Литература - темата в СУ!
Модератор: Boromir
- fragile
- Писаружяк
- Специалност: Политически мениджмънт. Магистър
- Курс: друг
Искам да срещна креативни хора, с новаторско мислене, с амбиции. Не праволинейни и инертни индивиди, чиито интереси се свеждат до козметиката, колата или дявол го знае какво...Не искам да уча/работя с хора тип "зубър", които никога не биха си позволили да поспорят с преподавател, когато има защо.
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
И аз. Дано стане.fragile написа:Искам да срещна креативни хора, с новаторско мислене, с амбиции. Не праволинейни и инертни индивиди, чиито интереси се свеждат до козметиката, колата или дявол го знае какво...Не искам да уча/работя с хора тип "зубър", които никога не биха си позволили да поспорят с преподавател, когато има защо.
MZ4, жалко за теб.
колкото до обема- аз лично съм на следното мнение... когато човек се готви,развивайки теми, е хубаво да пише по повечко- не за да се направи на велик като отиде на изпит, а за да е по-гъвкав като възможности- защото има теми, при които може да пишеш върху всичко, което си учил за дадения автор, и други, чиято формулировка нарага свиване на обхвата от теми,мотиви,произведения... пък и не 100% от това, което си учил, ти остават в главата...fragile написа:Да, бе. Валери Стефанов лично ми беше казал, че не е хубаво да се пишат повече от 12-13 страници, МАКСИМУМ. Всичко ще си проличи, всичко...
23 страници са 11 ЛИСТА и половина. Темата с максимум обем, която някога съм развивала е 9 листа! И то по Пенча...Изводи?
освен това теорията а ла Валери Стефанов(нищо лошо срещу човека) си остава теория, докато практиката за добро или лошо показа,че по-дългите разбаботки са по-на почит
освен това козът (по мое наблюдение) при такъв тип изпити е не да покажеш,че си добър, а дали си по-добър от другите..защото ако се оценява работата на 1 човек е едно- работата може да бъде блестяща и в 4,и в 6, и в 15, и в 30 страници...но когато яаз напиша 3 блестящи страници и някой друг напише 15 блестящи....е тогава съвсем естествено моята няма да бъде вече толкова зашеметяваща...защото ОЧЕВАДНО е имало още мнооого за писане...
а има и нещо друго- тези 5 часа не са дадени току-така- щом са толкова явно някой все нещо има предвид-за толкова време преспокойно по история можеш да напишеш 30 стр, а по л-ра - 20-25(цитатите дават обем), и то с обмислянето....
важното е да си учил стабилно...защото никой не може да ми убеди че ученето (не зубренето) на теми е порочно..на изпит се ходи като е учил човек,нали? Стига да не става дума за есето,където няма начин да предвидиш какво ще се иска от теб, трябва си стабилно четене преди това..не може ей така на гол тумбак да отидеш и за 5 часа да си посъчиниш нещо,никога необмисляно..най-необходомито като основа е да познаваш много добре автора, творчеството му,вижданията му е да знаеш ключови цитати,които дори при нанаучена тема да анализираш...неслучайно не е позволено да се ползват произведенията на изпита..замислете се
- fragile
- Писаружяк
Българска филология?
Психологията ме влече и блазни доста, но въпросът е каква ми е реалната реализация след това? Щото в някои частни клиники наемат психолози от НБУ, не от СУ. В повечето май е така. Лошото е, че клиничната психология е много тежка материя и води до фундаментални личностни промени. Толкова лекции и статии съм изчела вече за някои по-леки заболявания като различните психози, че имам чувството, че и аз ще взема да се разболея!
Психологията ме влече и блазни доста, но въпросът е каква ми е реалната реализация след това? Щото в някои частни клиники наемат психолози от НБУ, не от СУ. В повечето май е така. Лошото е, че клиничната психология е много тежка материя и води до фундаментални личностни промени. Толкова лекции и статии съм изчела вече за някои по-леки заболявания като различните психози, че имам чувството, че и аз ще взема да се разболея!
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
- пикси
- Драскач
- Курс: втори
Ха-ха! Българската филология е песен! Чак съжалявам (ама малко) понякога, че я зарязах....супер лесна е и е забавна, а на моменти е чак смешна. Обаче много ограмотява, ей! Старата школа, какво да кажа.
Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.
- fragile
- Писаружяк
Ако си готова да се жертваш в името на българската литература и диалектизмите...успех! Аз не бих могла. Стигат ми 2 години четене и учене на български автори. Вчера с удоволствие започнах да чета "Лидерството" на Рудолф Джулиани ( чисто новичка си стои на рафта от Коледа и през последния месец, като я погледнех, ми се приплакваше ), въпреки че не е художествена литература.
-
MZ4
- Живее, за да пише
- Обратна връзка:
Да българска филология, понякога избора се свежда до това дали ти трябва занаят или предпочиташ наукатаfragile написа:Българска филология?
"Aко не умееш да говориш, научи се да мълчиш."