[КСК 2013] Математика

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
brasence
Постоянно присъствие
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: [КСК 2013] Математика

Мнение от brasence »

lamptz написа:След като ще отговаряш на въпроси, ето ти един-разрешено ли е използването на лаптопи по време на лекциите и на упражненията в СИ или това допълнително се регламентира?
Доста относително е... Зависи от преподавателя и асистента. Има някои преподаватели, които ти казват , че им пречиш. За асистента , ако е в компютърна зала няма проблем, даже и аз редовноси го носех. Като става дума обаче да упражнения на дъска, не те съветвам да опитваш ( не че аз не съм го правил де :d ) ...

Относно залите ... ако сте сред първите се записали... да, нормално е да сте в същата стая... Все пак ги подреждат по номера...
КН правеж

"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
likecrazy
В началото бе словото

Мнение от likecrazy »

Зала 291-етаж 3; ректорат - северно крило; Някой друг? :)
Аватар
Великов
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Великов »

С наближаването на срока за подаване на документите за класиране все повече се чудя коя специалност да избера - СИ или КН. Знам, че ще ми кажете, че това си зависи само от мен, което си е така. Изчетох доста мнения във форума, но ми прави впечатление, че всеки си хвали собствената специалност, което е доста субективно. Така че, ми се иска ако може някой обективно да каже плюсовете и минусите и на двете специалности ще съм му много благодарен.
P.S. Балът ми стига и КН, и за СИ
P.P.S Моля без хейт :D :D
"Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията - невидима, всемогъща и безчовечна!"
Димитър Димов - "Тютюн"
Аватар
lamptz
В началото бе словото

Мнение от lamptz »

Великов --> Имам 5.50 на първата сесия математика 2, и ще подам още понеделник, мисля първо да пиша СИ.
Аватар
Великов
В началото бе словото

Мнение от Великов »

lamptz написа:Великов --> Имам 5.50 на първата сесия математика 2, и ще подам още понеделник, мисля първо да пиша СИ.
А защо си решил да пишеш СИ на първо място?
"Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията - невидима, всемогъща и безчовечна!"
Димитър Димов - "Тютюн"
Аватар
lamptz
В началото бе словото

Мнение от lamptz »

Еми вътрешно усещане, знам че са близки двете специалности (КН и СИ), но просто имам усещането, че това трябва да уча. Повярвай ми колкото повече мислиш коя от двете да запишеш, толкова ще се отдалечаваш от момента, в които ще избереш. Но която и да запишеш няма да сбъркаш. Мое мнение. :wink:
Аватар
vilitsaneva
В началото бе словото

Мнение от vilitsaneva »

Великов написа:С наближаването на срока за подаване на документите за класиране все повече се чудя коя специалност да избера - СИ или КН. Знам, че ще ми кажете, че това си зависи само от мен, което си е така. Изчетох доста мнения във форума, но ми прави впечатление, че всеки си хвали собствената специалност, което е доста субективно. Така че, ми се иска ако може някой обективно да каже плюсовете и минусите и на двете специалности ще съм му много благодарен.
P.S. Балът ми стига и КН, и за СИ
P.P.S Моля без хейт :D :D
Значи както бях казала преди няколко поста. В СИ се учи грубо казано програмиране + бизнес *бизнес заради комутикативни умения икономики и другите подобни на този предмет дисциплини - те накланят везните малко в отношение бизнес. Тези предмети са сложени там,защото в даден момент ще се наложи да си представиш проекта,да убедиш хората,че си по-добър от останалите 100 човека,ще се наложи да си част от екип,да мениджър по даден проект или във фирма и т.н. Неща,които в часовете на тези дисциплини ще наблегнат на това как точно трябва да подходиш към тях и т.н. Не първо да те отхвърлят от 5 6 интервюта и да се вайкаш после -ама те защо не ми казаха това и това.*
КН са насочени почти изцяло в програмирането. И двете специалности първата година учат напълно едно и също,като единственото различно е името на Дискретни структури 2 * ДС 2 е името на предмета в СИ,като в КН името е Езици,автомати,изчислимост * .И от двете специалности се излиза добър програмист,ако седнеш да се занимаваш и самостоятелно,защото ако разчиташ само на университета няма да се справиш. А различните и много изборни дисциплини ти предлагат да се насочиш към това,което искаш да правиш.И в двете специалности по отношение на програмирането се започва от нулата. А това на какъв език искаш да се занимаваш,нека това да не определя избора на специалност. Има много изборни, които ти предлагат да научиш различни езици,да си обогатиш знанията. И като допълнение само ще кажа,че като отидеш на интервю за работа няма да те питат какво си завършил, а на какъв език пишеш,какви проекти имаш,с какво се занимаваш извън университета. Колкото до това къде ще можеш да работиш почти веднага* под почти веднага има предвид от дори първи курс* това зависи от теб самия. Присъствието на лекции и упражнения не е задължително, ти избираш кога и на кои. Така че имаш свободата да работиш още от първи курс, в която и специалност да си. Само че за да завършиш накрая ти трябват определен брой кредити, които получаваш при успешно взет изпит. :wink:
П.П. Която и от двете специалности да запишеш,няма да сбъркаш. И двете предлагат добра основа от знания стига да се отнесеш отговорно към предметите. :wink:
This moment, we own it...
Аватар
Iliyan.Yakimov
В началото бе словото

Мнение от Iliyan.Yakimov »

@vilitsaneva Векторите от нулата ли започват да се изучават или от някакво по- високо ниво ? :)
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен. /Алберт Айнщайн/
Аватар
vilitsaneva
В началото бе словото

Мнение от vilitsaneva »

:D От началото започват да се изучават. Обаче се преминава много бързо през тази част от материала,защото се предполага,че си наясно с поне основните неща за тях.
Аватар
Iliyan.Yakimov
В началото бе словото

Мнение от Iliyan.Yakimov »

vilitsaneva написа::D От началото започват да се изучават. Обаче се преминава много бързо през тази част от материала,защото се предполага,че си наясно с поне основните неща за тях.
Благодаря ти за отговора. :D
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен. /Алберт Айнщайн/
brasence
Постоянно присъствие
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от brasence »

Iliyan.Yakimov написа:
vilitsaneva написа::D От началото започват да се изучават. Обаче се преминава много бързо през тази част от материала,защото се предполага,че си наясно с поне основните неща за тях.
Благодаря ти за отговора. :D
Трол-лол-лол. Първтия или втория час по Геометрия се доказва, че една от лемите в учебника за 8ми (или 9ти клас) за вектори, не е точно лема, а може да се изведе от останалите и съответно е теорема... Оттам нататък става весело.... :cry:
КН правеж

"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
Аватар
vilitsaneva
В началото бе словото

Мнение от vilitsaneva »

Защото и аз като вас миналата година нямаше кой да се намери да ми каже основните разлики между КН, СИ, И, ИС и общо взето записах СИ *не че съжалявам, напротив* но го записах просто на основа вътрешно усещане - все пак обичайният отговор беше - "Ми което и да запишеш,няма да сбъркаш. Едно и също е.Запиши това, което ти харесва." Много полезно беше :D Затова от мненията,които съм чела из форумите,ще ги обобщя за специалностите *без да се обвързвам с нито едно,все пак всеки има право на мнение :D *

КН - почти изцяло насочена в програмирането, математиката и програмирането като цяло са на почти едно и също ниво като в СИ, с минимален брой изборни 11 *минимум 3 предмета от група Ядро на компютърните науки и минимум 3 предмета от група Основи на компютърните науки*

СИ - насоченост програмиране + бизнес, математика и програмирането като цяло са на почти едно и също ниво като в КН, с минимален брой изборни 13 * минимум общо 4 от група Ядро на компютърните науки и група Основи на компютърните науки *

И - почти изцяло насочена в програмирането, учебната й програма е най-близка с тази на КН, разликата м/у И с КН и СИ е повечето математика, минимален брой изборни 12 *по отношение на предмети от група Информатика са минимум 7*

ИС - насоченост програмиране + бизнес, подходяща за развитие в Интернет технологиите, математиката е най-малко, с минимален брой изборни 16 * минимум общо 3 предмета от група Ядро на компютърните науки и Основи на компютърните науки, минимум 3 предмета от група Компютърен практикум, минимум 3 предмета от група Приложна математика*

Random мнения - натовареността в СИ и КН е една съща, ИС е най-лесна измежду всички, предлага голям брой изборни и ти решаваш грубо казано накъде да се развиваш, И - голям гърч, много математика.
Която и от всичките специалности да запишете, няма да сбъркате. Защото като отидете на интервю няма да ви питат какво сте завършили, а на какъв език можете да пишете и т.н.
Надявам се да съм помогнала на все още чудещите се какво да запишат :wink:

П.П. За изборните - това са групите, от които се изисква да имаш най-много минимален брой записани предмети от тях, за всички останали групи от изборните дисциплини бройката на задължително записани предмети е 1 или 2.
ketzg
В началото бе словото

Мнение от ketzg »

Имам един въпрос. Когато излезе първо класиране и примерно балът ти стига за СИ, но не и за КН, как може човек да се подсигури, че ще му стигне на второ класиране за КН, че да си даде дипломата и да не се запише в СИ. Някаде дават ли списъци..с приетите и тяхния бал, да се разбере минималния?
Аватар
vilitsaneva
В началото бе словото

Мнение от vilitsaneva »

Зависи как са подредени специалностите. Ако са СИ, КН, ИС и т.н. и си приет в СИ на първо класиране имаш два варианта - или записваш СИ, или просто не запишсваш нищо. Вторият вариант е да са подредени КН, СИ, ИС.. и балът ти стига за СИ,но ти искаш в КН. Тогава депозираш диплома - оригинал,попълваш декларация за участие във второ класиране и воала - запазваш си мястото в СИ по този начин и чакаш на второ дали няма да падне бала за КН. Второ класиране - балът пада,приет си в КН, записваш се там. Или балът не пада и не си приет КН второ класиране - имаш две опции, или записваш СИ,защото не ти се чака повече и няма изглед бала да падне за КН, или подаваш пак декларация за участие в трето класира - тогава пак ти пази мястото в СИ, и чакаш да падне бала за КН. Трето класиране - балът пада за КН-записваш се там, или балът не пада и се записваш в СИ,или въобще не записваш. Такава е процедурата.
А колкото до това дали можеш да се подсигуриш дали балът за КН ще падне... това зависи от хората. Смисъл на първо класиране всичките бройки са запълнени от хората,затова има и минимален бал - балът на последния, запълнил бройката. Само че в сроковете, когато се подават документи за записване в съответната специалност - някои я записват, друг записва друга,трети нищо не записва и така се освобождават места. Тези места на второ класиране се запълват отново. И пак по същия начин - някой се отказва,друг не.. и то влияе на местата, които се освобождават.А минималният бал е всъщност балът на последния запълнил необходимата бройка. Така че, ако след второ класиране минималният бал остане почти същия като минималния бал при първо класиране, шансът да падне повече е почти никакъв. А колкото до това дали някъде можеш да разбереш минималния бал - в момента, когато изкарат резултатите от това дали си приет на първо класиране или не, *нали го проверяваш на един линк* е,там има изнесен твоя бал и до него точно за всяка една от специалности, които си писал, има изнесен за нея минималния бал - т.е. балът на последния приет. *поне миналата година беше същото*
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

СИ е ориентирано основно към софтуера, като видове софтуер, модели на софтуерни процеси, софуерни методиологии и практики, ръководене на софуерни проекти и т.н. Това са "Core" курсовете на истинското СИ. В учебния план с акроним SE отпред. Това е и основната разлика от КН. Самото програмиране и т.нар. soft skills курсове (комуникативни умения, икономики и пр.) не са в центъра на специалността, въпреки че са полезни до известна степен.
КН се разпростира доста по нашироко в това отношение. Там се прави прехода от high-level математиките (Висша алгебра, Диференциални уравнения, Функционален Анализ и т.н.) към всякакви области от информатиката където тези знания намират директно приложение, напр: Компютърна графика, Логическо програмиране, Изкуствен интелект, Дизайн и анализ на алгоритми и т.н.

В самите учебни планове, нещата наистина са доста смесени, защото в КН има типични курсове от СИ и в СИ има типични курсове от КН, а като прибавим и изборните курсове, които допълват неща от едната или другата специалност, разлика наистина става незначителна... затова хората казват записвайте каквото ви харесва.
Защото и двата случай, ща завършите с почти един и същи набор от знания.

А колкото до заветната квалификация "програмист"... програмист може да станеш и ако четеш в Google достатъчно упорито... Висшето образование е доста повече от това все пак.
한류
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”