те обидил, драги? Ако "псевдоинтелектуалец" е обида за теб, то значи наистина се имаш за интелектуалец, което изключва част от казаните от теб неща.
Винсент ван Гог
В началото бе словото

.....
Последно промяна от Винсент ван Гог на 26 Юли 2006, 14:41, променено общо 1 път.
The Wheel of Time turns, and Ages come and pass, leaving memories that become legend. Legend fades to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth comes again.
Винсент ван Гог
В началото бе словото

........
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

нямазначение написа:Ами, в повечето теми, които съм чел, се поставя уточнение, че "в българската историография е прието българите преди 681 да бъдат наричани "прабългари" за по-голяма пригледност. Наистина служи за пригледност, но като цяло не е много логично.
Всъщност не до 681, а до X в., когато се формира българската народност.
Това гадно понятие е въведено за разграничаване на едническата група
от и до формирането на народността българи, която включва и славяните.
Много неправилно за жалост, защото иначе сега щяхме да бъдем
българославяни или нещо такова :?

П.П. Погледнах за "сърбо-българи"-те.Това изобщо не можеш да го
сравняваш с дали да се пише първо за прабългарите или първо за
славяните, защото са две различни неща.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Винсент ван Гог
В началото бе словото

.......
Последно промяна от Винсент ван Гог на 26 Юли 2006, 14:42, променено общо 1 път.
Аватар
fforza
В началото бе словото

Мнение от fforza »

Хахаха няма значение се изложи като кифладжия :lol: :lol:
А темата беше добре,ама спамери бол :lol: :roll:
Ще влеем квото и да става,щото нямам избор
Винсент ван Гог
В началото бе словото

.........
Последно промяна от Винсент ван Гог на 26 Юли 2006, 14:42, променено общо 1 път.
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

Винсент ван Гог написа: Проблемът се състои в това,че не първоначалният стадий на държавната формация не може да се нарече с термина "български".Българите се оформят като народ,а по-късно и като нация в продължение на векове след създаването на България.
Да, но мисля, че май работят по премахването му постепенно от историографията. Интересно ми е, ако някой в темата си е използвал "българи" вместо "прабългари", дали са му занижили оценката въпреки, че е "по-модерно" да се казва така... :roll:

Всъщност, те са били българи, а ние днес сме българияни - жители на държавата България. :lol:
Аватар
sunbreeze
Постоянно присъствие

Мнение от sunbreeze »

Magian написа: Някой няма ли да ми отговори, защо в КСК все още се използва термина "Прабългари", когато в историографията няма такъв народ?

Проф. д-р Георги Бакалов е в екипа, който е подготвил новата многотомна история и би трябвало този термин (прабългари) да отпадне и от КСК.

Аз не съм се готвил по история и за това питам тези от вас, които са. Би трябвало да знаете нещо по въпроса... :roll:
Аз лично в моята тема специално уточнявам, че "терминът прабългари е условен и не е познат от нито един исторически извор. Използването му е потребно, за да бъде разграничена и определена една от съставните части на българската народност в периода, в който тя се формира."
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

Magian написа:
Винсент ван Гог написа: Проблемът се състои в това,че не първоначалният стадий на държавната формация не може да се нарече с термина "български".Българите се оформят като народ,а по-късно и като нация в продължение на векове след създаването на България.
Да, но мисля, че май работят по премахването му постепенно от историографията. Интересно ми е, ако някой в темата си е използвал "българи" вместо "прабългари", дали са му занижили оценката въпреки, че е "по-модерно" да се казва така... :roll:

Всъщност, те са били българи, а ние днес сме българияни - жители на държавата България. :lol:
Трудно е да се каже. Преподаватели- бол. Някои педанти със сигурност могат да се хванат за запетайката- например един приятел ми се е оплакваше, че му било поправено Апостолът (нали на прозвища не може да се използва пълен член)- в тема по история това наистина е странно. Други пък биха гледали темата цялостно и биха оценили високо всякакви опити за размисъл и прочее. И т.н. Общо взето, и късметът играе роля, както всичко останало в този свят. Така че не може да се каже за абсолютно нищо със сигурност добре ли ще бъде оценено или напротив.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Според комисията темата има два основни въпроса:
1. Създаване на Българската държава от хан Аспарух.
2. Укрепване от хан Тервел.
Подробното разработване на "прабългарите" и славяните до създаването на държавата е отклонение и дори грешка, но всичко е въпрос на баланс. :wink: Ако имате 10 с. за това при тема от 15 с. е отклонение, а ако е при тема от 30 с., може да мине. Мен ако питате е малко объркано, защото разпадането на Старата Велика България е първи подвъпрос на първата точка, а защо не е в увода не знам! :?
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

Joker написа:Според комисията темата има два основни въпроса:
1. Създаване на Българската държава от хан Аспарух.
2. Укрепване от хан Тервел.
Подробното разработване на "прабългарите" и славяните до създаването на държавата е отклонение и дори грешка, но всичко е въпрос на баланс. :wink: Ако имате 10 с. за това при тема от 15 с. е отклонение, а ако е при тема от 30 с., може да мине. Мен ако питате е малко объркано, защото разпадането на Старата Велика България е първи подвъпрос на първата точка, а защо не е в увода не знам! :?
Знаеш ли някаква статистика на оценките, като от предишни години ли са, или са се покачили много? Видях че си писал че има много 6-ци, но аз питам като цяло как е :)
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

Еми така е. Ако мислите че навън е другояче, много се лъжете. Money makes the world go round.
А колкото до темата, предполагам че всички са писали доста подробно за славяните и българите. Ако е това е голямо отклонение, следователно не може да се очаква голямо покачване на бала спрямо предишни години, или?
П.С- последното ми мнение беше за "нямазначение" който си изтри неговото преди да го пост-на мойто.
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”